• 瀏覽: 53,631
  • 回覆: 487
  • 追帖: 1
+12
引用:
原帖由 havefun2014 於 2023-2-4 18:47 發表

如果你又文明又有禮貌,我唔信會有人岐歧視你。
你咪岸九啦,香港人都歧視番香港人啦
你搭地鐵巴士都見到d後生,見到老人家行得慢都啤啤貢,口噏噏啦。

引用:
原帖由 Loveforever180 於 2023-2-4 18:37 發表

歧視本身就係不當嘅行為,歧視一詞本身就含有因偏見,偏激嘅思想而排擠或睇低他人,好小有人提問點解被人歧視。相信你嘅意思係根本冇歧視,你意思係內地人做錯哂唔啱香港人應該對佢地唔友善,要排擠,要睇低。我都成日去大陸住,接觸好多內地人,覺得佢地比我地香港人友善,同有公德心,公民意識強好多,內地同胞而家質數比香港人好得多,尤其係後生一輩,有學識嘅年青人尤甚,香港青年要多多向佢地學習。從你嘅一句反問,可見 ...
咁點解成日見到啲同胞「貓」係唔應該「貓」嘅地方?仲擔住口煙阻七住晒?你話點會唔歧視佢?

引用:
原帖由 mcpoon33 於 2023-2-4 18:19 發表
黃甴貼果然引來好多黃甴出嚟😂
包括你🤣🤣🤣

引用:
原帖由 Loveforever180 於 2023-2-4 18:37 發表

歧視本身就係不當嘅行為,歧視一詞本身就含有因偏見,偏激嘅思想而排擠或睇低他人,好小有人提問點解被人歧視。相信你嘅意思係根本冇歧視,你意思係內地人做錯哂唔啱香港人應該對佢地唔友善,要排擠,要睇低。我都成日去大陸住,接觸好多內地人,覺得佢地比我地香港人友善,同有公德心,公民意識強好多,內地同胞而家質數比香港人好得多,尤其係後生一輩,有學識嘅年青人尤甚,香港青年要多多向佢地學習。從你嘅一句反問,可見 ...
香港年青人算吧啦,自以為是。

人格冇區域之分,受氣點止是外地人,本地人也會吧,問題有時是雙方的。

香港根本已經無吸引力!

歧視左好多年啦,而家先知嗎?

引用:
原帖由 goaheadman2300 於 2023-2-4 18:50 發表

你咪岸九啦,香港人都歧視番香港人啦
你搭地鐵巴士都見到d後生,見到老人家行得慢都啤啤貢,口噏噏啦。
所以咪話香港人係一視同仁囉,係大陸人自己玻璃心、身有屎先話人歧視佢囉🤪

大陸人歧視大陸人,基本上香港大部份新舊大陸移民

曱甴聞酸又開始開動

你黎玩旅遊冇乜問題,但唔好係度市區度買買買買買囉,真係好討厭

這個01的報導,有多少是真,大家都明。

互不往來, 可減少摩擦.

無計,廣東道班做零售搵錢嘅人士都唔歡迎內地人,希望班零售人士繼續食屎!

引用:
原帖由 317248118 於 2023-2-4 15:13 發表

政府前日(2/2)正式公布全新「你好,香港!」(Hello Hong Kong)旅遊大計,以吸引外地訪港旅客,更由3月1日起大派五十萬張機票,可謂豪擲重本吸客!除了送大禮之外,政府也邀請了藝人郭富城、鄭秀文、陳慧琳拍攝了宣傳片,然而大陸網民看片後的反應卻不似預期,反應兩極!

「你好,香港!」計劃正式啟動,政府展開了一連串的宣傳推廣活動,吸引外地旅客訪港,重振香港旅遊業和帶動經濟。政府也邀請了 ...
係啊唔好嚟啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]