• 瀏覽: 15,547
  • 回覆: 34
未到2047, 香港財儲就被窮人敗晒。

香港仲有7800億儲備。

政府花幾百億去起10000間5年臨時公屋,間間56萬到88萬。講到為萬民請命咁。

即每間每戶每
月納稅人要津貼10000

立法會議員問下都被鬧,香港變了攤大手板精神?

我地公共醫療制度。公院睇症50取藥150。專科醫生月入13W+ 比英國貴1半

我地教育制度, 人人有書讀。8大學費人人$42100。政府每名學生每年津貼10W。

我地綜援制度,冇就政府俾
我地稅務制度,200W窮人O交稅。

是否正如方家軍在毒舌大狀說: Something is Wrong.

或如毒舌大狀林涼水說
Everything is Wrong.

????????????

是否財散人安樂?

離婚又要一拆二, 點搞?

移民囉 點搞 英國不是打開大門了嗎?

就係你呢啲斤斤計較,香港先仆街

引用:
原帖由 分享者 於 2023-2-4 11:25 發表
就係你呢啲斤斤計較,香港先仆街
香港。最仆街系窮人, 有錢的上一代全靠雙手打拼江山才有今天! 而家窮撚大晒, 公系佢字又系佢!公平咩?

引用:
原帖由 紅塵飛飛 於 2023-2-4 11:05 發表
移民囉 點搞 英國不是打開大門了嗎?
此言差矣。最好乜都唔理。政府花光7800億信儲備后。

巴士位位15元
公院睇醫生位位500元
大學學費位位每年15萬
去急症室位位2000

引用:
原帖由 johncheung7777 於 2023-2-4 01:01 發表

政府花幾百億去起10000間5年臨時公屋,間間56萬到88萬。講到為萬民請命咁。

即每間每戶每

我地公共醫療制度。公院睇症50取藥150。專科醫生月入13W+ 比英國貴1半

我地教育制度, 人人有書讀。8大學費人人$42100。政府每名學生每年津貼1 ...
假離緍呢招可能仲高添呢。

引用:
原帖由 冷看一眼 於 2023-2-4 17:22 發表

假離緍呢招可能仲高添呢。
獅子山精神
變成獅子開大口精神

引用:
原帖由 johncheung7777 於 2023-2-4 01:01 發表

即每間每戶每

我地教育制度, 人人有書讀。8大學費人人$42100。政府每名學生每年津貼1 ...
窮人敗得幾多? 佢地只能在港花錢, 最終錢都是留在香港。
但係佢地個包租公就唔同, 刮刮埋埋拎去外國收埋, 最終被白人收割了!
再講, 以前好多香港住公屋嘅人都儲到錢置業。
房委會也是政府唯一賺錢的部門, 從來沒有出現過赤字, 何來會敗到庫房的錢?
https://www.youtube.com/watch?v=XoSPFBCqCm0&ab_channel=TVB綜藝
https://www.youtube.com/watch?v=0bsIgxhMx8M&ab_channel=TVB綜藝

引用:
原帖由 johncheung7777 於 2023-2-4 13:22 發表

香港。最仆街系窮人, 有錢的上一代全靠雙手打拼江山才有今天! 而家窮撚大晒, 公系佢字又系佢!公平咩?
前犯民拉布,讓香港各項大型基建都停滯, 但要緊跟內地步伐, 就不能無了期擱置, 再動議時做價已翻倍了, 犯民敗庫房的錢遠比窮人福利多, 正因為各項建設不能上馬, 也就提供不到就業機會, 於是犯民教窮人領取綜援, 順便呃埋選票, 也是犯民要敗公帑的一大陰謀之一, 順道制造福利養懶人, 制造廢人, 制造矛盾撕裂社會, 做成錯覺愚惑民心, 以為華人管治不及英國人。

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-2-6 11:45 發表

前犯民拉布,讓香港各項大型基建都停滯, 但要緊跟內地步伐, 就不能無了期擱置, 再動議時做價已翻倍了, 犯民敗庫房的錢遠比窮人福利多, 正因為各項建設不能上馬, 也就提供不到就業機會, 於是犯民教窮人領取綜援, 順便呃埋選票, 也是犯民要敗公帑的一大陰謀之一, 順道制造福利養懶人, 制造廢人, 制造矛盾撕裂社會, 做成錯覺愚惑民心, 以為華人管治不及英國人。
所評質素極劣

每年教育支出650億大部份去窮人輸送。

大部分醫療支出為窮人所用

大部份綜援給公屋居民

但絕大部分窮人唔交稅

引用:
原帖由 johncheung7777 於 2023-2-6 16:49 發表

所評質素極劣

每年教育支出650億大部份去窮人輸送。

大部分醫療支出為窮人所用

大部份綜援給公屋居民

但絕大部分窮人唔交稅
革命失敗  叫你移民又唔制
伸個螳臂出來揮下揮下又有何用?

一個轉身 中共話勿忘初心
抄你家 共你産 你就喊都無謂  

引用:
原帖由 紅塵飛飛 於 2023-2-6 17:44 發表

革命失敗  叫你移民又唔制
伸個螳臂出來揮下揮下又有何用?

一個轉身 中共話勿忘初心
抄你家 共你産 你就喊都無謂  
講政治行開去政治版

引用:
原帖由 johncheung7777 於 2023-2-6 18:06 發表

講政治行開去政治版
民生離得開政治?
唔跳岀井口又點知井水從哪裏來

香港遲早都要舉債渡日,只係到時唔知有冇人買姐 ... 

引用:
原帖由 EyeonHK 於 2023-2-6 19:37 發表
香港遲早都要舉債渡日,只係到時唔知有冇人買姐 ... 
財散人安樂
系咁使錢
唔見棺材唔知定

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]