• 瀏覽: 92,582
  • 回覆: 596
  • 追帖: 3
+16
引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2023-2-5 16:34 發表

哇,你咁熟難道已用過呢招侵吞,叻仔!
呢d只係基本常識,況且我有錢過我父母多多聲,完全無需要。我父母住嗰層樓都係我買嘅。

引用:
原帖由 superhenry2004 於 2023-2-6 10:24 發表

條件係公屋單位內,所有人都係長者
間屋應該係阿婆自己一個住, 大仔係阿婆叫佢先返咗嚟, 估計唔係正式住戶

引用:
原帖由 Iqw長賭 於 2023-2-6 08:11 發表

真係天才

但不合理

大仔之前無意見

怪怪地
佢係唔知情

引用:
原帖由 hkjacky 於 2023-2-6 10:31 發表

間屋應該係阿婆自己一個住, 大仔係阿婆叫佢先返咗嚟, 估計唔係正式住戶
阿婆放大量現金喺屋企,一定有古怪
放棄高息定期存款,阿婆點會唔識計數

引用:
原帖由 Goslar 於 2023-2-6 08:03 發表

咁家裏的現金和金不見了又如何?!這個不是共同擁有吧。
咁你要問阿婆及東張,節目入面,只講因為銀行存款被轉走而報警
沒有話細仔在家中偷錢而報警,這個問題個律師一句都冇講過

又一親生仔不如近身錢的例證!😰

細仔自私行為,就係社會好多人嘅縮影。
貪都一2女留返d比媽咪養老吧,第時佢個仔女咁樣對自已,就唔好怪人。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2023-2-6 10:55 發表

是的,所以好多內情都只有個中人才知道。等 follow-up... 如果有的話。

引用:
原帖由 CS601P 於 2023-2-6 02:55 發表

=======
聯名戶口就系信託...
敢問一句,如果老太認為細仔信不過要取消他做信託人要點做呢...
聯名戶口是兩人一齊到銀行開戶,任何一方都不能取消另一方的簽名.
他們要取消聯名戶口就要兩人親身去銀行填表簽名再指示銀行處理存款,兩人為存款處理有爭議,仕何一方都可以向銀行提出凍結聯名戶口.
如果老太視細仔為信託人,只需要她跟細仔一齊去銀行,把細仔以授權人身份加入她個私人戶口.
日 ...
其實,老人家唔識咁多嘢,應該係做授權書。所以咪冇咁做囉。
整個過程,存在信託關係。不可否認嘅事實,聯名戶嘅錢是阿婆嘅,仔未經阿媽同意攞晒D錢。

引用:
原帖由 think888 於 2023-2-4 13:36 發表
個婆婆自己攞黎。不值得可憐。聯名戶口,她的細仔當然可以用全部的錢。

根本是她偏心,想把全部錢,給細仔。

她真對不起大仔。

這事播出來都好。給這些偏心父母,一個敎訓。和一些愚孝的子女,一個警覺。

説真,假如我是大仔。我便不理這婆婆。由政府,社福照顧算了。反正他根本,沒有能力。散了自己個家。鬼可憐。
😉你咪係仆喺條街嗰個😉

引用:
原帖由 大腳傳中 於 2023-2-4 13:55 發表
聯名意義係邊度...?
通常係方便老人家去後,仔女易啲攞走啲錢。

引用:
原帖由 進擊的B圖 於 2023-2-6 08:08 發表

唔係個個父母都係好人,我老豆就成日打我出氣,老母就偏心某人囉!!你幸福唔代表人人都要孝順!
事實。同意。

引用:
原帖由 CS601P 於 2023-2-6 03:19 發表

=======
這類沒有牽涉冒簽名提款的家產糾紛,老人家只會先發律師信給家人,要求家人在限期內歸還款項,
家人不理會或過了限期,老人家再經律師向法庭申請控告家人未經她同意動用存款,到時由法庭作出裁決....
而家咁一攪律師同老太去警署報案,細仔轉帳視為盜竊,變成無彎轉的刑事....
你講得太斯文或太離地了, 現在細仔玩失蹤, 佢老婆更趕婆婆出門外, 這情況是有商量餘地嗎? 否認取錢是還會歸還存款嗎?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2023-2-6 10:55 發表

偷錢冇証據,轉錢告得入

先下手為強。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]