• 瀏覽: 106,507
  • 回覆: 876
  • 追帖: 1
+21
歷時十年製作、紀錄片《給十九歲的我》自公映以來受社會熱議,電影紀錄了英華女學校六位學生的真實成長過程。不過,片中兩位主角向傳媒表示,曾向校

呢套係一套紀錄片, 你唔願意拍可以唔拍, 到拍完又要上映就話要反對?
如果未經你同意拍你, 你絕對可以反對更可以反對公映!
如果學校強迫你參與, 你應該考慮告學校告校長告埋教育署! 
等到今時今日先提出反對又有乜用?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/863897/給十九歲的我-兩主角表態反對公映-阿聆萬字文批無尊重學生意願

港女就係咁垃圾

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-2-5 16:00 發表
歷時十年製作、紀錄片《給十九歲的我》自公映以來受社會熱議,電影紀錄了英華女學校六位學生的真實成長過程。不過,片中兩位主角向傳媒表示,曾向校

...
被拍攝的根本無諗過會成為電影, 只係一般新聞訪問, 公影亦沒有通知當事人, 全無尊重, 根本係一種卑鄙行為, 想搵著數都應該問下人同唔同意掛, 我同意李小姐講, 係咪唔犯法就大晒, 做人係咪應該互相尊重 .

咁佢哋有冇諗過拍了十年,錢從何來?唔通用咗咁多錢,拍完就算?

係日本某片種演出者不同意,係不能發行的

引用:
原帖由 運動鞋 於 2023-2-5 17:09 發表
係日本某片種演出者不同意,係不能發行的
AV片就係

大致網上咁講  學生當初拍攝以為學校籌款活動之類 無諗過會變成公映
前任校長接受訪問  話唔清楚拍攝之類學生不滿
現任校長接受訪問 話收到有些學生不同意公映 但基於法律等問題 做唔到什麼

最新李慧詩都表達不滿 自己竟被成為電影一部份

引用:
原帖由 咖啡輝仔 於 2023-2-5 17:12 發表
大致網上咁講  學生當初拍攝以為學校籌款活動之類 無諗過會變成公映
現任校長接受訪問 話收到有些學生不同意公映 但基於法律等問題 做唔到什麼

李慧詩嘅訪問電視都有得睇, 有乜不滿?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-2-5 16:00 發表

...
都唔問下人。
版權喎。

引用:
原帖由 lewark 於 2023-2-5 17:14 發表

都唔問下人。
版權喎。
拍咗咁耐點會唔知? 其中部份人都話已經退出

引用:
原帖由 咖啡輝仔 於 2023-2-5 17:12 發表

齋拍點籌款?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-2-5 17:14 發表

李慧詩嘅訪問電視都有得睇, 有乜不滿?
https://www.instagram.com/p/CoRbrmRv8jf/?igshid=MDJmNzVkMjY=

引用:
原帖由 Island-Man 於 2023-2-5 17:06 發表
咁佢哋有冇諗過拍了十年,錢從何來?唔通用咗咁多錢,拍完就算?
阿聆又指,導演張婉婷及後翻查很多影片片段,找到了一條證據說明她中五的時候已清楚知道電影會公映。「片段中的內容大概是導演說找到了發行商播放電影,另一位同學大哭,我安慰她說觀眾都是看一次便會忘記,希望她能看開點。」
咪ON鳩好唔好
佢地有收錢

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-2-5 17:15 發表

拍咗咁耐點會唔知? 其中部份人都話已經退出
拍我無問題,拍到我成個正義模範,人人愛戴無問題。畀我睇下啱唔啱心水先,唔啱就拍過。
拍到唔知點就送檢要上映,當然反對,呢個係我個人私隱及形象問題,當然由當事人決定可否公開。

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 5-2-2023 16:00 發表

...
16 歲收零用錢拍,為左錢就無理咁多野,點知到 26 歲出黎做野,發覺當戲上應該有片酬有分紅,但而家只有 16 歲時嘅報酬,收少左咪唔高興囉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]