• 瀏覽: 86,928
  • 回覆: 38
  • 追帖: 1
+20
美國軍方在大西洋上空擊落中國氣球。

射左落黎就好啦。
就拆開睇睇係民用,定係班政客講既所謂spy balloon。

新聞來源連結:
https://news.tvb.com/tc/greaterchina/63deb7a4eb08df7f27e6cbc8/兩岸-美國軍方大西洋上空擊落中國氣球

我相信美國班政客捉蟲。
初時按慣例炒作下中國汽球打算賺下政治資本,誰知羣情洶湧要射落嚟。
今次射左落嚟之後打開一睇,咦?真係民用喎!仲唔柒到核爆?

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2023-2-5 05:33 發表

無論是否民用,美國一定話是間諜用,咁好機會點會浪費! 
總之中國氣球失控飛去別國又無面,被擊落又無晒面,
侵犯別國又唔可以反擊、制裁,仲送埋口實、話柄比美國用!
照計呢單野就算是意外,中方都要道歉認錯。
當年U2 在中國橫飛,中國擊落n架,美國道歉左未?

引用:
原帖由 天地有正正 於 2023-2-5 05:25 發表
擊落氣球等同宣戰 對美國進行特別軍事行動
美帝領空,擊落好難有得嘈。
反正我唔信個氣球係間諜,中國又唔係無衛星。

引用:
原帖由 celica9204 於 2023-2-5 06:49 發表
氣球上寫有" 慶祝橋頭麻辣窩新張之喜,新張期內,二人同行,一人價錢!"
持有美國護照或綠卡者,雙倍價錢!

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2023-2-5 07:16 發表

中國工業空中污染物最多是吹去韓、日、台、港,從來無道歉。
卻又來,日、韓埋買埋買勁多中國貨。

引用:
原帖由 66infinity 於 2023-2-5 06:22 發表
又係時侯再拋售美債 
今次賣多幾個%

引用:
原帖由 ronlan001 於 2023-2-5 07:23 發表

執番粒沙,汽球在手任佢講,又唔糸第一次。西人喜歡鳩up
汽球上發現有「洗衣粉」!

引用:
原帖由 jumboleung 於 2023-2-5 07:27 發表

https://www.youtube.com/watch?v=ChXzpHEHDOk

美國軍方對「間諜氣球」如臨大敵,召集所有高層就是否擊落氣球開會,最終因為氣球體積有3輛巴士般大,擔心擊落會造成地面人命財物受損而作罷。
美國訪華前小動作頻仍,擺出尋釁滋事的架勢,一時說要討論俄烏戰爭,一時又要求檢視中國核武庫,然後又強要中國將犯法的美國人釋放,還要在科技戰方面層層加碼壓迫,根本就是 ...
原來如此

引用:
原帖由 ALFA524 於 2023-2-5 07:43 發表
個波波飛到幾高,會唔會係國際空域?
應該要離開大氣層先得。

引用:
原帖由 東方紅 於 2023-2-5 07:51 發表

根本就係炒作,據台灣氣象嗰邊有人講,話呢個波根本已經好耐,早在2021年前都響台灣附近出現過,好多人都見過,仲有人拍咗唔少相片,只不過唔知點解而家先飄到過去美國。
就算係真,西媒唔會報。或者唔靠膽報。

引用:
原帖由 趣緻寶寶 於 2023-2-5 08:00 發表
幾百人仔既汽球,要用F22 射支幾萬美元的導彈擊落。 美國真係無面。
咁公道啲,個汽球又唔似係幾百人仔既貨色。

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2023-2-5 08:02 發表
eddie 仔又出左類似post, 我回唔到!
eddie 仔話自己係英國,但成日係香港時間12:00~13:00出post, 即英國零晨4:00/5:00
佢以為香港仲係英國屬土?

引用:
原帖由 williamhk777 於 2023-2-5 08:17 發表
強國咁撚渣,甘易俾美國佬一野就射左落嚟,乜面都冇哂了
個汽球造價肯定平過中國擊落既U2。

引用:
原帖由 mail2002 於 2023-2-5 08:32 發表

呢單老美專登唔打佢落嚟,又F22又呢又路,玩兩日煲大佢係間諜氣球,原因我估係之前布林肯單方面公佈訪中,但係中國一路冇回應有咁嘅安排!唔想樣衰,呢次擺明係玩老屈比布林肯有下台階主動取消訪中啦!
唔明點解要用F22。
呢隻機每次出動完都要入廠維護返個隱形物料。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]