• 瀏覽: 35,537
  • 回覆: 278
+14
美軍日前擊落中國氣球引發外交風波後,白宮國家安全委員會發言人柯比周一(6日)反駁中方指美方違反國際法,強調按國際法行事,美方無意將氣球的碎片交還中方。

柯比表示,行動是在總統拜登授權及命令下,按國際法行事,捍衛美國國土及主權領空,絕對有權擊落氣球。美方已從大西洋回收部分殘骸,但礙於天氣條件希望在未來幾天能潛到海底探視,但即使完成調查,美方亦無意將氣球殘骸交回中方。
美國北方司令部司令范赫克表示,氣球碎片的散落範圍有15個乘15個足球場般大,氣球約200呎高,底下的傳感器重數千磅,體積有如支線噴射客機(regional jet),美方已採取最大的預防措施避免中國氣球飛越國境時收集信息。海軍正利用水下無人器拍攝及追蹤殘骸。
中國外交部發聲明表達強烈不滿,指中方經核查後已多次告知美方,該飛艇屬民用性質,因不可抗力進入美國,完全是意外情況。美方執意動用武力,明顯反應過度,嚴重違反國際慣例。

既然美國話唔攻擊及唔洗交還都符合國際法的話, 咁中國未來好多美國貨執黎俾自己處理囉

合法架, 美國話咁做係符合民主的要求, 黃人到時記得收聲

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1903669/即時-中國-中國氣球│白宮強調擊落氣球符國際法-無意將碎片交還中方

記住山水有相縫就可以

下次美國飛機、汽球在別國上空出現,其他國家就知可點處理了

用咗成兩架F22射咗四發胸對胸導彈先打中個波, 嘥咗成千萬美金換番唻, 梗係要留返個殘骸留念 唔係點值

咁呢d放得出去, 都冇預會收得返架wor 

引用:
原帖由 touya08 於 2023-2-7 08:30 發表
用咗成兩架F22射咗四發胸對胸導彈先打中個波, 嘥咗成千萬美金換番唻, 梗係要留返個殘骸留念 唔係點值
所以更唔可以俾返證物給中國, 否則係全世界發現打個民用氣球都咁大陣仗, 又柒出國際都似

美國講左重點,中國氣球下儀器重數千磅,有機會跌下來壓死人,所以要㧬落佢。

美國太小家囉, 上次美國派無人海底偵察機在中國海域撈到, 中國都俾返美國, 

而家美國連個民用汽球都唔敢交回, 好小家囉 

引用:
原帖由 touya08 於 2023-2-7 08:30 發表
唔係大陸所講既有問題+失控etc........降落返去2萬呎........打鬼到 
5萬呎F22飛唔到咁高

美國打一次中國氣球,以後唔洗再飛中國,中東,俄羅斯,一定打你落嚟

中國當年在境內擊落的兩隻F22, 殘骸都交回美國, 

原來汽仲高科技過2駕F22嘛 

睇佢部署海面上空擊落就知冇野搵黎搞
係斷正懷疑作不法用途時會一律循多方思考,可以係毒氣球,唔會片面砌詞係間諜氣球,因有個案曾經出現於日笨全民放毒氣球。

地球人跟著個咁白癡嘅政府真係人類嘅悲哀
世界比依班納粹白癡西謊主宰,結果只有一個,三世核戰自取滅亡!

個post又攪到喲毒晒上納粹鬼色彩既漢姦酒久悲鳴亂咁慘廢嗱!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-2-7 08:49 發表
美國大小家囉, 上次美國派無人海底偵察機在中國海域撈到, 中國都俾返美國, 

而家美國連個民用汽球都唔敢交回, 好小家囉 
咁唔同既.....自己冇既咪執到當寶 
無人機大陸嬴美國幾條街, 留黎做咩

海軍正利用水下無人器拍攝及追蹤殘骸。

連海軍都要出動 今次一個汽球要老美總動員

你做初一
我做十五

咁小心航行啦:

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]