• 瀏覽: 21,789
  • 回覆: 69
  • 追帖: 2
+2
引用:
原帖由 H叔 於 2023-2-9 09:30 發表

真係唔明點解$5000蚊用到咁耐,呢啲人平時唔駛食飯
問得好!

去超市買日用品都洗哂!

引用:
原帖由 alee001 於 2023-2-8 14:34 發表

獨居長者平時唔出街,食飯有人派,日用品好少買,生果金加積蓄都夠洗,消費券都未用晒…
係"部分"獨居長者.

引用:
原帖由 甜J兒 於 2023-2-8 18:18 發表

派錢派到咁冇誠意, 搏市民唔記得洗咗幾多
純粹發達窿問題,真電子銀包淨返幾多洗咗去邊一目了然

快D用完佢啦...

我屋企有3 張消費券, 都係用八達通............

其中兩張已攞最後果 $1000, 未使...........由於呢$1000 無限期, 所以唔急住用......
仲有一張, 呢個月尾前應該使到頭果$4000, 3月16日會攞埋最後果 $1000..........

疫情期間, 我屋企都係自己煮, 無出去堂食, 所以使得好慢..............
好彩, 使錢咁麻煩嘅事, 老婆搞,.........
我最多用消費券搭下車........聽老婆指揮, 攞張消費券去超市幫手買米, 買油果D.......

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 8-2-2023 09:37 發表

【消費券第二期/消費券查詢/合資格消費/PayMe /BoC Pay/八達通/Alipay HK 支付寶/ WeChat Pay/Tap & Go】選用五款電子錢包(AlipayHK、WeChat Pay

...
等緊下一輪!

引用:
原帖由 H叔 於 2023-2-9 08:30 發表

真係唔明點解$5000蚊用到咁耐,呢啲人平時唔駛食飯
都有人會未冼哂
未出過街買野
有人供應三餐
又比人吳解派錢可儲起哂
4000未用完

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-2-8 15:33 發表

八達通果$1000,仲有幾多人係未用??
我仲有幾佰未用

引用:
原帖由 kuyski 於 2023-2-9 14:44 發表

我仲有幾佰未用
你果$1000咁襟駛

引用:
原帖由 silverseven 於 2023-2-8 14:24 發表

一早用晒消費券
me too

引用:
原帖由 sakito520 於 2023-2-9 09:46 發表

純粹發達窿問題,真電子銀包淨返幾多洗咗去邊一目了然
發達窿App也可以
只是設計有問題
5000券只顯示4000

真電子支付
能夠顯現金值和消費劵
是可以分開兩錢包多計

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2023-2-9 14:53 發表

發達窿App也可以
只是設計有問題

真電子支付
能夠顯現金值和消費劵
是可以分開兩錢包多計
我覺得, 八達通 app 只顯示頭果$4000合格消費, 是足夠的..............因為 :
- 使夠$4000, 便夠資格攞最後果 $1000........
- 而最後果$1000 沒有限期, 亦沒有限制用途.......既然都唔受消費券限制, 就無需再當消費券咁紀錄.......
(如果要知呢 $1000 使咗去邊, 可以用"查詢八達通"功能).........

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2023-2-9 14:53 發表

發達窿App也可以
只是設計有問題

真電子支付
能夠顯現金值和消費劵
是可以分開兩錢包多計
冇用,只要仲有肛燦最自豪既實體卡係度就會多多法律制肘

引用:
原帖由 火腿美人回來了 於 2023-2-9 14:40 發表

我覺得, 八達通 app 只顯示頭果$4000合格消費, 是足夠的..............因為 :
- 使夠$4000, 便夠資格攞最後果 $1000........
- 而最後果$1000 沒有限期, 亦沒有限制用途.......既然都唔受消費券限制, 就無需再當消費券咁紀錄.......
(如果要知呢 $1000 使咗去邊, 可以用"查詢八達通"功能)......... ...
你有無睇下其他電子支付點設計

八達通4000合格消費
但實際上只能取3000以下券
己經設計上出問題
仲要做不到消費券和現金分開計
仲要混合計上
最高面額只能3000

其他電子支付是可以分開現金和消費券
分開面額睇到
例如現金2000
消費券派5000
清楚顯示
消費券仲有開關制可比人關
某些消費可以自己2000現金比

引用:
原帖由 alee001 於 2023-2-8 14:34 發表

獨居長者平時唔出街,食飯有人派,日用品好少買,生果金加積蓄都夠洗,消費券都未用晒…
搵野來講, 生果金是轉帳入銀行, 八達通有錢唔用, 特登去銀行攞錢出來用? 屎忽痕咩

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]