• 瀏覽: 51,921
  • 回覆: 336
  • 追帖: 1
+14
引用:
原帖由 chenflie 於 2023-2-6 21:18 發表

講法律呢,當年擊落韓國客機,係法理度係無問題。因為韓國客機無迴應同按蘇軍戰機指示做。

咁係信息溝通唔清晰個情況下。人地蘇聯點知道你客機上邊係人。定系裝滿核彈,或者生物細菌武器?

但如果講人性。既然唔知道。可唔可以本住人性考慮。賭一鋪。批准佢降落,就係蘇聯政府要思考個問題。
當年係冷戰。 首先考慮本國人民安全定系其他國家人民安全。

呢樣好考功夫。

同今日氣球一樣。 中共話係民用。 咁你美國 ...
師兄,月頭美國新聞報導軍方探查過無spy風險並告知老登仍認為不需要採取任何行動的。

引用:
原帖由 fb8658efe4d22c 於 2023-2-6 21:11 發表

平時睇多啲新聞吸收下知識啦!之前有人同你差不多咁白痴,話由希特拉領導嘅德國係獨裁國家,佢唔知希特拉都係民主選舉產生😄!
所以點解日後盟軍打返入德國個陣。無論美軍定係蘇軍。都系搶野。報復,強姦。
因為希特拉係民選出來。即系你成個德國8成人都系支持希特拉屠殺其他國家人咯。
即系全國人有罪。 咁就唔好怪人對市民唔留手啦。
個個都系衰人

今次忽然咁大反應, 應該正中要害, 可能如果在香港發生就會報導"海關偵破了跨國走私集團, 走私集團嚴正抗議".

引用:
原帖由 siuhung 於 2023-2-6 19:26 發表
用氣球做間諜用途,30年前或者會,今時今日就用人造衛星啦!
佢老美成鳩日用衛星影中國,見到有幾個窿,就話係導彈基地,好明顯佢老美果d人造衛星通通都係間諜衛星啦!
補充圖片...中國核彈發射坑....

引用:
原帖由 湯米 於 2023-2-6 20:00 發表
委內瑞拉呢啲又落後又極權國家梗係撐番極權國家啦

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2023-2-6 21:23 發表

師兄,月頭美國新聞報導軍方探查過無spy風險並告知老登仍認為不需要採取任何行動的。
係,我知,問題係拜登同白宮個班9up信唔信。
呢樣真系好考領導人個能力架。

事實上,究竟民用定係軍用。 一旦入領空。件事係一樣。 就係你要處理。
而大陸都講左,氣球失控。隨便你處理。
呢單野個重點已經唔係民用或軍用。係睇美軍實力。
一個氣球,橫穿成個美國。全民睇住。美軍出盡力。幾日先搞掂。

大陸已經好有臉。 因為美國市民就會思考一個問題。咁下一次。如果氣球吊個係核彈。 美軍係唔係又要幾日先打得落來? 如果唔係一個,而係幾萬個氣球?

如果拉登在生,等於教左佢。咩飛機撞大樓啊。呢招先叫絕。氣球就得啦。

一個氣球,令到所有人都知道,其實美國領空 形同虛設。話入就入。

咩先進戰機,係人個絕橋面前,等於廢柴。

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2023-2-6 21:05 發表

咁2014年馬航MH17非法飛過烏克蘭領空被擊落死300個平民都好合情合理,唔算乜野暴行,right?
馬來西亞航空17號班機空難發生於2014年7月17日,馬來西亞航空MH17班機[註 1]執飛阿姆斯特丹史基浦機場飛往馬來西亞吉隆坡國際機場航線時,在靠近俄羅斯邊界的烏克蘭領空內33,000英尺(10,000公尺)[1]高空被親俄叛軍發射山毛櫸導彈攻擊[2]以致空中解體並墜毀的事故,機上283名乘客和15名機組成員悉數罹難[3]。

有人命傷亡,完全不可接受

強如委內瑞拉都嘅國家都加入繾責美佬 美佬呢次大鑊啦!死得!

