• 瀏覽: 92,510
  • 回覆: 19
  • 追帖: 3
+16
引用:
原帖由 keke009 於 2023-2-6 16:48 發表

老人去左,聯名戶口會被凍結,唔同買樓做長命契.
唔一定會被凍結, 視乎開戶口時點安排

引用:
原帖由 hfpco 於 2023-2-6 17:43 發表

有4球都仲可以住公屋,房署應出嚟講幾句喎
全屋住戶60歲或以上, 富戶政策不適用, 你有一億都可以繼續住

引用:
原帖由 keke009 於 2023-2-6 23:12 發表

開戶時只講是不是其中一人都可以取錢,或要兩人簽名才可以取錢.戶口D錢屬遺產,所以要凍結.
唔一定.

首先銀行實際操作未必會考慮啲錢嘅性質, 而只係考慮係單簽定雙簽. 正如阿婆單野, 大狀話細仔無權轉走啲錢嘅同時又話銀行放錢無錯一樣. 你上網做下功課, 就會發現唔少銀行係會俾單簽戶口仍然在生嗰個繼續可以攞錢

其次, 又拎阿婆單野做例子, 根據大狀錢係阿婆嘅, 如果死嘅係細仔, 咁d錢又點會變成細仔嘅遺產? 係咪遺產, 要視乎情況而定, 不能一概而論

引用:
原帖由 keke009 於 2023-2-7 15:03 發表

人未死,聯名兩人都可以攞錢,其中一個死左就凍結,,遺產承辦處唔會知道戶口裡面D錢係點黎.亦無權判畀未死果個.
我同我阿媽都有聯名戶口,單簽既,我阿媽去去,我去銀行報,我以為辦手續就可以轉為我既單人戶口,點知銀行畀幾頁A4紙我,叫我去辦遺產,
我打去民政署,再轉去遺產承辦署,對方話果個戶口裡面既係遺產,死者有無負債?遺產承繼人有幾多個?有無遺囑?我才明白點解要凍結.
事實係銀行處理方法不一

引用:
原帖由 keke009 於 2023-2-7 15:46 發表

個聯名戶口,係我阿媽退休每月攞長糧用既,當時政府鼓勵(我認為)後生仔同長輩聯名.我就加名了,我不知庫房會不會給我媽麻煩,但一直都沒麻煩 .
到我媽死后,當月的長俸和當年的加薪補糧都被凍結.
只有我知道我媽所有財產,我把多個戶口資料,內里存款多少,包括埋庫房未出既糧,給我姐去修頓辦遺產,她要在那裡作宣誓,其他子女要簽名放棄承辦,過了幾個星期,他們查完了,給我姐文件,我拿文件去聯名那銀行,終於可以轉 ...
你只可以代表你同你媽媽嘅情況, 唔代表所有情況都一樣

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]