• 瀏覽: 21,798
  • 回覆: 69
  • 追帖: 2
+2
引用:
原帖由 sakito520 於 2023-2-9 16:36 發表

冇用,只要仲有肛燦最自豪既實體卡係度就會多多法律制肘
不關甚麼實體卡
澳門己早過香港用NFC卡收消費券
設計不會8仔咁大笑話
卡除了入到消費券仲要入市民現金
卡即要計到兩條數
券和現金

8仔連個APP設計不到
仲出笑話
只入4000數字實際上只可3000券以下

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2023-2-9 17:55 發表

不關甚麼實體卡
澳門己早過香港用NFC卡收消費券
設計不會8仔咁大笑話
卡除了入到消費券仲要入市民現金
卡即要計到兩條數
券和現金

8仔連個APP設計不到
仲出笑話
只入4000數字實際上只可3000券以下
之前朋友去澳門都提過張卡, 好似要實名先用到
不過無論八達通定澳門卡, 呢類實體卡比錢係爽快好多, 唔會好似其他電子支付工具成日出現比唔到既問題

引用:
原帖由 willsasa1 於 2023-2-10 09:40 發表

之前朋友去澳門都提過張卡, 好似要實名先用到
不過無論八達通定澳門卡, 呢類實體卡比錢係爽快好多, 唔會好似其他電子支付工具成日出現比唔到既問題
不是完全比不到$
支付寶已經可以預先出定2維碼
可預付形式
集團舖己經可即收到款無須等你手機收到通知
有些鋪仔才在收款有延遲問題

微信己有乘車碼
只要出到2維碼就成功比車錢
預付款形式

總之八達通太弱
如果正苦消費券又改形式
怕佢能力改到七彩又再錯
正苦消費券跟正苦其他電子支付形式改
並不是券變成現金計

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2023-2-9 17:37 發表

你有無睇下其他電子支付點設計

八達通4000合格消費
但實際上只能取3000以下券
己經設計上出問題
仲要做不到消費券和現金分開計
仲要混合計上
最高面額只能3000

其他電子支付是可以分開現金和消費券
分開面額睇到
例如現金2000
消費券派5000
清楚顯示
消費券仲有開關制可比人關
某些消費可以自己2000現金比
我覺得八達通將自己錢同消費券撈埋, 無乜問題...........
八達通有 $3000 最高儲值額限制, 所以佢亦有些放鬆...........
例如, 我張八達通原本已有 $1000, 先攞$2000消費券, 又可以自動增值 $500..........咁可以一次用$3500嘅合資格消費...........
雖然我只係攞咗 $2000消費券, 但係合資格消費就計 $3500..........
下次再攞多$2000消費券, 其中$1500 變番做自己錢, 使埋另外果$500, 就夠資格攞最後果$1000..........
最後果$1000, 因為無限期, 無限用途, 同自己錢無分別...........甚至可以轉去銀行, 再攞現金出黎..............

我好奇兩問, Alipay/WeChat Pay 果D, 將消費券同自己現金分開, 除咗可以睇到消費券餘額之外, 仲有乜好處........?
有消費券餘額之時, 點解要熄咗消費券, 要用自己現金先 ?

引用:
原帖由 火腿美人回來了 於 2023-2-10 09:56 發表

我覺得八達通將自己錢同消費券撈埋, 無乜問題...........
八達通有 $3000 最高儲值額限制, 所以佢亦有些放鬆...........
例如, 我張八達通原本已有 $1000, 先攞$2000消費券, 又可以自動增值 $500..........咁可以一次用$3500嘅合資格消費...........
雖然我只係攞咗 $2000消費券, 但係合資格消費就計 $3500.... ...
你只識用八達通卡?
八達通卡無辨法點改法做不到APP

但八達通APP是可改到有兩個錢包現金一個錢包
消費券另一個錢包
八仔是可好似上次派5000券入消費券錢包
根本可人手分開到非合資格消用現金增值比

alipay 或wechat pay
會將市民錢和正苦消費券分開兩項顯示
例如市民現金增值1000
正苦消費券5000
頁面清清楚楚顯示1000和5000兩項面額

