• 瀏覽: 17,710
  • 回覆: 72
元宵已過,農曆年前,外國料回鄉潮會帶動新一波感染,結果沒出現。和內地朋友聊起,過年前大家很忐忑,好不好回老家呢?回去若弄到年老父母受感染就不好。春節長假過去,回鄉返來的親友都沒受感染。沒回老家的朋友後悔了,3年沒回去,這次又錯過了。看內地疫情是否過去,主要看3種資料︰

1.發熱門診求診數字。國務院聯防聯控機制1月30日新聞發佈會上指,全國疫情進入低流行水準,各地疫情穩步下降。住院高峰在今年1月5日,死亡高峰在1月4日,之後急降。數億人在春運流動,家庭團聚後,疫情不但沒再爆,發熱門診求診者還往下走。

2.核酸檢測確診比例。國家疾控中心2月1日發佈資料分析,內地自去年12月8日放寬防疫措施,偵測到的核酸檢陽性率在去年12月25日達高峰,達29.2%,之後急降,到今年1月30日降至2.5%;民眾自行居家快測陽性率高峰在12月22日,為21.3%,至1月30日降至2.2%。要注意這不是全人群的陽性率,因沒有病徵人群不會做檢測。

3.內地未有新變種病毒。台灣大學公共衛生學院兼任教授金傳春指,從去年12月9日至今年1月23日病毒偵測可發現,內地流行的全為Omicron變種病毒,共24群演化分支系列,但美國變異株更多,主要是許多美國人不戴口罩,所以有更多病毒多樣性。現在大陸來講,主要流行還是以BA.5.2為主,佔70.2%,其次是BF.7,佔28.3%。

美、英、歐、澳、日、韓還要求來自中國入境客做48小時核酸檢測,其實中國既未發現新變種病毒,而流行的Omicron變異株比美國少,若要檢測,更應要求美國入境者做核酸檢測。綜合資料,大陸疫情高峰在去年12月23日至25日已過去,如今快速走向終結。

連台灣專家也肯定大陸抗疫成功。台灣前疾管局局長蘇益仁在《聯合報》發評論,指大陸疫情危機已解除,大家關心農村在春節後是否出現第二波疫情,並未發生。這和前年全球疫情以及在歐美國家所造成的重創相比,大陸規模相對較小。隨著中國14億人口放鬆管控,成功抗疫,新冠這個百年大疫,將走到終結。全球在復常路上快速前進。
https://hd.stheadline.com/news/columns/417/20230207/1016039/專欄-盧永雄-中國抗疫成功-巴士的點評

事實勝於雄辯!
多謝白紙革命, 為中央開出一條大道

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2023-2-7 09:32 發表

蠅國BBC話國內春運後每日會有數十萬人死亡,蠅國佬又落空了,一個咁嘅媒體竟然可以屹立不倒,絕對係官媒
中國人有足夠的葯物去應付每一波疫情, 只是外國政客偏聽, 兼且造謠言生事, 搞動香港人搶葯去自己欺哄自己, 最終信者失救

原來躺平就成功, 咁應該一早躺平, 小粉紅死撐爛撐話清零到D人山窮水盡先係上策,

搞左兩年都晤掂, 躺平一個月就成功...
咪就係話你北京猿人習維尼白痴鄉下仔一名, 思想天馬行空, 不聽從科學...狂妄自大, 死充大頭...
祝強國人下次國家有難, 習維尼一樣用呢個"腦" 去領導國家,

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2023-2-7 09:52 發表

最搞笑係,CIA,MI5最中意聽埋咩郭文跪,羅冠蔥之流嘅suggestion, 搞到西慌國家對華政策錯足70年,有時候真係以為呢啲係自己友
尾國佬天天蜀犬吠日, 令中國領導人更好執政!

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2023-2-7 09:49 發表
原來躺平就成功, 咁應該一早躺平, 小粉紅死撐爛撐話清零到D人山窮水盡先係上策,

咪就係話你北京猿人習維尼白痴鄉下仔一名, 思想天馬行空, 不聽從科學...狂妄自大, 死充大頭...
祝強國人下次國家有難, 習維尼一樣用呢個"腦" 去領導國家,
一早躺平你又會鬧中共妄顧人命了! 
現在等口服疫苗研發成功才放寬措施, 吊到你老尾胃口唔耐煩時要出手搞白紙革命, 來個順水推舟, 時間啱啱好!
多謝蜀犬天天吠日!

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-2-7 10:44 發表

一早躺平你又會鬧中共妄顧人命了! 
現在等口服疫苗研發成功才放寬措施, 吊到你老尾胃口唔耐煩時要出手搞白紙革命, 來個順水推舟, 時間啱啱好!
多謝蜀犬天天吠日!
口服疫苗都未批已經比人抗議到要躺平放寬喇..真係識得作故事, 中宣部真係好多小說家... 
如果尊重人權自由, 聽從科學, 我點會鬧, 比樣正常D 既政策, 我讚添啦...