引用:
原帖由 chenflie 於 2023-2-6 21:26 發表

所以點解日後盟軍打返入德國個陣。無論美軍定係蘇軍。都系搶野。報復,強姦。
因為希特拉係民選出來。即系你成個德國8成人都系支持希特拉屠殺其他國家人咯。
即系全國人有罪。 咁就唔好怪人對市民唔留手啦。
個個都系衰人
戰場上🤣會令人失控

引用:
原帖由 chenflie 於 2023-2-6 21:35 發表

係,我知,問題係拜登同白宮個班9up信唔信。
呢樣真系好考領導人個能力架。

事實上,究竟民用定係軍用。 一旦入領空。件事係一樣。 就係你要處理。
而大陸都講左,氣球失控。隨便你處理。
呢單野個重點已經唔係民用或軍用。係睇美軍實力。
一個氣球,橫穿成個美國。全民睇住。美軍出盡力。幾日先搞掂。

大陸已經好有臉。 因為美國市民就會思考一個問題。咁下一次。如果氣球吊個係核彈。 美軍係唔係又要幾日先打 ...
師兄,多方分析😀
另外,中國外交部一直未正式公布布林肯訪華,正好美國大事炒作氣球事件,師兄點睇?

引用:
原帖由 年輕的紅葉 於 2023-2-6 19:19 發表
老尾今次一定老屈係間諜汽球。
呢啲叫做屈得就屈

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2023-2-6 21:40 發表

戰場上🤣會令人失控
失控要睇原因架。 如果一支軍隊真系對所有人秋毫無犯。 你係無理由去失控。人係有最底線架。 即系你要對其他人做衰野,係要穩個籍口。至於呢個籍口,對方信唔信就兩睇。
而如果對方可以採信。咁對方係唔會對你報復。

德國全民參與屠殺其他國家人。 蘇聯死左4000幾萬人。殺猶太人600萬,係前線槍斃已經舉手個美軍戰俘千幾千幾咁殺。 中間有無一支部隊,一個將軍 同蘇聯或美國講。我地其實唔想,係希特拉獨裁用鎗逼我做。
所以我會對天開鎗交差,你地走啦。

無! 佢地殺得好開心添。 咁有死凈個d走返去同自己人講。
你唔失控就假啦。

美國就係版。一開始,佢地士兵打唔過就投降,然後有人走返來,一講,投降,全部俾德國佬用機關槍打到穿曬。連16歲都殺。

得啦,失控啦。美軍從此同德國死過。

因為已經有理由,德國佬根本無人性。

尾國人正一「生蕃」「野蠻人」!!!唔明白點解仲有咁多人認佢做大佬!!!
中國人應該多啲展現5000年傳統的「精煉」「有修養」「高雅」的一面!!!

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2023-2-6 19:18 發表
氣球是否真的用作間諜用途,睇老美點講囉,其他國家覺得無問題,並不代表老美都是這樣看,做法是否出於政治原因或過度敏感,不得而知。不過先例已開,日後在中國上空發生類似事件,老美就唔可以話中國喇
所言甚是

引用:
原帖由 lostboyz 於 2023-2-6 21:38 發表

馬來西亞航空17號班機空難發生於2014年7月17日,馬來西亞航空MH17班機[註 1]執飛阿姆斯特丹史基浦機場飛往馬來西亞吉隆坡國際機場航線時,在靠近俄羅斯邊界的烏克蘭領空內33,000英尺(10,000公尺)[1]高空被親俄叛軍發射山毛櫸導彈攻擊[2]以致空中解體並墜毀的事故,機上283名乘客和15名機組成員悉數罹難[3]。

有人命傷亡,完全不可接受
親俄叛軍擊落馬航喺烏克蘭單方面講法。當時烏克蘭納粹殺緊入烏東清洗俄語系斯拉夫人,烏東反政府軍用蘇聯遺留落嚟戰機反抗空襲烏納粹軍,烏軍用導彈打烏東戰機,當時有個烏軍將領於客機中彈後向上級領功話打中對方戰機,後有關記錄被刪除,以上喺多國獨立調查團得出的結果

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]