付款時會有開關制比用你正確選擇消費比還是市民錢以
因為其他繳費會不能用消費券比
系統交易不到

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2023-2-10 11:05 發表

你只識用八達通卡?
八達通卡無辨法點改法做不到APP

但八達通APP是可改到有兩個錢包現金一個錢包
消費券另一個錢包
八仔是可好似上次派5000券入消費券錢包
根本可人手分開到非合資格消用現金增值比

alipay 或wechat pay
會將市民錢和正苦消費券分開兩項顯示
例如市民現金增值1000
正苦消費券5000
頁面清清楚楚顯示1000和5000兩項面額

付款時會有開關制比用你正 ...
消費券平台之中, 我有用Alipay, WeChat Pay, 八達通.............
我用得最多係WeChat Pay, 因為佢可以黐我果張有2%回贈嘅信用卡 (我唔用現金增值)..............
Alipay 最少用, 因為佢唔可以黐我果張有2%回贈嘅信用卡..........
我用八達通, 主要用黎搭車, 貪佢有政府交通津貼, MTR Mobile 儲分..............
我屋企有3 張消費券, 全部用八達通, 全部交畀我老婆用.............
如果要佢不停咁login/logout 唔同 account 嘅 Alipay/WeChat Pay, 一定畀佢鬧.........

八達通, 將自己錢同消費券撈埋一齊儲, 使果陣又唔使揀係咪合資格消費.......都算係一種方便同彈性.......
係合資格消費要另外搵地方睇, 呢樣麻煩D............
八達通 app 可以幫助管理消費券(我用八達通 app 睇我屋企人, 外家一共7 張消費券)...........
八達通 app + 八達通............對我黎講, OK.............

引用:
原帖由 火腿美人回來了 於 2023-2-10 10:56 發表

雖然我只係攞咗 $2000消費券, 但係合資格消費就計 $3500.... ...
極之同意, 其實拎左消費劵之後, 都係自己駛既錢, 分唔分開真係無實際意義,而且八達通最正係最尾一千可以任用, 拎錢又得, 其他工具都無咁自由

引用:
原帖由 manlungkit 於 2023-2-10 13:56 發表

極之同意, 其實拎左消費劵之後, 都係自己駛既錢, 分唔分開真係無實際意義,而且八達通最正係最尾一千可以任用, 拎錢又得, 其他工具都無咁自由
八達通設計問題
所以才分3期
尾期直情派錢1千元任你處理

支付app只是要上網服務才用到
但消費方法又不是太複習
數目一定好清楚睇到

引用:
原帖由 火腿美人回來了 於 2023-2-10 10:54 發表

消費券平台之中, 我有用Alipay, WeChat Pay, 八達通.............
我用得最多係WeChat Pay, 因為佢可以黐我果張有2%回贈嘅信用卡 (我唔用現金增值)..............
Alipay 最少用, 因為佢唔可以黐我果張有2%回贈嘅信用卡..........
我用八達通, 主要用黎搭車, 貪佢有政府交通津貼, MTR Mobile 儲分.... ...
我支付寶
只現金無扎銀行卡
要身份證上載實名制
無須要好似你咁 load幾個account
因為一手機一電話號碼只可一個支付寶
可以不用支付寶密碼和只一次交易密碼
可用手機指紋或臉容識別鎖機

是要上網服務是缺點
在商場外鋪外Load定二維碼出來先
入舖時就不會無二維碼比$
有些鋪位置接收無咁好

八達通差在設計錯誤
之後正苦才講有尼問題
舉例子
正苦一次派1萬
八達通應該消費券錢包顯示1萬
如果正苦無限制消費券
正常市民八達通卡可比人用到3000以上至1萬消費券買野
交水電煤醫院收費八達通卡現金比$最高只3000元
這才是正確
消費券好似預付付款形式計算
不.應在現金計算
又好似比2張卡
一張自己的現金卡和正苦信用卡

八達通最後果$1000, 攞咗之後........不設限期, 不限用途.............yeah........

利申 : 我仲有$1000未攞, 4月16日先至攞到........要搬走呢$1000, 張八達通先至夠位攞下期嘅 $3000....

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]