• 瀏覽: 2,618
  • 回覆: 10
大公文匯全媒體報道:二名跨性別人士因為未接受完整的性別重置手術,遭入境處拒絕更改身份證上的性別,上訴至終審法院得直。終院今日(6日)頒下判辭,稱不接受完整性別重置手術是更改香港身份證性別標記的唯一可行、客觀及可核證的準則,又指不准跨性別人士更改性別標記,反而導致更多混淆或尷尬情形,也令性別標記喪失識別功能。
案中兩名上訴人年輕時自我認定為男性,接受了長期的醫學及外科手術治療,包括荷爾蒙治療、乳房切除手術等,取得男性身體特徵,但基於術後風險及可能產生併發症,未有接受完整性別重置手術,即切除子宮和卵巢,並構建人造陰莖。根據入境處政策,跨性別人士除非獲醫學豁免,否則他們必須先接受完整性別重置手術,才能更改身份證性別。

以後M/F已經不是絕對的性別, 政府要在身份證上增加變性男女的性別註明才是... 以後去商場廁所, 隨時有變性人在左右...

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202302/06/AP63e0fd77e4b0ce76caa8549e.html

黃絲死心不息

本人看到... 跨性別人士改身份證性別遭拒 終院 結果 "跨性別人士改身份證性別遭拒"上訴得直

引用:
原帖由 jetdone 於 2023-2-7 01:57 發表
本人看到... 跨性別人士改身份證性別遭拒 終院 結果 "跨性別人士改身份證性別遭拒"上訴得直
我也睇得好混亂...

引用:
原帖由 hwwong 於 2023-2-7 01:53 發表
大公文匯全媒體報道:二名跨性別人士因為未接受完整的性別重置手術,遭入境處拒絕更改身份證上的性別,上訴至終審法院得直。終院今日(6日)頒下判辭,稱不接受完整性別重置手術是更改香港身份證性別標記的唯一可行、客觀及可核證的準則,又指不准跨性別人士更改性別標記,反而導致更多混淆或尷尬情形,也令性別標記喪失識別功能。
案中兩名上訴人年輕時自我認定為男性,接受了長期的醫學及外科手術治療,包括荷爾蒙治療、乳房切 ...
未完成重置都得直
咁未讀完大學係咪可以話自己畢左業,法官解釋下

咁啫係身份證上會顯示咩?

我一向勁憎嗰班 LGBT 平權 L , 
但呢單野就中立, 
一來, 女變男安全風險不大; 
二來, 佢成個男人咁入女廁的確係麻煩. 

不過, 會唔會引發先例, 
令一班人利用此案例改性別結婚? 
咁就要 CASE BY CASE 去評論... 

即係有JJ既女人可以同真正既女人攪野生BB囉

講到底...法官都控制不到有関部門一定要改。
o米申請等到投胎......再看...

引用:
原帖由 hwwong 於 2023-2-7 01:53 發表

案中兩名上訴人年輕時自我認定為男性,接受了長期的醫學及外科手術治療,包括荷爾蒙治療、乳房切 ...
「子公」都仲有,唔知仲有沒有按時到M記一趟呢?一個唔覺意,搞大咗點算好呢?

「男人」身份去墮胎,唔係啩?每年仲使唔使去做「子公頸」檢查呢?如果要,去睇婦科醫生,還是「男婦科」醫生呢?

哎呀!好混亂呀!

以後係咪自己喜做男、做女都得? 就算強姦犯都可以自己係跨性別要求入女子監獄?

主題標籤 #終審法院