• 瀏覽: 23,549
  • 回覆: 249
+14
據媒體報道,近日一艘中國無人飛艇出現在美國空域。外交部今日(3日)回應時表示,該飛艇來自中國,屬民用性質,用於氣象等科研。
外交部表示,受西風帶影響,且自身控制能力有限,該飛艇嚴重偏離預定航線。中方對飛艇因不可抗力誤入美國表示遺憾。中方將繼續同美方保持溝通,妥善處理這次因不可抗力導致的意外情況。

美國佬又可以利用這個民用氣象科研器材來大造文章了...

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202302/03/AP63dd2f03e4b0ce76caa7da4a.html

阿爺大把正經事做,都冇興理老尾嘅小九九!

又無端端加大反華為力度,又麥卡錫訪台,又航母做勢!France King! 

sorry!果架機係亞仔手工作業嚟㗎,誤入你老尾地方,實屬不幸🤭

咁容易入領空,如果是毒氣氫彈,美加人即時死亡

本來芯片响台灣中國做唔到D咩,但係搬走去美國,直接可以挑釁美國,連台灣敏感時刻都慳返。。。。。。

《環球時報》還在推特上評論稱:「如果其他國家的氣球真的能順利進入美國大陸,甚至進入某些州的上空,那只能證明美國的防空系統完全是擺設,不值得信任。」

好心阿爺咪去咁盡啦!人地都係搵下台階啫!

美國係咪須要~寂靜狩獵者

提示: 違規內容已被屏蔽
中國承認左,無搞錯,的的確確係飛過去老美國內度,點解老美無擊落架野?民用?中國唔通係試緊水溫?平民百姓好難唔作出揣測喎,唔係真係諗住炸佢老美本土下話?等睇中美角力~~

原來係咁!

引用:
原帖由 剎華 於 2023-2-4 08:11 發表
中國承認左,無搞錯,的的確確係飛過去老美國內度,點解老美無擊落架野?民用?中國唔通係試緊水溫?平民百姓好難唔作出揣測喎,唔係真係諗住炸佢老美本土下話?等睇中美角力~~
太高, 打唔到, 美狗咪發爛渣囉.

引用:
原帖由 hwwong 於 2023-2-4 02:08 發表
據媒體報道,近日一艘中國無人飛艇出現在美國空域。外交部今日(3日)回應時表示,該飛艇來自中國,屬民用性質,用於氣象等科研。
外交部表示,受西風帶影響,且自身控制能力有限,該飛艇嚴重偏離預定航線。中方對飛艇因不可抗力誤入美國表示遺憾。中方將繼續同美方保持溝通,妥善處理這次因不可抗力導致的意外情況。
不可抗力都飛到幾千公里

引用:
原帖由 banjo. 於 2023-2-4 08:29 發表

太高, 打唔到, 美狗咪發爛渣囉.
點解唔搵戰機攔截呢?老美舉動有D唔尋常,唔知佢搞麥?

引用:
原帖由 剎華 於 2023-2-4 08:34 發表

點解唔搵戰機攔截呢?老美舉動有D唔尋常,唔知佢搞麥?
3萬米高度, 飛機飛唔到, 因為好少金屬體, 雷達鎖唔到, 球體有9成係膠質, 雷達探測唔到, 而且氣球大部份時間, 係靜止狀態, 雷達追蹤唔到.

引用:
原帖由 banjo. 於 2023-2-4 08:39 發表

3萬尺高度, 飛機飛唔到, 因為好少金屬體, 雷達鎖唔到, 球體有9成係膠質, 雷達探測唔到, 而且氣球大部份時間, 係靜止狀態, 雷達追蹤唔到.
-.-咁可能中國講緊真話啵,真係純觀測天文氣象,因風向和控制問題誤入美國領空?咁呢次重點係中國收集左咩數據,同點回收番隻氣球吧~~係氣流問題而非失去控制,咁樣可以慢慢控制佢(氣球)回國?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]