• 瀏覽: 16,724
  • 回覆: 60
+3

02月07日(二) 08:36

中國間諜氣球風波未平息,中國官方日前公布任免國家工作人員的消息顯示,中國氣象局局長莊國泰遭免職。有分析認為,北京當局有意將辭退氣象局局長作為強化高空氣球為「氣象用途」、「民用」的說法。值得注意的是,莊國泰於上月底已獲選為政協甘肅省第十三屆委員會主席

美國軍方上周證實在該國領空發現中方氣球後,內地官媒於上周五(3日)發布中國國務院新一輪任免官員消息稱, 免去莊國泰的中國氣象局局長職務。官方未有交代其免職原因,也沒公布接任人選。在周一(6日)舉行的中國外交部記者會上,有美媒問莊遭免職與氣球事件是否相關,中國外交部發言人毛寧僅稱對莊遭免職的消息無補充

莊遭免職未知是否與氣球事件有關,原因是中國在3月全國人民代表大會會議舉行之前,政府正在對各部門的官員進行職務調整。早於上月中,內媒已報道莊出任甘肅省政協黨組書記一職。上月18日舉行的政協甘肅省十三屆一次會議上,他更獲選為政協甘肅省第十三屆委員會主席。由於氣象局局長位階上屬於副部級,而省政協主席則為正部級,因此莊此次調職形同升官。

==============================================================================

小朋友,你有冇後台?

後台? 冇!

咁呢隻鑊你同我孭咗佢。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20230207/bkn-20230207083615665-0207_00952_001.html

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-2-7 13:07 發表

02月07日(二) 08:36

中國間諜氣球風波未平息,中國官方日前公布任免國家工作人員的消息顯示,中國氣象局局長莊國泰遭免職。有分析認為,北京 ...
識唔識睇新聞架?人地入面已經講左係升官,孭乜L野鑊?

一個balloon 都控制唔到
我有理由懷疑太空個d乜天宮
嫦娥個d都係cg黎 

引用:
原帖由 wingaman 於 2023-2-7 13:15 發表

會唔會係明升暗降架
有實權vs無實權得個名
See see 689 😂

引用:
原帖由 wingaman 於 2023-2-7 13:15 發表

樓主唔識中文,唔好怪佢。
佢已經“多次”講野同引用新聞不符。

有時甚至係佢自己重點“highlight”既內容,唔係第一次囉。
我都同佢講左N次啦,有一排佢仲“blacklist”左我,現在又開返囉。(/≧▽≦)/~┴┴ 

引用:
原帖由 sheung1009 於 2023-2-7 13:23 發表

有時甚至係佢自己重點“highlight”既內容,唔係第一次囉。
我都同佢講左N次啦,有一排佢仲“blacklist”左我,現在又開返囉。(/≧▽≦)/~┴┴ 
"有一排佢仲“blacklist”左我,現在又開返囉。"

有咁嘅事?  對唔住,我攪錯咗!

咁點解要hashtag 國泰?

唔熟大陸果套,香港d蛙係唔知免職點解。

引用:

香港01報導,標題唔係我寫𠴱喎?    

"中國氣象局局長遭免職 被指與中美氣球風有關波"

CNN 都有相關報導:
"Chinese state media on Saturday also announced the head of the country's weather service was relieved of his duty, in a move seen by some analysts as an attempt to shore up Beijing's position the high-altitude balloon was of civilian nature mainly for meteorological purposes. The official, however, had already been expected to depart after being appointed to a new post in January."

引用:
原帖由 sheung1009 於 2023-2-7 13:23 發表

好似去阿布泰嗌粗口果兩個學生,腦殘而不自知。

藉口敬死搵人祭旗姐!去人屋企裝個cctv偷睇人被人發現就搵個藉口話氣象硏究!自取其辱!

引用:
原帖由 happy老扁 於 2023-2-7 14:28 發表
藉口敬死搵人祭旗姐!去人屋企裝個cctv偷睇人被人發現就搵個藉口話氣象硏究!自取其辱!
邊度係自取其辱,係理曲氣壯就真!

官場調職平常事,官方無公布原因未必一定係壞事,若果係孭鑊的話,以中國現時對待不稱職官員的態度,一定會公開原因,以儆效尤

況且中國已經向老美講咗,今次民用氣球誤闖老美領空是因為不可抗拒的自然力量,與人為出錯並無關係,又怎會自打嘴巴呢

引用馮檢基鬧爆姚松炎的一句話:
「搵 xxx 都搵得醒 d 丫。」

主題標籤 #國泰
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]