• 瀏覽: 4,998
  • 回覆: 10
經過政府強行在啟德4度加建臨時房屋後啟德已經由傳統親政府重鎮
變成反政府中產力量的大本營
之前房屋局長來啟德
佢搵左大量警車和軍裝警護航
真係好驚死

政府可恥,言而無信

引用:
原帖由 海邊笨拙的榴槤 於 2023-2-5 13:04 發表
經過政府強行在啟德4度加建臨時房屋後啟德已經由傳統親政府重鎮
之前房屋局長來啟德
真係好驚死
得嗰一千多人簽署反對, 如何能變成大本營?

引用:
原帖由 海邊笨拙的榴槤 於 2023-2-5 14:02 發表
政府可恥,言而無信
政府只是完成梁特首許下的施政諾言, 是守信用的表現!
而且啟德是官地, 政府還地於民是有承擔的表現 
唔通你地想政府好似英國人咁, 再把啟德用在不宜民居的方案上, 讓居民每時每刻忍受飛機噪音之苦?

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-2-6 12:19 發表

得嗰一千多人簽署反對, 如何能變成大本營?
唔知1人,交幾多錢稅呢,對香港貢獻幾大呢?

你估而家仲係原始時代鬥人多?

香港稅收根本好狹窄,一個中產,唔知道要養,幾多個公屋窮鬼呢?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2023-2-6 12:24 發表

香港稅收根本好狹窄,一個中產,唔知道要養,幾多個公屋窮鬼呢?
你放心!

中產是沒有能力養任何一個窮鬼的, 香港班有錢佬送去外國的錢肯定多過交稅
反而富起來的公屋富戶交稅比他還要多哩

引用:
原帖由 海邊笨拙的榴槤 於 2023-2-5 13:04 發表
之前房屋局長來啟德
真係好驚死
港府當年將啟德地段打做成 CBD2,以作招徠,推高地價,令啟德地段成為豪宅區,庫房大收

當時內地唔少投資移民人士被推銷,在啟德地段置業,內地人起始係親政府。 CBD2 一拖再拖,發展無期,班業主已一吐氣,現今港府更要在短期內將豪宅區降格為貧民區,出動文宣以'道德'綁架這班業主,解決劏房問題為重,大石壓死蟹。

班人怨氣好重,近日房屋局長何永賢重申第二核心商業區(CBD2)的發展定位沒有改變,定位冇變但冇提CBD2發展大計。繼續等吧,投資是有風險的。遲些話唔埋港府可能會將CBD2改劃在北部都會區,在北部都會區再大賺一大筆地價。

葉劉話"賺少咗姐, 唔使咁惡."

引用:
原帖由 狂人甲 於 2023-2-6 12:24 發表

港庫儲備豐厚,令香港可以稅率低,福利高,做福市民。

港庫為何儲備豐厚,全因賣地收益,首先貢獻賣地收益的,就是一班在香港打拼捱出頭的香港人,跟住就係一大班在大家身邊講普通話的投資移民,講得普通話住豪宅而非滿口粵語鄉音的相信唔係來港攞福利的內地窮親戚。

香港地價高係雙面刃,可貢獻社會福利亦搞出居住問題,庫房如果冇錢就根本唔使諗要起公屋,錢從何來,靠稅收?政策要平衡而非偏側於某方,袋裏有錢就忘本。

投資移民對香港未來經濟有重大影響,可吸引專才亦可引入資金(唔係搶),港府要舒援這些投資移民的怨氣。啟德CBD2 願景曾經係投資移民的重大卓頭,內地人響應給予支持,港府切勿走數,關乎港府在內地人面前在大灣區立足的聲譽。

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2023-2-6 21:18 發表
葉劉話"賺少咗姐, 唔使咁惡."
政棍要取悅市民,必然大搞民粹,講市民喜歡聽的說話,目光短淺。
有問題就要面對問題,解決問題,而不是搞分化,香港已有藍黃之分,還要將內地人分化出去嗎?

引用:
原帖由 Andeson 於 2023-2-6 17:44 發表

港府當年將啟德地段打做成 CBD2,以作招徠,推高地價,令啟德地段成為豪宅區,庫房大收。

當時內地唔少投資移民人士被推銷,在啟德地段置業,內地人起始係親政府。 CBD2 一拖再拖,發展無期,班業主已一吐氣,現今港府更要在短期內將豪宅區降格為貧民區,出動文宣以'道德'綁架這班業主,解決劏房問題為重,大石壓死蟹。

班人怨氣好重,近日房屋局長何永賢重申第二核心商業區(CBD2)的發展定位 ...
咁又係,咁貴買佢原來做咗羊估,當人地啲血汗辛苦錢係執番來咁,如果樓價大跌就更欲哭無淚,原來獅子山精神係我為人人,咁問你怕未?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]