• 瀏覽: 4,964
  • 回覆: 19

撰文:朱加樟
出版:2023-02-06 16:50更新:2023-02-06 16:53

中美之間的氣球風波持續,美國指中國一個間諜氣球侵犯領空,不過中國方面則稱氣球是民用飛艇,並因為不可抗力飛入當地。氣球其後在南卡羅萊納州對開的大西洋上空被美軍戰機擊落。

有外媒問及中方何時發現該飄在美國空域的氣球,是在美方聲稱發現氣球之前還是之後,中國外交部發言人毛寧今日(6日)回應稱,中方是負責任的國家,美方向中方通報之後,中方立即核查,並且第一時間向美方作出了反饋,明確要求美方以冷靜、專業、克制的方式,妥善處理。美方不顧中方的立場和要求,執意使用武力,明顯是反應過度的。

此外,有外媒記者追問稱,美國認為目前已經擊落的來自中國飛艇是用於監視,而並非民用。飛艇的飛行路徑也經過一些敏感的區域,請問中方如何回應?

毛寧表示,中方已經多次向美方介紹了有關情況,該無人飛艇也是民用性質用於氣象等科研目的,受西風帶影響,且自身控制能力有限,該飛艇嚴重偏離了預定航線,這完全是一次不可抗力導致的偶發意外事件。

毛寧說,中國是負責任的國家,一貫嚴格遵守國際法,尊重別國國家主權和領土完整。歷史證明,經常踐踏國際法,侵犯別國主權和領土完整的是美國。中方已經表明這完全是一次不可抗力導致的偶發意外事件,美方還刻意的渲染炒作,甚至武力襲擊,是不可接受的,不負責任的行為

================================================================================

理曲氣壯,勁!

「民用性質」同「民用」有何分別?  既然係民用,點解間民企唔挺身而出,企出嚟解釋,澄清吓呢?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時中國/864297/氣球-中方何時發現美國上空氣球-外交部-美方向中方通報之後

國家對國家 

引用:
原帖由 chargeurs 於 2023-2-7 09:20 發表
國家對國家 
美國佬真係攪唔清幾時係民企,幾時係國企,幾時係國家。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-2-7 09:17 發表

出版:2023-02-06 16:50更新:2023-02-06 16:53

...
吓,就算係政府出產都可以分軍用同民用個喎。

引用:
原帖由 CHS1 於 2023-2-7 10:19 發表

吓,就算係政府出產都可以分軍用同民用個喎。
唔使咁複雜嘅。

究竟係中國官方放上去嘅氣球,定係民間,民企,民間性質嘅?

何需簡單複雜化?

🤣🤣🤣

為免再引起不必要誤會,以為有機會飛入美國境的中國器材設備都中英文大大隻字寫住 ‘民用‘ ’Min Yung’

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-2-7 09:17 發表

...
哂氣啦!

一個中方話失控左嘅氣球,係可能影響航空安全,
將佢擊落好正常。

"各方關注中國如何報復美軍擊落中國氣球,關注中國氣球為何再次出現在拉美,氣球到底是不是間諜氣球。中國需要為自身立場給出更多有力的細節說法。既然無人飛艇是民用性質,就應該公開到底是什麼民用性質。既然是失去控制的無人飛艇,該無人飛艇到底是中國哪家企業的,什麼時候釋放的,預定路線是什麼,中國相關企業是否知曉該無人飛艇已經失去了控制,中國相關企業是什麼時候知曉飛艇失控的。既然中國無人飛艇出現在拉美各國都表示理解,那到底是哪些國家表示理解。細節其實是最有力的證據。

截至目前,中國沒有就氣球事件借題發揮,負責任的大國姿態是值得肯定的。但是在美國蓄意就此事過度發揮時,中國該如何做才能贏得主動,如何做不至於深受美國的輿論攻擊傷害,是時候為此慎重籌謀一下了。"

原文網址: 氣球事件|美國贏得前期輿論戰 北京需擺脫被動局面 | 香港01 https://www.hk01.com/article/864591?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
=========================================================================

中國憑乜嘢可以借題發揮?唔通真係可以捩橫折曲,理曲氣壯?

笑爆嘴,大陸一直只係話氣球係民用,而且講清楚係氣象用,從來冇講過係民企做。近日見到班黃屍一路係咁笠邊間企業做,叫企業出嚟認頭喎,大陸幾時話畀你聽民企做先,認乜頭啫。

引用:

...
你問我答,信不信在你,答不答在我。

引用:
原帖由 CHS1 於 2023-2-7 21:05 發表

笑爆嘴,大陸一直只係話氣球係民用,而且講清楚係氣象用,從來冇講過係民企做。近日見到班黃屍一路係咁笠邊間企業做,叫企業出嚟認頭喎,大陸幾時話畀你聽民企做先,認乜頭啫。
咁點様民用法,係邊個放上去嘅,中國官方點解諱莫如深呢?一件咁簡單嘅事就咁難講清楚咩?

美國人會點諗?就係中國隱暪緊一啲嘢囉!

真係笑爆嘴!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-2-7 21:20 發表

咁點様民用法,係邊個放上去嘅,中國官方點解諱莫如深呢?一件咁簡單嘅事就咁難講清楚咩?

美國人會點諗?就係中國隱暪緊一啲嘢囉!

真係笑爆嘴!

氣象唔係民用係乜嘢。連美國都冇問中國邊間企業做。但係就話中國要負責。如果係民企放,中國政府點解要負責呢?所以黃屍一路笠邊間企業做咪完全表錯情囉。

另外又有一隻氣球飛越南美,中國政府仲道歉左,咁仲使唔使問邊個放上去嘅呢?唔係政府放上去嘅點解要政府道歉呢?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-2-7 10:30 發表

唔使咁複雜嘅。

究竟係中國官方放上去嘅氣球,定係民間,民企,民間性質嘅?

何需簡單複雜化?

🤣🤣🤣
官方放上去就唔可以係民用?天文臺做硏究天氣,放個波上去,咁係唔係民用性質?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-2-7 10:49 發表

哂氣啦!

一個中方話失控左嘅氣球,係可能影響航空安全,
將佢擊落好正常。
汽球高度唔影響航空安全

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]