• 瀏覽: 4,561
  • 回覆: 11
西方文明,自私自利,殘酷無情,欺壓我們中華兒女。

無奈,太識得包裝,入世未深的年青人,誤入歧途,這種趨勢不能助長。
必須要有擔當,有決心,壓制這種自私自利的社會風氣。

大家中華兒女,血濃於水,同舟共濟,一方有難八方支援!!

像我老了,累了,以後就靠你們了,同胞!!
記得交稅,如果唔係,我邊有公屋住,邊有綜援,邊有錢睇醫生啊?
年紀大了,一個人寂寞,想搵個女人暖吓被,希望你們可以交多稅,香港政府俾多啲綜援我,娶個老婆,如果我老婆生細路,希望睇在大家香港同胞份上,仗義疏財,俾啲生活費,俾啲書簿費!!

非常感激,我一定會為你祈福的,也會為你歌功頌德的!!

我會每日早上,去黃大仙幫好心人,大愛之人上香,同埋用高科技,拍低全過程,上網雲端,等每日都可以睇見,我絕對是有為社會作出貢獻的,絕對不是免費拿好處的!!

識時務者為俊傑,“當事實改變之後,我的想法隨之改變,您呢?”
人人為我,我為人人!!

天生就覺得自己唔係讀書嘅材料,所以人哋勤力讀書,我就勤力落機舖打機,點知個朋友點左做啲不法嘢,坐咗幾年,出嚟又覺得冇咩工啱做,好彩係香港人姐。

香港政府大方,養我成世,呢班交稅中產,睇唔過眼?

大愛無國界,我住喺公屋,睇電視,見啲印度人咁慘,我都希望多啲摩囉差嚟香港,感受嚇香港,政府的大愛。

搵到錢住私樓,搵唔到錢,住公屋,天公地道姐?

冇理由叫啲搵唔到錢嘅人,夾硬買私樓嘅啫!!

大陸渾渾噩噩40幾歲啦,好彩我老竇老母喺香港,申請落嚟香港,點知我成日搞到兩三點先返屋企,生活習慣同老竇老母唔夾,自己出嚟住劏房。

我以為自己,要住足七年劏房,又要排隊申請公屋,好彩香港政府大發慈悲,我估我好快可以住公屋了!!

香港班戇鳩中產,睇開啲啦,共同富裕,房屋是攞嚟住㗎!!

唔通俾你炒咩?同舟共濟,獅子山精神!!

當然啦,年紀大退咗休,冇錢,買樓,一定住公屋啦,大家香港同胞,冇理由睇我受苦受難啫!!

俾啲山旮旯地方我,根本唔方便我出旺角,會令到我情緒憂鬱,間中,仲要去金寶城,同啲朋友仔,聯誼下㗎嘛。

啟德班假中產,有錢大晒咩!

手氣唔好,馬仔贏唔到錢姐!而家啲波又踢得假!
暫時申請間公屋嚟住住先。

而家研究緊,百家樂必勝術。

啟德班友扮晒嘢,如果我賭運亨通,中馬,中波,中六合彩,買山頂添啊!!

後生鍾意返大陸,卡拉OK,冇儲到咩錢,又係卡拉OK搵到真愛,生幾個細路,落嚟香港住公屋。

大家香港人嚟㗎,香港政府有責任,幫養細路,比屋住,醫療保障。

你哋呢啲咁嘅所謂中產,冇人性,賺到少少錢,交咗少少稅,就以為自己係啲咩啊?

中咗六合彩,一定返大陸起間大屋,等你班人羨慕吓!!

幹他娘,以前卡拉OK見佢揮金如土,個樣仲OK,跟佢落嚟香港,點知間屋仲細過鄉下個廁所,仲要同佢老竇老母住,佢老竇老母成日阿吱阿咗,睇唔起人!!

離婚,自己申請間公屋住,攞綜援,夜晚出去卡拉OK,兼職幾個鐘,以前喺大陸都係咁㗎啦。

返鄉下嘅時候,買隻金撈,買部最新款嘅iPhone,鬼知香港咩環境咩?

多謝香港政府,多謝香港納稅人!獅子山精神,同舟共濟,互相緬懷!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2023-2-4 15:30 發表
西方文明,自私自利,殘酷無情,欺壓我們中華兒女。

無奈,太識得包裝,入世未深的年青人,誤入歧途,這種趨勢不能助長。
必須要有擔當,有決心,壓制這種自私自利的社會風氣。

大家中華兒女,血濃於水,同舟共濟,一方有難八方支援!!

像我老了,累了,以後就靠你們了,同胞!!
記得交稅,如果唔係,我邊有公屋住,邊有綜援,邊有錢睇醫生啊?
年紀大了,一個人寂寞,想搵個女人暖吓被,希望你們 ...
你講到大陸來港人士咁唔掂, 你仲要迫人地住啲咁不仁道, 又係全球最高昂租金的劏房? 住劏房的人, 全家困獸之鬥, 唔做曱甴都已經萬幸, 是真正加重社會負擔之源!
麥理浩的十年建屋計劃, 讓不少香港窮人可以安居樂業, 甚至可以儲到錢置業, 栽培子女成材。
講到福利問題, 就係因為貧民住劏房, 社署要批的綜緩就包含了各種各樣的開支, 最終只有包租的人受惠。
但如果上了公屋就不同, 社署就不可以批雙重福利給他們, 因為他們把省下的租金可以更有專嚴地自付消費。
現在政府大建公營房屋, 不旦可以利民舒困, 又可為庫房省錢, 更可增加政府收入, 一舉三得 
https://www.youtube.com/watch?v=q9ELo88OD-E&ab_channel=TVB綜藝
https://www.youtube.com/watch?v= ... =HKHousingAuthority

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-2-6 10:30 發表

你講到大陸來港人士咁唔掂, 你仲要迫人地住啲咁不仁道, 又係全球最高昂租金的劏房? 住劏房的人, 全家困獸之鬥, 唔做曱甴都已經萬幸, 是真正加重社會負擔之源!
麥理浩的十年建屋計劃, 讓不少香港窮人可以安居樂業, 甚至可以儲到錢置業, 栽培子女成材。
講到福利問題, 就係因為貧民住劏房, 社署要批的綜緩就包含了各種各樣的開支, 最終只有包租的人受惠。
但如果上了公屋就不同, 社署就不可 ...
老對手,又是你?

好彩,呢度還有你,我仲有啲興趣返嚟。
沒有你,我去地產版了!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2023-2-6 12:26 發表

老對手,又是你?

好彩,呢度還有你,我仲有啲興趣返嚟。
沒有你,我去地產版了!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]