• 瀏覽: 92,791
  • 回覆: 11
  • 追帖: 3
+16
引用:
原帖由 大腳傳中 於 2023-2-4 13:55 發表
聯名意義係邊度...?
假設父母老到出唔到街去銀行,咪同仔女聯名囉.

引用:
原帖由 大腳傳中 於 2023-2-4 15:23 發表

但呢個翟婆婆唔似出唔到街去銀行喎
現實中有咁既情況架,以前我阿媽出長糧既戶口都可以加埋我個名,我可以單獨處理戶口D錢,一人一張提欵卡. 后來,我阿媽有病,醫生主動寫左張紙畀我交去社署,社工叫我開個新戶口,以後社署過畀我阿媽D錢全入我新戶口.

引用:
原帖由 錢太多4 於 2023-2-4 15:25 發表

仲有把百七萬現金放屋企,又唔比大仔又唔入銀行,想想都知乜事
百七萬唔見得光掛,咁有錢住公屋,

其實政府都鼓勵老人家同可信任的人開聯合戶口.但老人家選錯人,慘.

引用:
原帖由 andysan4 於 2023-2-4 16:52 發表

個阿婆咁岸卵鳩鳩
應該200幻擺做年金起碼每月袋番皮零野
睇佢個款都係想留俾囝囝結果如佢所願
有見地,雖然年金利率很低,但用200萬鎖死係公共年金,唔駛畀仔女謀住.

阿婆一人住公屋,個細仔入屋偷177萬同金飾,點會無事?(單方面講,唔知係咪真)

引用:
原帖由 kenwong131415 於 2023-2-6 13:42 發表

通常係方便老人家去後,仔女易啲攞走啲錢。
老人去左,聯名戶口會被凍結,唔同買樓做長命契.

屋企失竊唔報警?真奇怪.真係你講失一千萬都得.

引用:
原帖由 hkjacky 於 2023-2-6 18:34 發表

唔一定會被凍結, 視乎開戶口時點安排
開戶時只講是不是其中一人都可以取錢,或要兩人簽名才可以取錢.戶口D錢屬遺產,所以要凍結.

引用:
原帖由 hkjacky 於 2023-2-7 14:17 發表

唔一定.

首先銀行實際操作未必會考慮啲錢嘅性質, 而只係考慮係單簽定雙簽. 正如阿婆單野, 大狀話細仔無權轉走啲錢嘅同時又話銀行放錢無錯一樣. 你上網做下功課, 就會發現唔少銀行係會俾單簽戶口仍然在生嗰個繼續可以攞錢

其次, 又拎阿婆單野做例子, 根據大狀錢係阿婆嘅, 如果死嘅係細仔, 咁d錢又點會變成細仔嘅遺產? 係咪遺產, 要視乎情況而定, 不能一概而論
人未死,聯名兩人都可以攞錢,其中一個死左就凍結,,遺產承辦處唔會知道戶口裡面D錢係點黎.亦無權判畀未死果個.
我同我阿媽都有聯名戶口,單簽既,我阿媽去去,我去銀行報,我以為辦手續就可以轉為我既單人戶口,點知銀行畀幾頁A4紙我,叫我去辦遺產,
我打去民政署,再轉去遺產承辦署,對方話果個戶口裡面既係遺產,死者有無負債?遺產承繼人有幾多個?有無遺囑?我才明白點解要凍結.

引用:
原帖由 hkjacky 於 2023-2-7 15:31 發表

事實係銀行處理方法不一
個聯名戶口,係我阿媽退休每月攞長糧用既,當時政府鼓勵(我認為)後生仔同長輩聯名.我就加名了,我不知庫房會不會給我媽麻煩,但一直都沒麻煩 .
到我媽死后,當月的長俸和當年的加薪補糧都被凍結.
只有我知道我媽所有財產,我把多個戶口資料,內里存款多少,包括埋庫房未出既糧,給我姐去修頓辦遺產,她要在那裡作宣誓,其他子女要簽名放棄承辦,過了幾個星期,他們查完了,給我姐文件,我拿文件去聯名那銀行,終於可以轉為單人戶口.

引用:
原帖由 hkjacky 於 2023-2-7 19:31 發表

你只可以代表你同你媽媽嘅情況, 唔代表所有情況都一樣
你話其中一人死左唔一定凍結戶口.我就唔信啦.
你話某律師話果個細仔轉走D錢唔合法,實在係合法,聯名戶口加名時說明任何一人都可以處理就可以,兩個戶口持有人都未死,所以警察本來唔做.D錢由邊個存入去?呢D係要等有爭議時打官司,而唔係阿豬阿狗可以判斷.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]