• 瀏覽: 3,402
  • 回覆: 20
+2
提示: 違規內容已被屏蔽
留個言先,老美霸道一向都知,但勢估唔到會出醜囉~~

引用:
原帖由 天地有正正 於 2023-2-4 12:23 發表
在北京,外交部被問及美國國務卿布林肯推遲訪華。發言人指,中美雙方沒有宣布過甚麼訪問,美方發布有關消息,是美方自己的事情,中方予以尊重。 發言人重申,保持各層級接觸溝通是中美兩國元首峇里島會晤的重要共識。兩國外交團隊職責之一就是妥善管控雙邊關係,尤其是冷靜、穩妥處理一些意外情況。 另外,外交部再提及有關中國無人飛艇因不可抗力誤入美國領空的報道。 發言人指,中方已核查並向美方作出反饋。該飛艇屬民用性質 ...
係啊,中方一直喺記者會被問及布林肯訪問都無給出肯定,可見係美國單方面吹水,而家發現唔俾訪華就扮推遲

無恥美狗瘀L爆, 面目無光.

引用:
原帖由 天地有正正 於 2023-2-4 12:23 發表
在北京,外交部被問及美國國務卿布林肯推遲訪華。發言人指,中美雙方沒有宣布過甚麼訪問,美方發布有關消息,是美方自己的事情,中方予以尊重。 發言人重申,保持各層級接觸溝通是中美兩國元首峇里島會晤的重要共識。兩國外交團隊職責之一就是妥善管控雙邊關係,尤其是冷靜、穩妥處理一些意外情況。 另外,外交部再提及有關中國無人飛艇因不可抗力誤入美國領空的報道。 發言人指,中方已核查並向美方作出反饋。該飛艇屬民用性質 ...
傾就有傾嘅,但傾唔成,老美呢次原本想話借氣球事件,搞個推遲訪華的訊息,意圖製造一個跌落地拿番渣砂的氛圍,點知中國早有一手,一直唔鬆口,由始至終都冇公布過有關訊息,而且時間越近越冷淡,直至最後,初問及雞布訪華的情況,外交部都只係答,沒有可公布的相關訊息。
呢次由頭到尾,老美都醜到唔知點,訪華又係自己爆,唔去又係自己講,口講口賠……算啦,老美都冇咩面㗎嘞……

引用:
原帖由 banjo. 於 2023-2-4 13:40 發表
無恥美狗瘀L爆, 面目無光.
美狗經常自取其辱。不過佢地勝在面皮夠曬厚。

各說各話

引用:
原帖由 東方紅 於 2023-2-4 13:51 發表

傾就有傾嘅,但傾唔成,老美呢次原本想話借氣球事件,搞個推遲訪華的訊息,意圖製造一個跌落地拿番渣砂的氛圍,點知中國早有一手,一直唔鬆口,由始至終都冇公布過有關訊息,而且時間越近越冷淡,直至最後,初問及雞布訪華的情況,外交部都只係答,沒有可公布的相關訊息。
呢次由頭到尾,老美都醜到唔知點,訪華又係自己爆,唔去又係自己講,口講口賠……算啦,老美都冇咩面㗎嘞……
仲要領空被民用氣球自由進出,卻束手無策

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2023-2-4 14:07 發表
各說各話
咁你幾時有聽過中國話布訪華消息?

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-2-4 14:16 發表

仲要領空被民用氣球自由進出,卻束手無策
又唔敢打爆佢又唔敢拖佢落地

係!早前菲律賓小馬來訪有公布碓實日期 
今次外交部記者會被追問一直都話無消息可公布

滷味的走馬上任官員,真係完全唔識外交禮節。

引用:
原帖由 天地有正正 於 2023-2-4 19:23 發表

伸到條脷咁長瀨埋袋底都無用 用個屎眼眼下 跌落地嗱返渣沙

https://www.hk01.com/即時國際/858924/美國國務院確認布林肯訪華-2018年以來首次
中方講歡迎美國對話的原句是以下內容,並沒有指明布林肯訪華是事實囉。
所以的確係"我地都無約會",畢竟約會都冇談好。
美國自說自話而已,而氣球事件就是美國用來落台囉。
相信過去都有很多次未談好就公開,不過中國最後都係答應,這次攞到明玩美國。

……
當日例行記者會上,有記者問:據美國媒體報道,美國國務卿布林肯將于2月5日訪問中國,與中國外交部長秦剛舉行會晤。能否介紹有關信息?

汪文斌表示,中方始終按照習近平主席提出的相互尊重、和平共處、合作共贏三原則看待和發展中美關係,也希望美方樹立正確的對華認知,堅持對話而非對抗、雙贏而非零和,同中方相向而行,不折不扣落實兩國元首達成的重要共識,推動中美關係重回健康穩定發展軌道。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]