• 瀏覽: 4,943
  • 回覆: 10
唔知大家有無呢種感覺 , 一直比人感覺好先進既日本 ,
係近一二十年間 , 卻比人覺得科技一向無咩大進步 , 係過往日本著名既
汽車 半導體 家電產業 , 都越來具競爭性 ,
光刻機 新能源等科技數 , 日本往往錯方向 , 選擇了日後被淘汰既技術
點解會咁???

就好似光刻機 ... 光刻機原本是分 "濕刻" 同 "乾刻" 兩大技術門類 ,
日本當年押注既就係 "乾刻法" , 而荷蘭就用左 "濕刻法" ...
其實 , 係因為美國己經感覺到日本既經濟威脅 ,
進入所謂既 "美日貿易戰" 之中 , 美國自然就唔用日本既 "乾刻法" 制品
而選用荷蘭 , 同自己扶立既台積電既 "濕刻法" 制品 ,
而其他國家 , 為左同美國有更好技術銜接 , 也自然採用左濕刻法制品 ,
"乾刻法" 先因此被淘汰 ...

日本既另外一個問題 , 就係研究左一項技術之後 ,
就用大量既專利申請去壟斷技術 , 想從此去割全世界既韭菜 ...
但事實上 , 咁反而會令其他國家係呢方面既產業 ,
共同研發出不同日本既技術方法 , 以繞開日本既技術壁壘 ... 所以日本 ,
唔係永遠點錯科技數 , 而係佢點既科技數 , 最終一定會變成錯既 ...

點解呢種問題 , 係中美唔會出現???
就係因為中美自身市場就夠大 , 剩係自身市場己經夠研發既技術發展落去
而且 ... 因為中美體量夠大 , 往往係可以係兩種技術方向上 ,
兩邊同時研發 , 咁就自然無點錯科技數一說拉 ...

引用:
原帖由 查斯丁尼大帝 於 2023-2-6 07:55 發表
唔知大家有無呢種感覺 , 一直比人感覺好先進既日本 ,
係近一二十年間 , 卻比人覺得科技一向無咩大進步 , 係過往日本著名既
汽車 半導體 家電產業 , 都越來具競爭性 ,
光刻機 新能源等科技數 , 日本往往錯方向 , 選擇了日後被淘汰既技術
點解會咁???

就好似光刻機 ... 光刻機原本是分 "濕刻" 同 "乾刻" 兩大技術門類 ,
日本當年押注既就係 "乾刻法" , 而 ...
本來日本好想中國汽球飛去日本, 可以偷下中國技術。
點知敗登就係怕個氣球飛到其他國家, 被發現原來真係普通飛艇一個, 就下令將汽球擊落

你真係勁既,怕咩人唔用?
就用光刻技術嚟講
你乾刻做到3納米良率高過濕刻,全世界爭住用

科技係客觀比較,冇主觀解讀空間
怪就怪你錢同人材唔夠人嚟

引用:
原帖由 實力地位 於 2023-2-6 13:23 發表
就用光刻技術嚟講

荷蘭光刻機,是集多個國家,幾十間企業頂尖技術而成,你以為日本仔可以一個頂幾十個?
連佢主人老美都唔得,何況日本?
反而中國因為被卡脖子,現在就真係焗全一個打十個

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2023-2-6 16:45 發表

荷蘭光刻機,是集多個國家,幾十間企業頂尖技術而成,你以為日本仔可以一個頂幾十個?
連佢主人老美都唔得,何況日本?
反而中國因為被卡脖子,現在就真係焗全一個打十個
中國一向都係處於一個兩國世界 ~ 一個係中國,一個係外國。
有啲人最鍾意話:中國技術跟外國技術仍有差距,就係攞全世界所有國家最頂尖技術跟中國一國比較。

日笨衰落有跡可尋,人少了拼搏精神,多了崇尚西方享樂主義

日本是海島民族,心胸狹隘,包容性差,見高拜見低踩,難成大器。

中國人有大俠情節,鋤強扶弱,才被敬仰,遇強越強,遇弱便濟,中國必成大器。

其實再簡單 D咁講 , 引用流行圈既一句 :
"係我既BGM裡面 , 無人可以WIN到我 !!!"

日本既情況就係 , 係美國既秩序底下 ,
佢要你生你就好地地 , 但佢要收割菲菜 ,
你就只可以岩岩送人頭 ...

事實上 , 世界除左中國 , 可以用自身市場
支撐產業發展既 , 可能就只有美國 ^.^"

引用:
原帖由 實力地位 於 2023-2-6 13:23 發表
就用光刻技術嚟講

嗯 ... 小弟既睇法係 , 現代好多科技既發展 ,
都好講研究上下游產業鏈既配合 ,
除非你自己可以搞得掂全產業鏈 ... 而咁講既話 ,
其實又回到#1所講既問題 : 日本體量唔夠大

引用:
原帖由 查斯丁尼大帝 於 2023-2-7 08:09 發表

其實再簡單 D咁講 , 引用流行圈既一句 :
"係我既BGM裡面 , 無人可以WIN到我 !!!"

日本既情況就係 , 係美國既秩序底下 ,
佢要你生你就好地地 , 但佢要收割菲菜 ,
你就只可以岩岩送人頭 ...

事實上 , 世界除左中國 , 可以用自身市場
支撐產業發展既 , 可能就只有美國 ^.^"
現在咪國還能靠它的奴僕體系維持約10億人口的市場規模
但長遠而言,咪國失去霸權後,奴僕體系無以為繼,很可能連印度也不如

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]