• 瀏覽: 45,656
  • 回覆: 468
  • 追帖: 1
+20
2月6日的終審法院外,謝浩霖(Henry)手持淺藍色、粉色及白色條紋相間的「跨性別驕傲旗幟」,展現燦爛笑容,宣告相隔逾五年、兩次敗訴之後,終在身

我個人仍然接受唔到呢類變性人。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/864415/跨男-贏終審可望換身份證正性別-6年兩邊不是人等到遲來公義

Dlm
香港政府點都要上訴到底
身份證上面嘅性別可以自己揀
黐撚線

太監~切掉JJ的男性。

有爭議就係有爭議, 違反天性亦係事實, 爭取社會認同呢方面有值得欣賞, 我未必認同跨男= 男人

但冇歧視成份, 只要佢吾影響人, 我地大家可以好好相處

引起另一個問題
可否領養BB
咁就有
兩個爸爸,兩個媽媽

好Man,驟眼睇有啲似鄧炳強

引用:
原帖由 h9995435 於 2023-2-7 07:10 發表
Dlm
香港政府點都要上訴到底
黐撚線
終審仲點上訴

引用:
原帖由 h9995435 於 2023-2-7 07:10 發表
Dlm
香港政府點都要上訴到底
黐撚線
終審冇得上訴

引用:
原帖由 win888 於 2023-2-7 07:28 發表
有爭議就係有爭議, 違反天性亦係事實, 爭取社會認同呢方面有值得欣賞, 我未必認同跨男= 男人

但冇歧視成份, 只要佢吾影響人, 我地大家可以好好相處
呢單係女變男但未完成變性手術, 俾佢去男廁入男更衣室等等, 有咩蝕底嘅都係佢自己, 對男士影響有限

換轉係男變女, 然後同女士講有J嘅姐仔可以同你地一齊入女廁去女更衣室, 唔知女士們會有咩感想

DKLM 亂世妖孽 爭取咗唔應該存在嘅野叫公義?
有冇問下天下人

引用:
原帖由 hkjacky 於 2023-2-7 08:59 發表

終審仲點上訴
祗能釋法,但咁樣又比人口實
DKLM 死假髮真係亂國亂港根源

其實不是很明白,呢條“友”還有陰道,可以懷孕
但身份證是男

6年?
真係去移英好過啦,一樣都係6年之嘛,講自由人權的英國應該會批「跨男」變性的身份證掛!

法官權力太大了,好似行政係由佢地管控咁
弱雞政府應該係時候檢討一下司法系統了.

引用:
原帖由 殘廁邊緣的甩頭 於 2023-2-7 07:15 發表
太監~切掉JJ的男性。
佢就係無建JJ但又想改變性別先攪咗(打官司)咁耐

P.S. 我最卵憎LGBTQ

附件

line_20230207_092834.png(116.18 KB)

主題標籤 #終審法院
鍵盤翻頁
左右