• 瀏覽: 45,877
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
+20
引用:
原帖由 h9995435 於 2023-2-7 07:10 發表
Dlm
香港政府點都要上訴到底
身份證上面嘅性別可以自己揀
黐撚線
終審仲點上訴

引用:
原帖由 win888 於 2023-2-7 07:28 發表
有爭議就係有爭議, 違反天性亦係事實, 爭取社會認同呢方面有值得欣賞, 我未必認同跨男= 男人

但冇歧視成份, 只要佢吾影響人, 我地大家可以好好相處
呢單係女變男但未完成變性手術, 俾佢去男廁入男更衣室等等, 有咩蝕底嘅都係佢自己, 對男士影響有限

換轉係男變女, 然後同女士講有J嘅姐仔可以同你地一齊入女廁去女更衣室, 唔知女士們會有咩感想

引用:
原帖由 肥仔xxx 於 2023-2-7 11:08 發表
呢條友入女廁喎!唔打七佢先奇!法官應該睇埋樣先判喎
呢條友係女變男但未做晒手術, 佢想改身分證性別做男, 佢係想入男廁  

你就真係應該睇下新聞內容先討論

引用:
原帖由 IdoUdo 於 2023-2-7 11:23 發表
係男就係男,女就係女
點解佢變咗性就要話佢係女性
佢五臟六腑DNA都仍然係男性,
又要變性,又怕畀人睇到身份證
食得鹹魚抵得渴
佢五臟六腑DNA都仍然係性.  佢而家係要變咗性就要話佢係

引用:
原帖由 啡色小毛毛 於 2023-2-7 11:47 發表
好奇一問,如去廁所只有尿兜點去
等廁格. 正常嘅廁所係唔會只設尿兜

引用:
原帖由 AddersonLui 於 2023-2-7 11:06 發表

人大䆁法就可以
有難度

引用:
原帖由 sowina 於 2023-2-7 12:08 發表

一個男人唔會無啦啦隆胸,佢自我感覺係女人先會咁做,法官審判時必然會考慮專家證人對佢嘅評估,唔係純粹睇佢身體。

如果佢嘅心態自我感覺係女人, 亦接受緊專家評估同改造,就算佢有J我都唔介意佢入女廁。
你講嘅野同本案完全無關.  法庭唔係亦無判別佢係男定女, 只係話政府政策唔合法.

引用:
原帖由 sowina 於 2023-2-7 12:49 發表

點會冇關,依家佢可以免手術換證,其實等同判別左佢係男人。

我嘅回答係回應返有人問我如果有J人女人打扮入女廁我肯唔肯,所以我回答返係根據佢真正心態,有冇專家評估係誇性別人士。軀殼只係死物,內心先最重要。

呢個case都一樣,法官好明顯認同佢係內心根本係一個男人先會判佢勝訴,點會冇判別成份?
法庭無判佢可以換證, 只係判原有政策同決定違憲. 政府可以制定新政策, 再跟新政策決定俾唔俾佢改性別做男.

引用:
原帖由 sowina 於 2023-2-7 13:16 發表

終審法院法官今日(6日)頒布書面判辭,認為涉案政策違反《香港人權法案》,一致裁定兩名上訴人得直,撤銷入境處不准許將身份證上性別欄改為男性的決定。

原文網址: 跨性別人求改身份證性別 終院上訴得直 上訴人:案件有深遠影響 | 香港01 https://www.hk01.com/article/864362?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral ...
判辭嘅總結仲有咁講:

K.  Conclusion and disposition

110.  As Lord Pannick KC (政府代表律師) acknowledged, it is not for the Court to re-write the Commissioner’s Policy. As indicated above, there are various models and approaches that might be considered for re-formulating the Policy in a manner consistent with the rights protected under BOR 14.

引用:
原帖由 vinsze_hk 於 2023-2-7 13:22 發表

男女平等,唔會邊個蝕抵d
全世界嘅普遍習慣仍然係有分男女廁, 而唔係全部廁所共用, 就知道男女並非平等

引用:
原帖由 阻住地球轉 於 2023-2-7 13:43 發表

今次就女變男
然後話男女平等,所以男變女都一樣處理
事情唔係你想像中咁簡單
開壞先例,就手尾長
我就係想像到將同一邏輯應用喺男變女可能引伸嘅問題, 想像中從來無簡單過

引用:
原帖由 一頁強勁的作業 於 2023-2-7 14:34 發表

有醫學研究跨男大腦思想真係同原生男一樣 你係男人 但我間硬要用女人ge方式對待你有咩感受 己所不欲 勿施於人
陰道同子宮咁實在嘅女性性徵佢都唔介意保留, 又屬於成日主張大愛平等無分性別嘅LGBTQ一分子, 點解反而會拘泥於咩"用女人ge方式對待你"呢啲咁性別不平等嘅思維?

引用:
原帖由 huanghe2574 於 2023-2-7 23:23 發表

咁要睇你咩更衣室, 有門可以鎖的, 無所謂,着好衫,扣好鈕, 先行出來!

日常普通市民去體育館, 健身室, 運動場, 泳池, 沙灘等地方嘅更衣室.

日常普通市民喺呢啲更衣室換衫, 一般都係喺開揚會互相望到嘅地方, 你要變性人士特登走去有門可以鎖嘅地方, 咁就唔係平等對待係歧視㗎喇  

引用:
原帖由 fb66b28b4883ba 於 2023-2-8 05:59 發表

要求終審法院解釋清楚何為男何為女,如果法院是用科學做根據,而不是用人類性器官來區分,咁入境處直接要求申請者現場提供DNA樣本.已DNA排列來定條友是男或女,不是用法律來反駁自然的定律.
無此機制. 單案亦都唔係判緊個跨男係男定女

引用:
原帖由 fb66b28b4883ba 於 2023-2-8 07:29 發表

香港法律只有男性和女性,沒有什麼誇性別。唔通有屍體發現案。邊屍都要看看是否誇性別嗎?
香港好多法律無需理會性別, 例如謀殺, 被殺嘅又或者兇手係男女定人妖係唔重要. 但係如果講強姦, 受害人就只可以係女, 性別就重要.

今次單案係司法覆核, 法庭只係處理政府政策同決定有冇違憲, 而唔係做事實裁斷判決個跨男係男定女. 政府可以再定新政策, 之後跟新政策嘅決定可能仍然係跨男身分證性別唔可以改男.

你想終審解釋法律上點定男女, 咁要等有跨男女牽涉例如強姦呢啲要判定性別嘅案先可能有機會喇

主題標籤 #終審法院