• 瀏覽: 20,836
  • 回覆: 136
+9
講飛機,日笨收咗皮,中國崛起已經係事實...
某些人講講下,見飛機無嘢可拗,就搬話題去電動車,話多個事實畀你哋知,BYD在內地銷售,已經係Tesla兩倍,消費者用腳投票,大家唔駛再拗啦!
《內地網址被自動隱藏,尾= e****ml,痴線!》
https://xl.16888.com/e****ml

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2023-2-8 09:57 發表

DIDI有專車叫架天才,你有冇上過大陸嫁
你話坐巴士咁, 去坐巴士就得啦, 重 didi 叫專車+指定紅旗???

氫能車冇乜前景,你話我話嘅!
弊病
走回加油站條舊路,製氫運氣儲氣都要有專人24/7看管
燃氣引擎也要偈油、水冷或氣冷,也要有電池推動冷氣音響照明。建築物內引入氫氣是高危。

電能車好處
可以在獨立屋充,甚至新建住宅商廈可預建充電柱。

引用:
原帖由 chimaylam 於 2023-2-8 09:59 發表

你話坐巴士咁, 去坐巴士就得啦 didi 叫專車???
巴士係講香港九巴呀天才,關大陸DIDI咩事呀 
你分清楚先啦 你開始亂喇

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2023-2-8 09:58 發表

講飛機,日笨收咗皮,中國崛起已經係事實...
某些人講講下,見飛機無嘢可拗,就搬話題去電動車,話多個事實畀你哋知,BYD在內地銷售,已經係Tesla兩倍,消費者用腳投票,大家唔駛再拗啦!
黃絲一貫手法騎劫主題,根本唔應該同佢玩。

引用:
原帖由 laisi2 於 2023-2-8 08:51 發表

日本製造已成過去
唔會,AV產業,永不言敗。

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2023-2-8 10:01 發表

巴士係講香港九巴呀天才,關大陸DIDI咩事呀 
你分清楚先啦 你開始亂喇
柒左啦  
護主, 講紅旗.....又亂7 9up

引用:
原帖由 2020biden53 於 2023-2-8 08:39 發表

日本首款噴射客機研發計劃流產,三菱重工周二以未能夠確認足夠的業務可行性為由,宣布終止三菱Space Jet(前稱三菱Regional Jet)項目。這個2008年開始,累計投資1萬億日圓(約594億港元)的日本國產客機夢想破碎。

三菱重工社長泉澤清次表示,當初認為能夠研發較高水準的機體,但項目至今過去一段時間,部分功能、設備與現今最新技術相比略顯競爭力不足,也有部分原因是新冠疫情導致市場混 ...
老實講, 做唔到先至正常
之前全世界只有老美及歐洲有能力做大型客機, 老美唔使講, 空巴亦是集歐洲多國技術及資源才能做出來
其中有大量技術專利及壁壘, 其他國家去做, 就算歐美唔卡脖子, 成本亦一定比人高, 本國沒有龐大的人才,供應鏈及市場支持, 做出來也沒有競爭力
好多人成日矮化C919, 話係組裝機, 咁易組裝, 又唔見其他工業發達國家, 例如日韓等國家可以組裝出來?
中國在長期被西方國家卡脖子下, 能突破從冇到有, 已是難能可貴, 做出來了, ,再投入市場, 才能總結經驗, 要100%國產化, 只是時間問題

引用:
原帖由 2020biden53 於 2023-2-8 08:39 發表

日本首款噴射客機研發計劃流產,三菱重工周二以未能夠確認足夠的業務可行性為由,宣布終止三菱Space Jet(前稱三菱Regional Jet)項目。這個2008年開始,累計投資1萬億日圓(約594億港元)的日本國產客機夢想破碎。

三菱重工社長泉澤清次表示,當初認為能夠研發較高水準的機體,但項目至今過去一段時間,部分功能、設備與現今最新技術相比略顯競爭力不足,也有部分原因是新冠疫情導致市場混 ...
你太睇得起日本了!佢MRJ項目是對應中國ARJ21,是佢研發的時間中國已完成ARJ21再推C919連C929也要出來了,香港記者、香討曱由和日本人為掩蓋日本醜事,才把佢去比C919!當年在香討ARJ21還比人笑做不出來,MRJ萬歲!

這型號的支線客機設計的載客量為 70-90,

並不對應 C919,只對應 ARJ 21。

ARJ 21 已在國內營運數年,已交付近百架,

最近並已出口到印尼。

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2023-2-8 08:56 發表

中國係玩電車,小日本係玩油車
要論整體既話,其實中國都未玩得過歐美日本,只係係中國產相對比較平,中國電費都平, 想用電車對海外既車界 [ 灣道超車 ]
你去試坐/試駕下國產車就知道分別 😂
建議你試下坐紅旗,真係差到飛起,最叻既係吉利,舒適度外觀仲比紅旗高,
老老實實中國玩車只係玩內飾同埋平,發動機同車機都真係唔掂 😂
舊年我都試過小鵬G3I&歐拉好貓&BYD宋PRO,都係不如理想, ...
大家都向5G發展啦,仲同大家講3G幾威,宜家係講電動車,但就引用紅旗,笑死。世界在進步,唔好比人知你仍停留二十年前在公園吹水亞伯

因為大陸成功發展自己飛機,即日本仔研發都冇用,倒錢入海,簡單講冇市場,因為歐美唔會用,平又唔夠中國黎,即係可以摺埋,不如壯士斷臂

引用:
原帖由 videowatcher3 於 2023-2-8 10:21 發表

這型號的支線客機設計的載客量為 70-90,

並不對應 C919,只對應 ARJ 21。

ARJ 21 已在國內營運數年,已交付近百架,

最近並已出口到印尼。

arj21 客機首飛后,其採用的尾吊發動機布局就成為大家議論的焦點,認為這是一種落後的設計。噴氣式飛機出現后,發動機就曾經被布置在三個位置:翼根部、機翼下和機身后部。翼根布局的發動機經過一段時間的使用,發現發動機在翼根的震動容易造成機身金屬結構疲勞,最終導致飛機空中解體,這種布局最先被淘汰,現代客機已經不再使用這種布局。

日本仔不如專注發展強項AV產業啦,呢D科技嘢都係靠同美國買

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2023-2-8 10:13 發表

老實講, 做唔到先至正常
之前全世界只有老美及歐洲有能力做大型客機, 老美唔使講, 空巴亦是集歐洲多國技術及資源才能做出來
其中有大量技術專利及壁壘, 其他國家去做, 就算歐美唔卡脖子, 成本亦一定比人高, 本國沒有龐大的人才,供應鏈及市場支持, 做出來也沒有競爭力
好多人成日矮化C919, 話係組裝機, 咁易組裝, 又唔見其他工業發達國家, 例如日韓等國家可以組裝出來?
中國在長期被 ...
CHING,班人以為製造一架客機就好似砌模型咁容易。佢地話中國C919成架機都係外國貨,其實波音空巴既客機,都係由不同國家地方分工生產組件,再運去廠房組裝而成。
依家C919除左怕被人卡脖子,另外就係適航証,歐美唔批既話(不過都預左唔批),要拓展海外市場會困難好多...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]