• 瀏覽: 44,139
  • 回覆: 29
+4
電影《給十九歲的我》引起軒然大波,在受訪女生阿聆強烈反對公開放映下,仍在各大戲院上映。法律界人士稱,即使當事人的父母當時簽署的通告,表示同意公開展示,但若校方及拍攝方曾向當事人作出口頭承諾,指紀錄片只供學校或校友內部播放,而不會作出公開放映,該口頭承諾亦具有法律效力,拍攝方應剪走當事人的部份,若當事人因公開放映後而出現心理及精神問題,亦可透過民事訴訟,向拍攝方索取賠償。

有人以為第四權大晒, 6, 7年前的東京訪問的運動新聞訪問, 就當係人地自願知道是會作商業播放

扮記者唔係大晒0既

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1903425/即時-港聞-給十九歲的我│大律師-若拍攝方曾口頭承諾不會公開放映-當事人可進行民事索償

引用:
原帖由 touya08 於 2023-2-6 07:30 發表

演員無錢收,導演攞去做商品賺錢,真係以為自己做漁夫(無本生意)
我覺得李慧詩投訴那段,反映得出張導演係幾咁奸囉

2016年李慧詩在賽場接受一班記者採訪,其中有張導演,但後就將竟將這訪問套在7年後電影上,作商業用途,而且仲係被批評係幾斷章取義來播張導演啱聽嗰幾句!

好離譜囉!

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2023-2-6 09:40 發表
錢作怪,想分紅
關咩事,7年前的一般運動採訪,被訪者鬼知7年後會用作電影製作?
而且仲係私下播一截,斷章取義?

咁樣去類似強姦李慧詩的意見行為,你話合唔合理?

相信經過這件事,真係張導演再想扮記者訪民人?驚咗佢啦

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-2-6 09:57 發表

其實呢段嘢一早已經全世界人睇到, 電影中播出黎對李小姐有乜傷害? 
唔想畀人知佢讀英華?
李小姐有同意俾 張 私下貼在電影上播放嗎?

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2023-2-6 10:14 發表

等於D人係電影/電視cap圖放網
在YouTube 上,阿Albert ip...何志光佢哋都曾引用過一個大埔的曱甴大會的網上流傳片,所知套片原來快必拍喎

後來那班kol被停權喎,而整條片都被del 咗啦!

引用套遠景片人物更是濛的都可被咁處理

而李慧7年前的訪問,是親自出鏡的,自己俏象及說話被盜用,怎解唔可以投訴?

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2023-2-6 10:32 發表
可以投訴冇話唔比,電視都成日搵返幾廿年前D訪問出來播啦
所以套片停播係一貫做法!

其實,從前毒果都不斷被駡用斷章取義的方法,來抹係反政府意見!
所以毒果成日被告上法庭

張導演這麼老江湖,怎會今次處理咁生手呀?

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2023-2-6 10:38 發表

唔公開放咪得
人地YouTube 手法係del 咗條片!

唔信,你上網問Albert ip囉

佢那時因 不知套片係快必的,先踩正,攪到停權,刪片
佢係無心

但而家張導演係有心,仲攞去商業淘利喎!?唔停怎說得通?

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2023-2-6 10:48 發表

唔關事 條片time span太長  環境不同, 心態都不同,  講法律導演未必輸
李慧詩同另一個,話佢地冇授權或同意喎!

引用:
原帖由 productdesigner 於 2023-2-6 12:06 發表

事前部署失敗
枉張導演在這行咁多年,這些低級錯誤都會犯?

引用:
原帖由 19611691 於 2023-2-6 12:22 發表

當然啦,亞洲最強大腿真係堅的
當時一班記者輪住同佢做訪問,女車神當然唔會知這段訪問會被斷章取義用作商業用途!
所以張導演這次表現,有混水摸魚之嫌!

引用:
原帖由 mwt 於 2023-2-6 12:25 發表

普通體育訪問同商業用途訪問係兩回事,你分唔分得出?如果有一日係街有人訪問你,但未經你同意就播上電影內,你覺得有冇問題?這個係尊重問題,並非傷害不傷害。
名牌運動員代言,除了運動員同意外,仲要付代言費用!

引用:
原帖由 19611691 於 2023-2-6 14:34 發表

套戲你有無睇先
那班投訴者唔想被 政治拖落水,黃人咪害人啦

想要佢哋學吳傲雪咁畢業到而家都冇人敢請佢咩!

引用:
原帖由 19611691 於 2023-2-6 15:02 發表

最強大腿是大明星,當然不容你們亂來,一面金牌也沒拿也是大明星
你話佢係大明星?咁奇怪嘅

鍵盤翻頁
左右