• 瀏覽: 43,989
  • 回覆: 325
+4
電影《給十九歲的我》引起軒然大波,在受訪女生阿聆強烈反對公開放映下,仍在各大戲院上映。法律界人士稱,即使當事人的父母當時簽署的通告,表示同意公開展示,但若校方及拍攝方曾向當事人作出口頭承諾,指紀錄片只供學校或校友內部播放,而不會作出公開放映,該口頭承諾亦具有法律效力,拍攝方應剪走當事人的部份,若當事人因公開放映後而出現心理及精神問題,亦可透過民事訴訟,向拍攝方索取賠償。

有人以為第四權大晒, 6, 7年前的東京訪問的運動新聞訪問, 就當係人地自願知道是會作商業播放

扮記者唔係大晒0既

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1903425/即時-港聞-給十九歲的我│大律師-若拍攝方曾口頭承諾不會公開放映-當事人可進行民事索償

張院停

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-2-6 05:24 發表
電影《給十九歲的我》引起軒然大波,在受訪女生阿聆強烈反對公開放映下,仍在各大戲院上映。法律界人士稱,即使當事人的父母當時簽署的通告,表示同意公開展示,但若校方及拍攝方曾向當事人作出口頭承諾,指紀錄片只供學校或校友內部播放,而不會作出公開放映,該口頭承諾亦具有法律效力,拍攝方應剪走當事人的部份,若當事人因公開放映後而出現心理及精神問題,亦可透過民事訴訟,向拍攝方索取賠償。

...
演員無錢收,導演攞去做商品賺錢,真係以為自己做漁夫(無本生意)

律師就梗係話有得打啦。

準備用錢解決道德問題?

引用:
原帖由 年輕的紅葉 於 6-2-2023 08:03 發表
律師就梗係話有得打啦。
絕對係

講到尾。 片酬兩字

如果由學術用途被私下轉成商業用途,而又不獲當事人同意,確係有問題。

引用:
原帖由 touya08 於 2023-2-6 07:30 發表

演員無錢收,導演攞去做商品賺錢,真係以為自己做漁夫(無本生意)
紀錄片裡面的叫演員,咁還是否紀錄片?
新聞片受訪問出街了,是否要問電視台拿出場費?
導演是打工定是老闆?

錢作怪,想分紅

明眼人一眼就睇出呢單嘢係政治黎啦

引用:
原帖由 kk999@hk 於 2023-2-6 09:32 發表

紀錄片裡面的叫演員,咁還是否紀錄片?
新聞片受訪問出街了,是否要問電視台拿出場費?
導演是打工定是老闆?
1. 如果真係記錄片就唔應該當商品上映, 記錄片應該係免費.
2. 有D真係有錢收喎, 你真唔知定假唔知?
3. 其他背後有金主資助既電影, 導演當然是打工, 但這套好像是她自己一手包辦, 咁即係佢係導演亦是老闆.

引用:
原帖由 touya08 於 2023-2-6 09:46 發表

1. 如果真係記錄片就唔應該當商品上映, 記錄片應該係免費.
2. 有D真係有錢收喎, 你真唔知定假唔知?
3. 其他背後有金主資助既電影, 導演當然是打工, 但這套好像是她自己一手包辦, 咁即係佢係導演亦是老闆.
紀錄片免費睇?

引用:
原帖由 touya08 於 2023-2-6 07:30 發表

我覺得李慧詩投訴那段,反映得出張導演係幾咁奸囉

2016年李慧詩在賽場接受一班記者採訪,其中有張導演,但後就將竟將這訪問套在7年後電影上,作商業用途,而且仲係被批評係幾斷章取義來播張導演啱聽嗰幾句!

好離譜囉!

她們家長簽晒文件 

鍵盤翻頁
左右