• 瀏覽: 23,918
  • 回覆: 77
  • 追帖: 4
+5
引用:
原帖由 LYC09 於 2023-2-6 14:44 發表
暌違三年,兩地來往終於回復正常,今日(6日)起港人入境內地不需預約配額及出示核酸檢測陰性證明,從此可自由出入深圳從商、探親和吃喝玩樂。《香

...
最僧填寫健康申報表

引用:
原帖由 LYC09 於 6-2-2023 14:44 發表
暌違三年,兩地來往終於回復正常,今日(6日)起港人入境內地不需預約配額及出示核酸檢測陰性證明,從此可自由出入深圳從商、探親和吃喝玩樂。《香

...
大灣區,我來也!

引用:
原帖由 2020biden53 於 2023-2-7 08:47 發表

香港01今次竟然咁讚?

不過中方真係唔錯

反而東方,仲話乜出行困難?

乜年代!

而家係2023!
香港01都有抹黑高鐵
你睇佢YouTube呢條片肯定笑撚到爆肚
個記者原來係弱智人士嚟

https://youtu.be/KDVGBdhQNLg

表面健康申報,有啲人要小心係國安申報,特別係被通緝緊嘅等於自投羅網,當然呢啲人唔會咁傻,除非佢要自首,不過有啲上去搞嘢嘅人方便內地跟縱,呢樣嘢我估唔咁快取消有排玩,配合港區國安法,自從有港區國安法,港澳差別對待,香港特別嚴格。

15分鐘好快

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 7-2-2023 09:09 發表

過關越來越快
我覺得快啲掂行掂過!check乜嘢啫,資料人哋都有晒,方便的更好!

五六十年代過羅湖橋後已經要填紙仔交代背景職業回鄉目的,而且係面對面解放軍同你填,當時香港美蔣特務面對解放軍也面不改容真不容易,受過訓練先可以做到。

點解要健康申報?
係要整啲嘢俾人調校... 

健康申報多鬼餘,就好似細路仔上台灣咸網按下「未滿十八歲離開」一樣。

請問證件類型應該填乜野??

請問有冇人知應該點填。。。謝謝

引用:
原帖由 chiooil 於 2023-2-6 17:46 發表

啱啱返屋企,今朝北上搞電話卡,好多人搞,所以無搞,
走去洗腳揼個骨買完野回港,上去之前下載咗健康碼,回港攞返個碼出嚟就可以,
大陸關員幫我係wechat攞返出嚟掃碼,入境和出境大陸關員好好禮貌.
出左關口都見到好多著住電訊商背心嘅人係度拉客同做幫手實名登記
好彩我過關前係SmarTone app襟開通漫遊數據同內地號碼,過左關卡即上到網唔使同佢地逼

正吖, 方便內地專才去港島區返工, 為建設香港出一分力。👍

日日TVB都話黑碼難搞

有幾難呀!日日唱衰中港通關!頂你老X!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]