• 瀏覽: 14,059
  • 回覆: 12
+2

為配合下周一(6日)通關安排,行走落馬洲至皇崗的跨境穿梭巴士(「皇巴士」)當日起,將重新投入服務,接載過境旅客,提供全日服務及每30分鐘一班,每程車費10港元,並可以電子方式支付方式。

為確保旅客車廂清潔及提供舒適服務,皇巴士安排多項工作,包括徹底清潔車廂、為車隊噴灑消毒抗菌塗層、檢查及翻新車身零件,同時安排職員清潔「過境穿梭巴士新田總站」,以及安排車長進行路線訓練。

不過條線隨時只得一年貨仔

因為新落馬洲啟用!一地兩檢!到時仲邊駛巴士!

另外,我覺得點解仲要開呢條?

不如做大B1,善用落馬洲鐵路口岸!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230203/bkn-20230203175640629-0203_00822_001.html?fbclid=IwAR0yTBxXFbOSBPE5P8VkCmhEZDaHD_0QlVrageOWstLs0KAFdH_YdzluWH0

2024巴黎奧運年 中法建交60周年
中法人道主義 同抗美以新年代!
Make it Iconic. Choose France

城巴雙向分段 高質高效新年代
打擊黑社會黑暴紅小淫血饅頭!
從此氫起未來 TheFutureisH2Re
「皇巴士」感覺有點貴

引用:
原帖由 2020biden53 於 2023-2-4 09:02 發表

為配合下周一(6日)通關安排,行走落馬洲至皇崗的跨境穿梭巴士(「皇巴士」)當日起,將重新投入服務,接載過境旅客,提供全日服務及每30分鐘一班,每程車費10港元,並可以電子方式支付方式。

為確保旅客車廂清潔及提供舒適服務,皇巴士安排多項工作,包括徹底清潔車廂、為車隊噴灑消毒抗菌塗層、檢查及翻新車身零件,同時安排職員清潔「過境穿梭巴士新田總站」,以及安排車長進行路線訓練。

點會
好似B2咁,將條線延長去元朗西鐵站就有得玩

引用:
原帖由 文丁 於 2023-2-4 09:57 發表
「皇巴士」感覺有點貴
相比B1,B2,B3而言

引用:
原帖由 三級警司 於 2023-2-4 11:33 發表

相比B1,B2,B3而言
B1,B3有BBI, 加埋轉線前的一程基本上跟黃巴差不多

引用:
原帖由 文丁 於 2023-2-4 09:57 發表
「皇巴士」感覺有點貴
完全係

咁短都收$10

但價錢唔係最大問題

最大問題係幾分鐘車程,又要落車!

完全趕客!

不如加強東鐵落馬洲口岸,甚至容許改為非禁區,容許本地巴士直達,仲好!

班次太少,難以應付需求

一地兩檢都要有車入去呀,我就覺得唔會做得一年囉,如果取消崗巴間巴士公司同司機職員一定會嘈呀,重建完運作都係同以前一樣都係皇巴載啲散客入去

引用:
原帖由 被打壓的小網民 於 2023-2-6 06:28 發表
一地兩檢都要有車入去呀,我就覺得唔會做得一年囉,如果取消崗巴間巴士公司同司機職員一定會嘈呀,重建完運作都係同以前一樣都係崗巴載啲散客入去
但都唔係皇巴!

根本新口岸,至少係深圳灣模式,容許香港專利巴士行走!

仲邊駛皇巴!

引用:
原帖由 被打壓的小網民 於 2023-2-6 06:28 發表
一地兩檢都要有車入去呀,我就覺得唔會做得一年囉,如果取消崗巴間巴士公司同司機職員一定會嘈呀,重建完運作都係同以前一樣都係崗巴載啲散客入去
相關資料

新年新進展!新皇崗口岸高能多圖!
http://ka.sz.gov.cn/ztzl/kafkyq/news/content/post_9519993.html\

首個多層式項目,甚至唔駛長通道行人電梯!

直頭深圳灣一樣!

更加證明唔駛皇巴!

引用:
原帖由 2020biden53 於 2023-2-6 08:56 發表

相關資料

新年新進展!新皇崗口岸高能多圖!
http://ka.sz.gov.cn/ztzl/kafkyq/news/content/post_9519993.html\

咁到時即係仲有冇皇巴?

引用:
原帖由 被打壓的小網民 於 2023-2-6 10:32 發表

咁到時即係仲有冇皇巴?
冇!

不過咁先係好事

唔駛兩個幾分鐘超短程咁趕客!

主題標籤 #中國通關
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]