• 瀏覽: 20,208
  • 回覆: 21
+5
引用:
原帖由 starr 於 2023-2-7 20:13 發表

很可笑的邏輯  

中國這個科研氣球已經失控報廢,有沒有損失只在於它是否完成既定任務

咪國對一個冇威脅既氣球大動干戈,完全冇必要,花幾多錢都係浪費

從咪國的表現,可以看出兩個重要方向

第一,拜燈政權非常無能,被政治鬥爭劫持,沒法作出有利咪國的決策

第二,咪軍仍然專業,但只能聽命拜燈政權,結果都係做出非理性行動

將這兩點延伸,可以預 ...
汽球落在美國手上對中國很不利
1。有螺旋槳和一個舵。。
即係汽球可能並非受不可抗力進入美國領空??
2。有自爆裝置。。
是軍用而非民用??

呢單嘢手尾好長

https://www.cna.com.tw/news/aopl ... utm_campaign=fbpost

多位美國官員先前已經表示,氣球殘骸散落範圍大約是15個足球場乘15個足球場大小。這些官員同時表示,這顆中國偵察氣球有螺旋槳和一個舵。

另一位官員證實,這顆氣球配有自毀爆炸裝置,但目前為止還未找到爆裂物。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2023-2-9 16:15 發表

你唔畀係入氫氣嘅咩,天才!
有巨型太陽能板及螺旋槳

引用:
原帖由 天地有正正 於 2023-2-10 01:18 發表

中方以不可抗力一詞形容得非常貼切 如果用失控意指本身控制狀況出問題 事實係本身控制一直正常運行 只係有外力引領偏航 氣球係被老尾干擾而引入尾方領空 便有擊落既借口再把情報分享給全世界 所以虧了既係中方 老尾真仆街 但又吹佢唔賬 咱們要努力再放氣球啊
如果係不可抗力
點解發現飛向美國時吾通報?
乜吾知道闖入對方領空違反國際法?
連呢種外交常識都無?

引用:
原帖由 rayhome99 於 2023-2-8 17:27 發表

1. 中國個氣球無論如何都會損失,無法收回。

2. 如果美軍認為涉及軍事偵察,還會讓氣球橫越美國幾天,收集傳送完情報,到離開美國才擊落嗎?

3. 這明顯是拜登打算攞個尾彩或迫於壓力而作出的政治決定,完全與軍事無關。
美國要時間觀察汽球係隨氣流飄移定係有有特定飛行航道,
要証實係後者先可以指控係間諜汽球,
美國係法治國家,做嘢跟足法例嘅

引用:
原帖由 半仙 於 2023-2-10 13:43 發表

不可抗力和干擾器是不同的
不可抗力可以是自然現象
之前大地震也可以稱為不可抗力
若然認為是干擾器造成的
那你必須要表明用什麼技術手段
來証明你的話真實性
若沒有技術手段証明可行性,又要認為是干擾器
還要認為是美國干擾成功的
一,你是過度幻想
二,就是屈阿
那你是什麼
根據國際慣例
如果汽球係受不可抗力進入他國,咁係需要通報嘅,
否則一律當入侵領空,
中國之前都派殲10攻擊闖入領空嘅氣球,
好心你吾好雙標得咁肉酸啦

引用:
原帖由 kingking99 於 2023-2-8 17:19 發表

咁近都三打二失,100km要打幾多發
今次F22第一次戰積已經由神壇掉下來,你仲想佢跌落地個樣都出埋?你好黑心啊!不過我鍾意
上次殲10 射氣球射咗幾多支呀?
仲要搞到好論盡喎

引用:
原帖由 starr 於 2023-2-7 20:13 發表

很可笑的邏輯  

中國這個科研氣球已經失控報廢,有沒有損失只在於它是否完成既定任務

咪國對一個冇威脅既氣球大動干戈,完全冇必要,花幾多錢都係浪費

從咪國的表現,可以看出兩個重要方向

第一,拜燈政權非常無能,被政治鬥爭劫持,沒法作出有利咪國的決策

第二,咪軍仍然專業,但只能聽命拜燈政權,結果都係做出非理性行動

將這兩點延伸,可以預 ...
中國點解派殲10 去射闖入領空嘅氣球?
睇下你雙標得幾咁肉酸

引用:
原帖由 良心打白條 於 2023-2-10 13:58 發表

又如何呢?
即係有動力系統
可以自行調整飛行方向

並吾係隨氣流飄移
受不可抗力闖入美國領空嘅講法並無說服力,
而且 氣象汽球吾需要加上動力系統

如果俾美國揾到汽球上嘅監察儀就吾使再拗,
以美國技術,應該可以知道個汽球探測咗甚麼資料,

所以現階段吾聽電話都正路,
靜觀美國揾到d咩先係上策

引用:
原帖由 良心打白條 於 2023-2-10 14:06 發表

哦?
有動力就吾可以失控?

737 max夠有能力喇,設備比個氣球精密百倍。有人即時操作,咪一樣跌幾隻落地。
如果係失控
點解吾喺闖入美國領空時通報呢?
中國肯定知道咁樣叫做入侵領空,美國有權擊落,
之前中國都派殲10擊落闖入領空汽球喎,

仲有美國查咗一輪發覺汽球並非失控隨氣流飄移,而係一直沿美國軍事設施移動

呢兩樣好難解話喎

引用:
原帖由 良心打白條 於 2023-2-10 14:11 發表

你以為細路玩氣球?
升上天就任佢漂?
做得研究就一定有特定航程,無動能,無設備點控制呀?
一般氣象汽球只需要隨氣流移動
吾需要動力系統

而且亦吾需要做到成架飛船咁大架

引用:
原帖由 良心打白條 於 2023-2-10 14:24 發表

隨風漂咪去吾特定位置囉,點做研究?

以前係做吾到,吾代而家無喎。
氣象氣球吾隨氣流飄移
咁佢測氣流?
俾D常識

引用:
原帖由 良心打白條 於 2023-2-10 14:15 發表

好難講,物在佢手,放個炸彈落去,插贓嫁禍都仲得。
美國又吾係做吾出。
你闖咗入人地領空又吾通報已經理虧啦

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2023-2-10 15:36 發表

有咩嘢動力系統?
美國參謀首長聯席會議前主席表示,氣球上面有螺旋槳,可以靠人力改變飛行方向。

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2023-2-10 15:50 發表

佢講就係呀!鮑威爾夠喺聯合國講大話囉
佢飛咗去氣球睇過?
有冇相,又廢又貴嘅F22有冇影相,
美國揾到汽球螺旋槳殘骸
斷正

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]