• 瀏覽: 25,059
  • 回覆: 172
政府日前公布8個「簡約公屋」興建選址,且指相關選址已成功達到5年3萬個單位的目標供應量,惟被指造價過高及選址配套不足,惹

建築成本260億,住5年就要拆,是否浪費 ?

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230208/bkn-20230208091736144-0208_00822_001.html

不如叫住劏房屈質多5年, 直接上公屋好過, 反正佢地住完5年都係上公屋或者搬走

投反的即是背叛全港市民 

咁多刁民,好難溝通。

引用:
原帖由 gloriawind 於 2023-2-8 10:58 發表

政府日前公布8個「簡約公屋」興建選址,且指相關選址已成功達到5年3萬個單位的目標供應量,惟被指造價過高及選址配套不足,惹

建築成本260億,住5年就要 ...
我絕對贊成起公屋,不過就唔係住幾年就拆囉  

用咁多個億公帑起楝樓,最少起碼要住夠30年先拆啦。

究竟啲高官個腦係點樣唸嘢 ?

首批徙置區應該先喺新界興建
咁就知係「居住環境」重要,定係「居住地點」重要

應該係可重組的,五年後移去第二達未使用地段,可能係明日大嶼。

用正式公屋成本起簡約公屋住5年,點解唔用多一、兩年時間起正式公屋長住?
表面慳左一、兩年,贏咗短暫掌聲,問題由下家找數

引用:
原帖由 peter925 於 2023-2-8 11:39 發表

應該係可重組的,五年後移去第二達未使用地段,可能係明日大嶼。
到時重組人工可能貴過新建

引用:
原帖由 我是一名咖啡師 於 2023-2-8 11:47 發表

記得連屎渠都唔好丟
拆完拎去第二度重用
連屎好唔好

引用:
原帖由 gloriawind 於 2023-2-8 11:11 發表

睇黎
你煮一次飯
可以食10年

引用:
原帖由 gloriawind 於 2023-2-8 11:11 發表

此言差矣,臨時都可用足四十年架,深水埗有樣辨,到時不停咁續期咪得囉。

引用:
原帖由 我是一名咖啡師 於 2023-2-8 11:47 發表

記得連屎渠都唔好丟
拆完拎去第二度重用
起 CBD 
唔使用屎渠 ?  

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2023-2-8 11:42 發表

到時重組人工可能貴過新建
唔移咪得囉,呢樣已經係下任特首既決定啦。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]