• 瀏覽: 43,563
  • 回覆: 135
  • 追帖: 3
+2
本港與內地今日(6日)正式全面通關,雖然當局撤銷預約名額及核酸檢測的要求,但入境內地仍需出示預先填寫健康申報表,並出示完

裝左微信會唔會被偷個人資料架?
果班死硬派,連安心出行都唔裝,
仲邊會裝微信?若無裝微信的人士,
咪連過關都唔得?
咁咪連過深圳過下引都無機?
咁對佢地係唔係好唔公平?

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230206/bkn-20230206162557494-0206_00822_001.html?refer=hn2

我是男人,愛吃薑,也愛吃桃。
好快不用啦

引用:
原帖由 ARTHUR53 於 2023-2-8 06:43 發表

本港與內地今日(6日)正式全面通關,雖然當局撤銷預約名額及核酸檢測的要求,但入境內地仍需出示預先填寫健康申報表,並出示完

裝左微信會唔會被偷個人資料架?
果 ...
最說慌的人審判中

好老實,真係咁反大陸既果班人就唔會過關返大陸啦

不過我一直都諗唔明,點解大陸好多野都對外國唔友好,
例如去到中國境內好似呢D步驟一定要裝微信,比錢要用微信支付寶,連可以用VISA既地方都少之有少
微信錢包比錢又有身份認證限制,我係大陸境內就用到微信錢包,但境外連香港都用唔到
真係諗唔明

內地趕絕廢老。廢老好急要返內地探孫仔。
香港住既廢老咩都唔識,係因為香港可以比佢地嘈大條道理「唔識」。
內地唔比,叫你用就用,唔用就走。

引用:
原帖由 007star 於 2023-2-8 08:52 發表

好快不用啦
有可能要持續下去,可以阻擋無謂人。

你冇微信都可出入境的
我可以幚你做健康申報然後發條碼給你就可以過關
不過你首先要有香港電話國際慢遊在大陸接收到我發給你的信息

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2023-2-8 09:05 發表

好老實,真係咁反大陸既果班人就唔會過關返大陸啦

不過我一直都諗唔明,點解大陸好多野都對外國唔友好,
例如去到中國境內好似呢D步驟一定要裝微信,比錢要用微信支付寶,連可以用VISA既地方都少之有少
微信錢包比錢又有身份認證限制,我係大陸境內就用到微信錢包,但境外連香港都用唔到
真係諗唔明
信用卡遲早會被電子支付取代,
即時到帳,唔洗慢慢追收,又無假卡問題。

引用:
原帖由 auceo 於 2023-2-8 09:27 發表

你冇微信都可出入境的
我可以幚你做健康申報然後發條碼給你就可以過關
不過你首先要有香港電話國際慢遊在大陸接收到我發給你的信息
呵呵,等我報公安,報國安先。

引用:
原帖由 ARTHUR53 於 2023-2-8 09:25 發表

有可能要持續下去,可以阻擋無謂人。
無謂人可用我提供的方法

如果坐港鐵過關 . 呢個位填否 ..

其他都冇乜特別野 ..

引用:
原帖由 ARTHUR53 於 2023-2-8 09:28 發表

只要表格入面既個人資料 , 係屬於過關既人 . 份表格邊個代填寫都冇關係 ..

引用:
原帖由 ARTHUR53 於 2023-2-8 09:28 發表

唔會犯法的
全部用他的資料
佢同意先用
你根本一知半解
小小野就用國安
你唔怕笑死人嗎

引用:
原帖由 ARTHUR53 於 2023-2-8 09:27 發表

信用卡遲早會被電子支付取代,
即時到帳,唔洗慢慢追收,又無假卡問題。
信用卡最大優勢 . 係客人可以先使未來錢 .

你唔係唔能知呀 ..

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2023-2-8 09:32 發表

只要表格入面既個人資料 , 係屬於過關既人 . 份表格邊個代填寫都冇關係 ..
佢根本冇料到
理解能力又低

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]