• 瀏覽: 43,621
  • 回覆: 135
  • 追帖: 3
+2
引用:
原帖由 ARTHUR53 於 2023-2-8 09:27 發表

信用卡遲早會被電子支付取代,
即時到帳,唔洗慢慢追收,又無假卡問題。
信用卡始終有佢作用

引用:
原帖由 ginobili0622 於 2023-2-8 11:11 發表

申報完可以除時改資料, 你申報一次就有記錄, 回程將"入境"改為"出境", 就會重新出一個二維碼.
收到,唔該!

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2023-2-8 09:05 發表

好老實,真係咁反大陸既果班人就唔會過關返大陸啦

不過我一直都諗唔明,點解大陸好多野都對外國唔友好,
例如去到中國境內好似呢D步驟一定要裝微信,比錢要用微信支付寶,連可以用VISA既地方都少之有少
微信錢包比錢又有身份認證限制,我係大陸境內就用到微信錢包,但境外連香港都用唔到
真係諗唔明
仲用信用卡?香港啱啱都仲有人被盜用話冇得唔負責,如果喺國內肯定更加日日發生。而且用信用卡商家要支付交易費,又要對數,電子支付就免咗呢類問題了。

唔識or唔肯果D人,咪唔好去大陸咯! 

聽新聞話微信要有另外2人加你才開通先可申報,是否正確呢?

引用:
原帖由 ginobili0622 於 2023-2-8 10:09 發表 

玩果D 都係, 佢地知道大陸用唔到WHATSAPP 果D APP, 同老家D屋企人溝通, 一定係用微信.
佢資訊太落後

現在一早港人大6消費即曰來回
上去飲早茶晚返港都有
中港兩地公都有
6成可以HK支付寶和微信

香港版支付寶微信己經可以內地付款
https://m.youtube.com/watch?v=qkDrYTIvn_8

https://m.youtube.com/watch?v=4ohRP5d9CYI

引用:
原帖由 ginobili0622 於 2023-2-8 11:09 發表

玩果D 都係, 佢地知道大陸用唔到WHATSAPP 果D APP, 同老家D屋企人溝通, 一定係用微信.
我講緊外國人,唔係香港人上去大陸玩喎~

引用:
原帖由 ginobili0622 於 2023-2-8 11:07 發表

大陸用VISA 手續費係咪3%? 長住, 老婆仲要內地人都唔開個微信?
我果時都無理佢係咪3%,照碌 😂
我有開微信呀,唔係平日點比錢 😂

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2023-2-8 12:54 發表

佢資訊太落後

現在一早港人大6消費即曰來回
上去飲早茶晚返港都有
中港兩地公都有
6成可以HK支付寶和微信

香港版支付寫微信己經可以內地付款
https://m.youtube.com/watch?v=qkDrYTIvn_8
我係大陸搵人仔,點解要開香港WECHAT PAY

引用:
原帖由 搞搞震無幫襯 於 2023-2-8 12:45 發表

仲用信用卡?香港啱啱都仲有人被盜用話冇得唔負責,如果喺國內肯定更加日日發生。而且用信用卡商家要支付交易費,又要對數,電子支付就免咗呢類問題了。
咁D外國人中意用信用卡麻

引用:
原帖由 ARTHUR53 於 2023-2-8 06:43 發表

本港與內地今日(6日)正式全面通關,雖然當局撤銷預約名額及核酸檢測的要求,但入境內地仍需出示預先填寫健康申報表,並出示完

裝左微信會唔會被偷個人資料架?
果 ...
可以填表,不過要慢慢填

仲話洗人仔咁落後
不是己無現金生話
不似住梗大陸

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2023-2-8 13:10 發表

仲話洗人仔咁落後
不是己無現金生話
不似住梗大陸
係深圳,你有現金,唔係處處都用得到。
仲有,你肚餓,想食返餐飯,
可能除時餓死都未找到間收現金的。

引用:
原帖由 ARTHUR53 於 2023-2-8 12:25 發表

係深圳,你有現金,唔係處處都用得到。
仲有,你肚餓,想食返餐飯,
可能除時餓死都未找到間收現金的。
網紅仲話
在香港唱定人仔
過關果度無找換店比人唱人仔

應該不是
微信是可以個人1個人申報表

微信只是可以再比你加多2人申報表

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]