• 瀏覽: 21,983
  • 回覆: 78
  • 追帖: 1
用一班未成年學生為"演員",
每年拍一些,拍左成10年.
據悉原說是紀錄片.

現作商業用途.....
1, 版權仍屬有關學校嗎?
2, 若已出售, 賣左幾錢?
3, 若未賣, 如何分紅?賺得"利潤"如何處理?
4, 即便沒有違法,主事者道德上問心是否仍無愧?

子日:吾日3省吾身
表面上  是紀錄片
其實
都是有立場

商用係指公開放映?
有好多紀錄片有公開放映,有票房。
奧斯卡有最佳紀錄片獎。

今次張導單嘢
主要唔係部戲係唔係紀錄片
問題係各當事人當年究意承諾咗做或者唔做啲乜
有冇人違反承諾?有冇人被騙/誤導

恰十九歲的你

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2023-2-6 16:16 發表
商用係指公開放映?
奧斯卡有最佳紀錄片獎。

今次張導單嘢
x2, 最重要是當初拍攝時,雙方有沒有協議或合約
如乜都冇,十幾年後先去講,晒氣

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2023-2-6 16:38 發表

x2, 最重要是當初拍攝時,雙方有沒有協議或合約
如乜都冇,十幾年後先去講,晒氣
明恰未成年師妹嗟
真係唔熟唔食

張為求名利, 不顧其他...好正常.......

而...
事情發展到今天的情景,.
學校是否有借學生謀利的嫌疑?

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2023-2-6 16:16 發表
商用係指公開放映?
奧斯卡有最佳紀錄片獎。

今次張導單嘢
同學校"合作"...
用未成年學生做"演員"...
有先例

引用:
原帖由 白沙灣 於 2023-2-6 17:05 發表

同學校"合作"...
用未成年學生做"演員"...
有先例
如果我冇理解錯
套紀錄片當日係學校提出
用嚟同學校籌款
所以話係為錢而拍係冇錯
「演員」的確有學生

只於同學校有關嘅紀錄片呢套唔係唯一
例如
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/中學_(電影)

頭盔︰我冇睇過

引用:
原帖由 白沙灣 於 2023-2-6 14:26 發表
用一班未成年學生為"演員",
每年拍一些,拍左成10年.
據悉原說是紀錄片.

現作商業用途.....
1, 版權仍屬有關學校嗎?
2, 若已出售, 賣左幾錢?
3, 若未賣, 如何分紅?賺得"利潤"如何處理?
4, 即便沒有違法,主事者道德上問心是否仍無愧?
國家地理雜誌丶BBC 拍咗無數紀錄片如動物世界之類,或者 60 Minutes + 或鏗鏘集/新聞透視都有主人翁,通通都係公開播映及商業用途,唔公開放映拍嚟托咩,班學生妹真係咁無知?

引用:
原帖由 vvoy 於 2023-2-6 16:47 發表

明恰未成年師妹嗟
真係唔熟唔食
拍攝時我估啲女主角未成年
佢地簽任何嘢有冇法律效力都成問題
多數係監護人簽(如有的話)

有人話爆咗幾個學生妹係黑暴天使,所以咪阻止上映,但未睇就唔知真定假

香港當年有套紀錄片講一個幾歲天才男仔學琴成長道路,老豆都有出鏡。阿仔後來都出名。
英華女仔,應該都係父母處理合約。問清楚囖。拍得點會唔公開吖,冇理由咁多年都唔知。

搵得張大導,都知係商業片掛,我個人唔多信當時人唔知。就算當佢唔知,都係主要在校方安排處理上出問題吧。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2023-2-6 17:38 發表

國家地理雜誌丶BBC 拍咗無數紀錄片如動物世界之類,或者 60 Minutes + 或鏗鏘集/新聞透視都有主人翁,通通都係公開播映及商業用途,唔公開放映拍嚟托咩,班學生妹真係咁無知?
黑暴紀錄片都有(非本地)公映,無人敢反對?或者唔算係商業,係文宣?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]