• 瀏覽: 11,262
  • 回覆: 34
香港要解決嘅問題好多,何解一定要用咁大筆錢起埋啲住 5 年嘅簡約公屋去照顧住劏房人士 ? 
嗰條局長黑箱作業,未徵詢過當區居民,組織就認屎認屁話係最好選址..........另一個廢柴局長塵笑恥 2.0

的確係貴 二百幾億 建築幾萬個單位住5年 冇計錯嘅話 二百幾萬一個單位 五年即係40萬一個單位 幫佢畀租仲貴好多

計錯 90萬一間大約 五年即係18萬一間 每個月萬五蚊 其實就算租屋 都可以做得好好

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2023-2-8 01:20 發表

的確係貴 二百幾億 建築幾萬個單位住5年 冇計錯嘅話 二百幾萬一個單位 五年即係40萬一個單位 幫佢畀租仲貴好多
不同, 幫佢畀租等於益業主. 業主知你有政府補助可以再加租. 最終是業主得利, 劏房客什麼也得不到, 政府和納稅人成了冤大頭.
而簡約公屋只是將政府錢左手交加右手, 但增加可住房屋供應, 供應增加, 市場租金自然下調.
再一之提醒各位, 不要再犯上8萬5的錯. 當年如果有8萬5, 大家可能依然買不起樓, 但絕對不會租不起房.

絕對支持政府起簡約公屋。
劏房依啲根本唔應該存在,唔贊成既唔該自己搬去劏房住5年。

引用:
原帖由 sexkiller3 於 2023-2-8 08:50 發表

不同, 幫佢畀租等於益業主. 業主知你有政府補助可以再加租. 最終是業主得利, 劏房客什麼也得不到, 政府和納稅人成了冤大頭.
而簡約公屋只是將政府錢左手交加右手, 但增加可住房屋供應, 供應增加, 市場租金自然下調.
再一之提醒各位, 不要再犯上8萬5的錯. 當年如果有8萬5, 大家可能依然買不起樓, 但絕對不會租不起房.
數係咁計 但價錢真係貴 如果用萬八蚊一個單位去租用 真係好多地方都得 至於你話益曬啲業主 就係睇下政府用乜嘢方法 天馬行空咁諗 整個良心業主計劃 一萬蚊租 用正常稍為便宜嘅租值 收返去三千蚊嘅公屋價 起碼四個人嘅單位 咁可能又慳錢又化算 當然我明白作為生呢有一定難度 而家咁做簡單直接 但係其實可能真係幫到更加多嘅人用少啲嘅錢

引用:
原帖由 sexkiller3 於 2023-2-8 08:50 發表

政府如果學我咁做 就唔係租客去傾租金 係業主同意租間樓畀政府 有政府交租 你講即咗業主嘅問題就已經解決 唔願意嘅可以唔做 對市場影響不大

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2023-2-8 10:27 發表

政府如果學我咁做 就唔係租客去傾租金 係業主同意租間樓畀政府 有政府交租 你講即咗業主嘅問題就已經解決 唔願意嘅可以唔做 對市場影響不大
要實行你講既呢個方案難度太高, 市場上冇咁多"大業主", 政府要同每一個小業主deal既行政費用有冇計埋入去? 每個單位大細、裝修都唔同, 點分配?

引用:
原帖由 Gisselle 於 2023-2-8 11:05 發表

要實行你講既呢個方案難度太高, 市場上冇咁多"大業主", 政府要同每一個小業主deal既行政費用有冇計埋入去? 每個單位大細、裝修都唔同, 點分配?
你講嘢就係政府最怕做嘅嘢 呢個只係一個良心業主自願計劃 至於簡單裝修 其實好簡單嘅啫 要用嘅錢 一定少過而家 同埋可以壓低租金 租出嚟嘅樓有冇問題 有誠意嘅喺管理處同埋鄰居問一問就可以 最主要嘅問題 而家市面上有一啲業主 樓價下降 如果用比正常價平租出去 層樓嘅價值會下跌 好多業主寧願唔租 但係如果呢個計劃又可以幫人又可以收錢 樓宇價值冇下跌 會唔會有著數呢 當然如果一簽約5年 未必好好反應 但係試下我又覺得不妨

個人角度,加快上樓,舊頭擋房業主收益下降,更有動機去做重建。更新市容。

唔行第一步好多野做唔到。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2023-2-8 11:10 發表

