• 瀏覽: 26,547
  • 回覆: 421
+9
給十九歲的我|搭路助張婉婷訪李慧詩 監製公開「關鍵中間人」身份

英華女學校紀錄片《給十九歲的我》引發爭議,其中「牛下女車神」李慧詩日前撰文反映「被通知」演出,將一段2016年1月導演張婉婷訪問她的影片放進片中。其後單車總會更指,該會沒有「名譽董事」一職,不知導演張婉婷所指、協助其進入場館作訪問的「中間人」是誰。

該片監製黃慧今日(8日)凌晨發表聲明,指當時經由校方事前直接向日本當局申請並獲得許可入場攝錄,獲大會發出採訪證,透過當時「香港單車聯會」前名譽秘書長陳仲雨邀請李慧詩在比賽完結後受訪,強調事前有向陳仲雨說明是以「英華女學校紀錄片攝製隊」名義拍攝。

「牛下女車神」李慧詩。(資料圖片)

「牛下女車神」李慧詩在社交網批評導演張婉婷。(fb截圖)

《給十九歲的我》引起社會熱議。(《給十九歲的我》劇照)

《給十九歲的我》引起社會熱議,李慧詩曾在片中短暫登場。(《給十九歲的我》劇照)

單車總會指沒有「名譽董事」一職

黃慧去信香港體育記者協會指出,團隊在當時到日本伊豆拍攝片中女主角之一、英華學生馬燕茹參加青年單車錦標賽,獲准入場拍攝。據攝影隊透露,當日採訪李慧詩,是透過當時香港隊領隊,香港單車聯會(現香港單車總會)前名譽秘書長陳仲雨先生,邀請李慧詩接受訪問。當時攝影隊向陳仲雨清楚指出,他們是英華女校紀錄片的攝製隊,當日是要拍攝馬燕茹比賽片段,並同時希望採訪李慧詩,讓她談談自己參加青少年錦標賽的經驗,特別是如何在學業與運動之間取得平衡,藉此鼓勵和啟發馬燕茹等。「李小姐的訪問,是在陳先生的安排下,在她比賽完畢後進行」。

李慧詩較早前在社交網撰文指,由於時隔多年不太記得當時情況,只記得兩件事:「第一,日本組委會問我會否接受香港傳媒訪問;第二,當時張女士發問的內容很古怪,跟比賽完全沒有關係。」她表示,如果片段是用作紀錄片和電影用途,自己不可能忘記,尤其此片涉及商業性質,明言自己沒有同意過參與紀錄片拍攝,因此她認為「我是被通知成為電影的一部分」。

據張婉婷早前透露,事前沒有預先向主辦機構申請採訪證,但扮成記者入場採訪,其後片段收錄於紀錄片中,指當時得到單車總會「名譽董事」幫忙進入日本比賽場館,訪問馬燕茹和李慧詩。然而中國香港單車總會周二晚(7日)指出,該會沒有「名譽董事」一職,當日亦沒有派任何人員在場協助,二者說法有明顯出入,導致這名「關鍵中間人」身份更加撲朔迷離。

監製黃慧發聲明,公開「關鍵中間人」身份。

👉🏽紀錄片本來在試映口碑甚佳,可是反對派見張婉婷幫政府出謀籌劃在海外唱好香港,網上即刻有網民因此將矛頭指向她,發起杯葛《給十九歲的我》,之後負面輿論便排山倒海湧現。

連嗰隻黃色單車運動員都走出黎抽水,俾反中反政府人士利用而不自知!不知所謂!😌

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... 婷訪李慧詩-監製公開-關鍵中間人-身份

出10幾秒訪問片斷好似殺咗佢老豆咁嚴重? 大不了咪cut咗佢
呢套片係用黎籌款起學校泳池, 張導演無收益

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-2-8 09:50 發表

出10幾秒訪問片斷好似殺咗佢老豆咁嚴重? 大不了咪cut咗佢
係lor.....咪cut晒有問題果d先戲院上lor

引用:
原帖由 chimaylam 於 2023-2-8 09:53 發表

係lor.....咪cut晒有問題果d先戲院上lor
最尾寫返向邊個唔肯出鏡嘅致謙

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-2-8 09:55 發表

最尾寫返向邊個唔肯出鏡嘅致謙
冇份演出, 唔使字幕出名
最尾寫返向邊個唔肯出鏡嘅致謙<==咪即係大導演小x器???

引用:
原帖由 chimaylam 於 2023-2-8 09:57 發表

向佢道歉姐又有乜問題?
多謝佢地有過參與都得

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-2-8 09:50 發表

隻牛西fb文中講:「我為什麼會在電影中『存在』相信大家心裡有數」

我睇到真係笑咗出黎!你隻牛西真係好自大,你估張導演要靠你嗰十幾秒抓生意咩!
照下鏡啦牛西!😎

引用:
原帖由 chimaylam 於 2023-2-8 09:57 發表

道歉叫小器?
出10幾秒就鬼殺咁嘈叫乜撚嘢?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-2-8 10:01 發表

道歉叫小器?
出10幾秒就鬼殺咁嘈叫乜撚嘢?
點解要出10幾秒???  
唔搵湯告老師出10秒???
阿rock又10秒........屎太龍又10秒

引用:
原帖由 chimaylam 於 2023-2-8 10:03 發表

點解要出10幾秒???  
唔搵湯告老師出10秒???
覺得有損失咪告囉 
叫晒身有屎班仆街出黎嘈代表乜嘢? 心照啦

錢姐,出鏡費,當拍廣告羅,俾人啦。。。哈!😆

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-2-8 10:04 發表

覺得有損失咪告囉 
叫晒身有屎班仆街出黎嘈代表乜嘢? 心照啦
大導演知衰, stop左+跪wor.....
重撐都on 9

家下binC 大導演lor...........now 手搵佢老吹證據黎bin

引用:
原帖由 chimaylam 於 2023-2-8 10:05 發表

大導演知衰stop左+跪wor.....
佢根本就無收益, 你睇返大導演最近拍嘅片都唔係為賺錢
成班小人見到佢同政府合作, 即係反政府情緒發作就知乜事?
無謂得罪班仆街啦! 唔怕畀人裝修?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-2-8 10:00 發表

向佢道歉姐又有乜問題?
多謝佢地有過參與都得
根本就係黃絲見張婉婷幫政府做嘢就搞事!
琴晚同前晚…乜乜團體都走出黎發聲明攻擊張婉婷!攻勢排山倒海。

香港體育記者協會發聲明話踩張婉婷一腳,
不過監製今次出來講話校方向日本主辦單位攞正牌採訪架,呢個黑記團體又7咗!

單車總會發聲明,不過而家監製出來話係陳仲雨搭路,單車總會7咗啦!

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-2-8 10:09 發表

佢根本就無收益, 你睇返大導演最近拍嘅片都唔係為賺錢
成班小人見到佢同政府合作, 即係反政府情緒發作就知乜事?
無謂得罪班仆街啦! 唔怕畀人裝修?
有冇收益又點.....你放人d片冇問就柒晒啦 
PS : 李慧詩係英華咩???
if 唔係英華, 英華籌款關李慧詩咩事???

主題標籤 #李慧詩
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]