• 瀏覽: 43,683
  • 回覆: 18
  • 追帖: 3
+2
好老實,真係咁反大陸既果班人就唔會過關返大陸啦

不過我一直都諗唔明,點解大陸好多野都對外國唔友好,
例如去到中國境內好似呢D步驟一定要裝微信,比錢要用微信支付寶,連可以用VISA既地方都少之有少
微信錢包比錢又有身份認證限制,我係大陸境內就用到微信錢包,但境外連香港都用唔到
真係諗唔明

引用:
原帖由 ARTHUR53 於 2023-2-8 09:27 發表

信用卡遲早會被電子支付取代,
即時到帳,唔洗慢慢追收,又無假卡問題。
但係仲有鬼佬會黎中國玩,所以先話唔太友好~~

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2023-2-8 09:40 發表

不是己經可以同一帳號中港用到微信比錢?
香港微信要用身份證實名制登記
才用WeChat Pay
跨境滙款
我長期係大陸,用緊陸版WECHAT PAY
問過要中國大陸身份證認證先可以係境外付款

引用:
原帖由 ginobili0622 於 2023-2-8 09:45 發表

你自己調轉黎諗姐, 去得大陸既人人都肯定裝個微信. 即係話政府想你或內地市民填表, 有物野仲方便得過係一個全人民都有既渠道搞店?唔通叫人上大陸個官網咁outdate 咁低效率呀? 比錢又係, 你覺得中國人民用微信支付寶定VISA 多? 冇咁既需求D鋪頭就自然唔裝. 自家銀聯都OUT OUT地, 何況VISA.
咁D外國人鬼知你WECHAT定乜CHAT咩,
你既諗法只係得"國內人"同"香港人"
咁呢個世界仲有"外國人"會黎中國玩

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2023-2-8 09:49 發表

香港版好似己可以在大6付款
中國銀行已可以做埋大6
無須一定上大6開戶
我住大陸點解要開香港版 🤣 🤣

引用:
原帖由 ginobili0622 於 2023-2-8 09:50 發表

睇上面, 我年年上大陸參加國際展, 係你少了解姐
可能我真係了解少,我直頭住係大陸 😂

引用:
原帖由 ginobili0622 於 2023-2-8 09:49 發表

鬼佬用現金, 同埋D 國際性既店,  如酒店, 名牌店係有VISA.  你去間奶茶鋪買壞奶茶, 梗係無
你去D中型商埸買衫,H&M / UNIQLO你試下用VISA你睇下比唔比到 😂
去萬達D大食店你試下睇下比唔比到 😂
我由之前拎住張VISA上黎住咁耐,張卡過埋期我都未搵到地方用到 😂
係一次搬屋係宜家比到錢,係咁多 😂

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2023-2-8 09:54 發表

講梗香港人在大6用微信
無須好似以前一定要上大6開戶
在香港己攪掂手續
可在大6用微信付款
但係你HK版,你反掃佢掃唔到,只可以佢掃你

引用:
原帖由 ginobili0622 於 2023-2-8 09:54 發表

你群班港燦點知, 住邊到?
我住廣州,我身邊無香港人,連我老婆都係東北人 🤣
同事都係潮州福建多,再唔係就係日本同事 🤣

引用:
原帖由 ginobili0622 於 2023-2-8 09:52 發表

同埋可以同你講, D鬼佬同中國人打交道, 全部用微信. 黎大陞果D都會裝微信.
你果D係商務,我講緊係黎玩果D姐

引用:
原帖由 ginobili0622 於 2023-2-8 11:09 發表

玩果D 都係, 佢地知道大陸用唔到WHATSAPP 果D APP, 同老家D屋企人溝通, 一定係用微信.
我講緊外國人,唔係香港人上去大陸玩喎~

引用:
原帖由 ginobili0622 於 2023-2-8 11:07 發表

大陸用VISA 手續費係咪3%? 長住, 老婆仲要內地人都唔開個微信?
我果時都無理佢係咪3%,照碌 😂
我有開微信呀,唔係平日點比錢 😂

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2023-2-8 12:54 發表

佢資訊太落後

現在一早港人大6消費即曰來回
上去飲早茶晚返港都有
中港兩地公都有
6成可以HK支付寶和微信

香港版支付寫微信己經可以內地付款
https://m.youtube.com/watch?v=qkDrYTIvn_8
我係大陸搵人仔,點解要開香港WECHAT PAY

引用:
原帖由 搞搞震無幫襯 於 2023-2-8 12:45 發表

仲用信用卡?香港啱啱都仲有人被盜用話冇得唔負責,如果喺國內肯定更加日日發生。而且用信用卡商家要支付交易費,又要對數,電子支付就免咗呢類問題了。
咁D外國人中意用信用卡麻

引用:
原帖由 ginobili0622 於 2023-2-8 13:58 發表

咁點解仲用VISA比? 少去大陸果D 就話可能廢時搞咁多特登去開通微信支付就話姐...
但而家大陸冇電子支付真係唔得, 大陸已經數字, 電子化, 全面超越外國.....
我果時係岩岩上黎,所以照用,之後都費事用visa,手機比就算

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]