• 瀏覽: 12,705
  • 回覆: 19
好奇一問,點解美國唔用激光武器射氣球?其實美國可以好似沙特咁,用激光武器射爆個氣球,據聞成本只係每砲6蚊美金,真係快靚正。。。

唔通美國的激光武器射不穿氣球。。。

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2023-2-5 15:19 發表
好奇一問,點解美國唔用激光武器射氣球?其實美國可以好似沙特咁,用激光武器射爆個氣球,據聞成本只係每砲6蚊美金,真係快靚正。。。
美國戰機未裝激光武器啩!

係喎又話激光武器可以摧毀衛星嘅。打個氣球應該無難度。

美國將化學式YAL-1取消左,手上無實用化百萬瓦級固態激光,原型機暫時得10~30萬瓦

引用:
原帖由 生生不息2014 於 2023-2-5 15:28 發表
係喎又話激光武器可以摧毀衛星嘅。打個氣球應該無難度。
掉轉
衛星軌道固定,基本上 24小時內一定經過 一兩個指定 地點,激光可以守株待兔
氣球隨風飄亂咁飛,美國要考慮買返十萬八萬支激光炮 或者有機會守倒隻豬 

美國要考慮買返十萬八萬支激光炮, 買到十萬八萬枝雷射筆就可以, 何來激光炮 (都無銀用縮水唔玩).

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2023-2-5 15:19 發表
中國激光武器的公開資料是800米內擊穿5層鋼板,氣球在30000米以上
中國現有激光武器打不著,更別說咪國未有激光武器實裝了

引用:
原帖由 starr 於 2023-2-7 06:48 發表

中國激光武器的公開資料是800米內擊穿5層鋼板,氣球在30000米以上
F22是用狗鬥短程空空導彈打氣球,已經邁身,用乜打穿個氣球膜都得啦。 根本老美是在搞笑!

引用:
原帖由 starr 於 2023-2-7 06:48 發表

杜威號流的

引用:

但美國仲未解決能量輸出過大. 使用時恐怕影響整個太陽系.

引用:
原帖由 Visita 於 2023-2-7 14:03 發表

F22是用狗鬥短程空空導彈打氣球,已經邁身,用乜打穿個氣球膜都得啦。 根本老美是在搞笑!
高速導彈打氣球咁易咩

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2023-2-5 15:21 發表

唔通美國的激光武器射不穿氣球。。。
美國的激光武器還在測試中,仲未實戰佈置,以前就在波音747上裝過測試,後來冇咗下文⋯⋯

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2023-2-16 01:00 發表

老美知道玩大咗,今日頻頻幫大陸解畫

東海可能真係出咗事
期待真相出現!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]