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2023-2-7 09:49 發表

搞咗兩年, 14億人口嘅國內新冠病亡人數,只有人口 700萬嘅腥港病亡人數一半,更加唔好跟死百幾萬人嘅尾國比。

要躺平都要揀時機,有無數外國做先鋒證明 Omicron 病毒殺傷力大減,感染後致死率低,依啲就叫科學決策喇,智商跟猿猴一樣水平嘅人係冇能力去理解嘅。🐒
成日瀨屎,又痴痴呆呆白日夢遊嘅阿伯都可以做總統去領導國家,依啲就係民主嘅威力。 

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2023-2-7 11:06 發表

口服疫苗都未批已經比人抗議到要躺平放寬喇..真係識得作故事, 中宣部真係好多小說家... 
如果尊重人權自由, 聽從科學, 我點會鬧, 比樣正常D 既政策, 我讚添啦...
你千祈唔好讚共產黨,如果中國自甘做尾國嘅奴才,認尾國做主子去跪舔~好似蛙島咁,你會日讚夜讚,相反你愈吠愈證明中央決策正確,令你氣急敗壞,再者,你讚唔讚中共, 邊個在乎?

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2023-2-7 11:06 發表

留返讚你老尾啦!
誰在乎白痴的謬論?
誰說口服疫苗都未批已經比人抗議到要躺平放寬?
實際上香港早在去年中已開始使用外國口服疫苗, 
內地較審慎要研發完全成功才推出! 
大陸防疫政策不斷調整的同時,不少疫苗也獲得緊急使用或有條件上市的許可。光是12月4日至5日,就有4款新冠疫苗獲批,目前大陸可使用的疫苗達13款。同時不少治療新冠用吸入劑與口服藥、預防藥物也在獲批開展臨床試驗。
據證券時報消息,去年12月4日,神州細胞發布公告稱,該公司自主研發的重組新冠病毒2價(Alpha/Beta變異株)S三聚體蛋白疫苗(SCTV01C)經大陸官方有關部門論證被納入緊急使用。
你唔好活在石器時代又走返來吠人 
https://www.info.gov.hk/gia/general/202204/26/P2022042600551.htm
https://udn.com/news/story/7333/6819611

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2023-2-7 11:29 發表

搞咗兩年, 14億人口嘅國內新冠病亡人數,只有人口 700萬嘅腥港病亡人數一半,更加唔好跟死百幾萬人嘅尾國比。

要躺平都要揀時機,有無數外國做先鋒證明 Omicron 病毒殺傷力大減,感染後致死率低,依啲就叫科學決策喇,智商跟猿猴一樣水平嘅人係冇能力去理解嘅。🐒
成日瀨屎,又痴痴呆呆白日夢遊嘅阿伯都可以做總統去領導國家,依啲就係民主嘅威力。 

Omicron 病毒殺傷力大減成年前既事, 前排都日日核酸檢查, 小粉紅+黨仲吹緊covid好危險! 比人抗議先放寬, 繼續自欺欺人...

你強國D 死亡數字根本全世界都晤信, 你自HIGH好喇

香港? 咪就係多得共匪精挑細選既奴才做特首,

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2023-2-7 11:38 發表

你千祈唔好讚共產黨,如果中國自甘做尾國嘅奴才,認尾國做主子去跪舔~好似蛙島咁,你會日讚夜讚,相反你愈吠愈證明中央決策正確,令你氣急敗壞,再者,你讚唔讚中共, 邊個在乎?
千祈唔好讚共產黨? 我讚晤讚有你在乎  
晤做奴才, 都唔好學習維尼做傻仔比全世界人笑...OMICRON減弱左成年, 全球放寬曬, 仲係度散播恐慌, 日日核酸封樓封城, 好似平衡空間遲地球人類成年, 傻西國

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-2-7 14:56 發表

留返讚你老尾啦!
誰在乎白痴的謬論?
誰說口服疫苗都未批已經比人抗議到要躺平放寬?
實際上香港早在去年中已開始使用外國口服疫苗, 
內地較審慎要研發完全成功才推出! 
大陸防疫政策不斷調整的同時,不少疫苗也獲得緊急使用或有條件上市的許可。光是12月4日至5日,就有4款新冠疫苗獲批,目前大陸可使用的疫苗達13款。同時不少治療新冠用吸入劑與口服藥、預防藥物也在獲批開展臨床試驗。
據證券 ...
係你講內地口服疫苗批, 所以先躺平, 兜晤到又扯到香港舊年有口服疫苗, 關大陸放寬咩事?

你講入香港個隻口服PAXLOVID, 根本大陸被拒進口  自欺欺人
https://www.bbc.com/zhongwen/simp/chinese-news-64260085

咁大陸究竟有邊隻疫苗係有之前未有既抗疫功能, 疫苗又有好高全民使用%, 可以安心放寬,
晤係因為封到比人鬧下台先巧合地即刻要放寬, 繼續作故事啦

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2023-2-7 17:01 發表

千祈唔好讚共產黨? 我讚晤讚有你在乎  
晤做奴才, 都唔好學習維尼做傻仔比全世界人笑...OMICRON減弱左成年, 全球放寬曬, 仲係度散播恐慌, 日日核酸封樓封城, 好似平衡空間遲地球人類成年, 傻西國
乜你讚共產黨就因為以我會在乎? 講到你好似為我而活咁, 你向我獻媚除咗令我作嘔外 🤮 仲好易惹人誤會噃,我對seafood 冇興趣,你去搵個中出洋子做親密朋友啦。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]