你講嘢就係政府最怕做嘅嘢 呢個只係一個良心業主自願計劃 至於簡單裝修 其實好簡單嘅啫 要用嘅錢 一定少過而家 同埋可以壓低租金 租出嚟嘅樓有冇問題 有誠意嘅喺管理處同埋鄰居問一問就可以 最主要嘅問題 而家市面上有一啲業主 樓價下降 如果用比正常價平租出去 層樓嘅價值會下跌 好多業主寧願唔租 但係如果呢個計劃又可以幫人又可以收錢 樓宇價值冇下跌 會唔會有著數呢 當然如果一簽約5年 未必好好反應 但 ...
我先唔講係咪政府怕做多咗野, 你有冇諗吓個行政費? 每一間屋都唔同, 個審批程序要搞幾多個標準? 派消費劵咁簡單既野個行政費都可以咁高!
怕租平咗影響樓價下跌所以好多業主寧願唔租, 呢d就係你target佢地會參與 "良心業主自願計劃" 既 "良心業主"? 政府之前想租d賓館房, d業主見經濟有d起色就已經紛紛縮沙, 你仲話要搞另一計劃同d小業主deal? 到計劃推出時, 錢又用咗但唔知會有幾多 "良心業主" 會參與

引用:
原帖由 Gisselle 於 2023-2-8 11:42 發表

我先唔講係咪政府怕做多咗野, 你有冇諗吓個行政費? 每一間屋都唔同, 個審批程序要搞幾多個標準? 派消費劵咁簡單既野個行政費都可以咁高!
怕租平咗影響樓價下跌所以好多業主寧願唔租, 呢d就係你target佢地會參與 "良心業主自願計劃" 既 "良心業主"? 政府之前想租d賓館房, d業主見經濟有d起色就已經紛紛縮沙, 你仲話要搞另一計劃同d小業主deal? 到計劃推出時, 錢又用咗但唔知會有 ...
你講嘅嘢咪係政府認為難做嘅嘢 寧願起完之後再拆 90萬一間 都唔願意諗下其他辦法囉 你講嘅行政費好貴 我當然知啦 判出去畀人做囉 監管判出去嗰個 唔好話一定做唔做得到 想慳錢又要幫到人 就一定要 諗辦法 如果怕就唔做 做政府官員真係太好做 同你講難做 不可行 就可以 使乜讀咁多書

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2023-2-8 11:57 發表

你講嘅嘢咪係政府認為難做嘅嘢 寧願起完之後再拆 90萬一間 都唔願意諗下其他辦法囉 你講嘅行政費好貴 我當然知啦 判出去畀人做囉 監管判出去嗰個 唔好話一定做唔做得到 想慳錢又要幫到人 就一定要 諗辦法 如果怕就唔做 做政府官員真係太好做 同你講難做 不可行 就可以 使乜讀咁多書
你真心覺得你講既只係難做但可行? 租賓館都搞唔掂你覺得同小業主deal有可能成功? 唔好唔記得你批評簡約公屋最大弊處係貴, 外判出去搵人做個計劃會平?  如果今日有聲氣話政府有呢個打算, 我保證好多 "良心業主" 會即刻hold起晒d盤, 等計劃出籠睇吓有冇著數拎

引用:
原帖由 Gisselle 於 2023-2-8 12:10 發表

你真心覺得你講既只係難做但可行? 租賓館都搞唔掂你覺得同小業主deal有可能成功? 唔好唔記得你批評簡約公屋最大弊處係貴, 外判出去搵人做個計劃會平?  如果今日有聲氣話政府有呢個打算, 我保證好多 "良心業主" 會即刻hold起晒d盤, 等計劃出籠睇吓有冇著數拎
難到就預咗 業主願唔願意 又係另一回事 點解唔試下 如果試過唔得 睇下問題喺邊度 唔試下嘅話永遠都唔得 事實上喺舊區 大把單位租唔出 冇人住 放一個良心價格 肯定有租收 唔怕租霸 又可以幫到人 其實點解唔試下 而家90萬起一個單位 起完又要再拆 又真係唔係幾環保呀 有好多舊樓已經搬走曬準備重建 但係擺幾年都冇喐過 真係拆嘅時候咪拆囉 未拆嘅時候畀人住 都可以諗下

劏房租金問題,係市區居住的供求問題,為了搵食,好多人寧願捱貴價市區劏房,也不願住入平租偏遠公屋。在鄉郊高價建簡約公屋,效益成疑。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]