• 瀏覽: 92,561
  • 回覆: 596
  • 追帖: 3
+16
引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2023-2-4 13:42 發表
原來聯名戶口,可以指示到期轉入自已戶口,很多人學到野了!咁聯名有何用?
聯名戶口 ... 吾一定要 相關人士 同時簽名 ... 申請時 要 搞清楚 ... 當然亦可以設定為 所有人一同簽名才有效
但老人家 開聯名 ... 一係畀人呃 (但 銀行 照理一定有解釋);一係根本怕自己走了,家人搞銀行野麻煩 ... 就自己生時開聯名 ... 自己一走,所有錢都可以畀另一人直接處理 ... 的確煩少好多野。
聯名戶口 ... 例如 ... 公司戶口 ... 都可以設定:
一個人簽
其中兩個人簽 (可能有 3個 或 以上登記人)
其中三個人簽 (有4個或以上登記人)
... ... 咁就有人出差都吾怕用吾到錢 

成單野有幾個重點:
1. 阿婆話 自己兩個仔都 鍾意 ... 但 佢話 細仔一向無理自己 ... 反而係 阿婆 自己去見 孫仔 先見到個細仔
2. 阿婆似係好 清醒 ... 但聯名戶口吾同 一向有探佢既 大仔開 ... 反而同細仔開
3. 自己有病,有成四百萬 ... 但都吾用錢請幫手 ... 照顧自己 ... 如果住私樓 ... 明白既 ... 因要留錢做住屋開支 ... 但住公屋 ... 就算用曬D錢 ... 都吾會趕你走 ... 一定有得住 ... 怕乜

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2023-2-4 13:42 發表
原來聯名戶口,可以指示到期轉入自已戶口,很多人學到野了!咁聯名有何用?
聯名戶口分兩種,有One to sign 或 both to sign 先可以攞錢,開戶時自己揀

引用:
原帖由 剎華 於 2023-2-4 13:45 發表
麥原來聯名戶口唔係要兩人一起簽名先拎度錢架?!
聯名戶口開戶時,可指定一個或兩個簽名有效。

引用:
原帖由 keke009 於 2023-2-4 15:15 發表

假設父母老到出唔到街去銀行,咪同仔女聯名囉.
但呢個翟婆婆唔似出唔到街去銀行喎

引用:
原帖由 海灣捉高峰 於 2023-2-4 14:59 發表

你依種人眼中只有錢,同佢細仔咁上下料,就算我老母唔比錢我,但都養大左我,孝順佢天經地義,唔比錢你洗既老母就唔係老母?你記得咁教仔喇!
依家好多人價值觀真係好恐怖,我諗佢其實覺得自已天經地義,完全唔知有咩問題

引用:
原帖由 鐘錶友 於 2023-2-4 15:20 發表

聯名戶口 ... 吾一定要 相關人士 同時簽名 ... 申請時 要 搞清楚 ... 當然亦可以設定為 所有人一同簽名才有效
但老人家 開聯名 ... 一係畀人呃 (但 銀行 照理一定有解釋);一係根本怕自己走了,家人搞銀行野麻煩 ... 就自己生時開聯名 ... 自己一走,所有錢都可以畀另一人直接處理 ... 的確煩少好多野。
聯名戶口 ... 例如 ... 公司戶口 ... 都可以設定: ...
仲有把百七萬現金放屋企,又唔比大仔又唔入銀行,想想都知乜事

引用:
原帖由 momotsang 於 2023-2-4 15:20 發表

聯名戶口分兩種,有One to sign 或 both to sign 先可以攞錢,開戶時自己揀
選One to sign,聯名還有意義嗎?即是一個誰先快手拿去的陷阱!

父母偏心一定有最錫最賤。

引用:
原帖由 chan_fongwah 於 2023-2-4 15:23 發表

聯名戶口開戶時,可指定一個或兩個簽名有效。
哦~原來如此~~~謝謝解答~~

引用:
原帖由 think888 於 2023-2-4 14:53 發表

通常聯名戶口,其中一人,已經可以動用所有錢財。
有網銀名都唔駛簽

引用:
原帖由 鐘錶友 於 2023-2-4 15:20 發表

聯名戶口 ... 例如 ... 公司戶口 ... 都可以設定: ...
自己一走,所有錢都可以畀另一人直接處理 ... 的確煩少好多野。

這做法都有麻煩,就是其他子女知道了一定反對一人獨吞!

引用:
原帖由 海灣捉高峰 於 2023-2-4 14:59 發表

你依種人眼中只有錢,同佢細仔咁上下料,就算我老母唔比錢我,但都養大左我,孝順佢天經地義,唔比錢你洗既老母就唔係老母?你記得咁教仔喇!
依家啲人好多係咁諗嘢,完全不會感激父母養育之恩,只知道算計他們的財產。

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 4-2-2023 15:25 發表

選One to sign,聯名還有意義嗎?即是一個誰先快手拿去的陷阱!
萬1其中1個冇辦法簽名又要螺錢急用

引用:
原帖由 317248118 於 2023-2-4 13:34 發表

《東張西望》日前(02/02)一集講到80歲翟婆婆收藏在家中的$177萬現金以及$15萬的嫁妝金器,疑被細仔取走。翟婆婆得知家中失竊後大驚,並致電大仔要求回到家中居住。今日(03/02)《東張西望》報道故事後續,原來早前細仔曾以「婆婆年齡大」為由,與翟婆婆開設了一個聯名戶口,內裡有總值$220萬,包括$170萬定期,$45萬股票以及$4.1萬現金,即全數$450萬的畢生積蓄,只剩下戶口內僅餘的$ ...
親生仔不如近身錢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]