• 瀏覽: 14,954
  • 回覆: 48
外交部網站2月5日消息,外交部就美方宣稱擊落中國無人飛艇發表聲明:中方對美方使用武力襲擊民用無人飛艇表示強烈不滿和抗議。中方經核查后已多次告知美方,該飛艇屬民用性質,因不可抗力進入美國,完全是意外情況。中方明確要求美方以冷靜、專業、克制方式妥善處理。美國防部發言人也表示,該氣球不會對地面人員構成軍事和人身威脅。在此情況下,美方執意動用武力,明顯反應過度,嚴重違反國際慣例。中方將堅決維護有關企業的正當權益,同時保留作出進一步必要反應的權利。

https://www.toutiao.com/article/7196452694389686824

氣球換導彈,賺了?

如果美國要求中國攞番走個氣球,中國又會唔會咁做呢?
用乜野設備呢?會唔會真正造成威脅呢?不可抗力喎

氣球已經離開美國,對美國已經沒有任何影響,美國將氣球擊落就變成是挑釁,不是防衛行為

好高成本
導彈=唔知發幾多支?價錢?
戰機=F22,飛一排又要昂貴保養

有錢真好

引用:
原帖由 cardreadermp3 於 2023-2-5 10:11 發表
好高成本
導彈=唔知發幾多支?價錢?
戰機=F22,飛一排又要昂貴保養

有錢真好
退役前爭返佃實戰記錄

f22原來無機槍嗎?
浪費幾支導彈去做show!

抗議浪費美金,幾發都無中

引用:
原帖由 motivate 於 2023-2-5 14:40 發表
這樣的外交部我喜歡😍

美國人瘋了,公然襲擊民用設施!
美軍大動干戈擊落「流浪氣球」,不過他們的防空導彈準頭着實有點不堪入目。美軍在大西洋上用戰鬥機發射數枚空空導彈,擊落被炒得沸沸揚揚的中國民用氣球。
我們通過視頻畫面可以看出,美軍至少發射了3枚攔截導彈,其中兩枚脫靶。
為實施這次攔截行動,美軍出動一艘航空母艦,並起飛一架E-2A鷹眼艦載預警機負責指揮和引導,4架戰鬥機、1架空中加油機、 ...
金仔未來發展氣球已經嚇死老美

乜唔係民用咩?咪叫果間民用設備公司出嚟投訴咪得囉!甚至出封律師信要求美國政府賠償都仲得!

點解會係中方抗議?

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2023-2-5 17:11 發表
乜唔係民用咩?咪叫果間民用設備公司出嚟投訴咪得囉!甚至出封律師信要求美國政府賠償都仲得!

點解會係中方抗議?
即係你認為蘇聯擊落南韓客機好正常?

引用:
原帖由 bronze18man 於 2023-2-5 13:20 發表
f22原來無機槍嗎?
浪費幾支導彈去做show!
加拿大示範過,清光子彈仍飃足六日至落地
高空氣球內外相對壓強唔高,好彩撩到幾個窿只係慢慢漏

引用:
原帖由 pooh24680 於 2023-2-5 17:19 發表

即係你認為蘇聯擊落南韓客機好正常?
你到底識唔識?將兩樣唔同嘅嘢混埋一齊比較!

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2023-2-5 18:25 發表

你到底識唔識?將兩樣唔同嘅嘢混埋一齊比較!
連抗議都要出下聲,即係唔比抗議啦
入領空可即擊落,話知你係屬於邊個嘅

你話嘅

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]