• 瀏覽: 15,546
  • 回覆: 14
未到2047, 香港財儲就被窮人敗晒。

香港仲有7800億儲備。

政府花幾百億去起10000間5年臨時公屋,間間56萬到88萬。講到為萬民請命咁。

即每間每戶每
月納稅人要津貼10000

立法會議員問下都被鬧,香港變了攤大手板精神?

我地公共醫療制度。公院睇症50取藥150。專科醫生月入13W+ 比英國貴1半

我地教育制度, 人人有書讀。8大學費人人$42100。政府每名學生每年津貼10W。

我地綜援制度,冇就政府俾
我地稅務制度,200W窮人O交稅。

是否正如方家軍在毒舌大狀說: Something is Wrong.

或如毒舌大狀林涼水說
Everything is Wrong.

????????????

是否財散人安樂?

離婚又要一拆二, 點搞?

引用:
原帖由 分享者 於 2023-2-4 11:25 發表
就係你呢啲斤斤計較,香港先仆街
香港。最仆街系窮人, 有錢的上一代全靠雙手打拼江山才有今天! 而家窮撚大晒, 公系佢字又系佢!公平咩?

引用:
原帖由 紅塵飛飛 於 2023-2-4 11:05 發表
移民囉 點搞 英國不是打開大門了嗎?
此言差矣。最好乜都唔理。政府花光7800億信儲備后。

巴士位位15元
公院睇醫生位位500元
大學學費位位每年15萬
去急症室位位2000

引用:
原帖由 冷看一眼 於 2023-2-4 17:22 發表

假離緍呢招可能仲高添呢。
獅子山精神
變成獅子開大口精神

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-2-6 11:45 發表

前犯民拉布,讓香港各項大型基建都停滯, 但要緊跟內地步伐, 就不能無了期擱置, 再動議時做價已翻倍了, 犯民敗庫房的錢遠比窮人福利多, 正因為各項建設不能上馬, 也就提供不到就業機會, 於是犯民教窮人領取綜援, 順便呃埋選票, 也是犯民要敗公帑的一大陰謀之一, 順道制造福利養懶人, 制造廢人, 制造矛盾撕裂社會, 做成錯覺愚惑民心, 以為華人管治不及英國人。
所評質素極劣

每年教育支出650億大部份去窮人輸送。

大部分醫療支出為窮人所用

大部份綜援給公屋居民

但絕大部分窮人唔交稅

引用:
原帖由 紅塵飛飛 於 2023-2-6 17:44 發表

革命失敗  叫你移民又唔制
伸個螳臂出來揮下揮下又有何用?

一個轉身 中共話勿忘初心
抄你家 共你産 你就喊都無謂  
講政治行開去政治版

引用:
原帖由 EyeonHK 於 2023-2-6 19:37 發表
香港遲早都要舉債渡日,只係到時唔知有冇人買姐 ... 
財散人安樂
系咁使錢
唔見棺材唔知定

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-2-7 09:39 發表

你所評更是不知所謂!
社會福利當然是為窮人而設, 但富人也可享用免費教育。
不屑窮人享用太多社會福利, 就該像麥理浩時代一樣, 助窮人上樓, 讓其安居樂業, 創造優質勞動力;
而不是任由其住劏房, 生活捉襟見肘, 求助社署, 加重社會負擔, 最終利益全歸於小掇的包租人士身上, 然後包租公又把財富轉移外地, 對社會毫無益!
大部分醫療支出為窮人所用, 更不該要窮人屈住在劏房, 積勞成疾, ...
最好快D使晒D儲備。例起100000問臨屋2800億。

洗晒財散人安樂!

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-2-7 09:39 發表

你所評更是不知所謂!
社會福利當然是為窮人而設, 但富人也可享用免費教育。
不屑窮人享用太多社會福利, 就該像麥理浩時代一樣, 助窮人上樓, 讓其安居樂業, 創造優質勞動力;
而不是任由其住劏房, 生活捉襟見肘, 求助社署, 加重社會負擔, 最終利益全歸於小掇的包租人士身上, 然後包租公又把財富轉移外地, 對社會毫無益!
大部分醫療支出為窮人所用, 更不該要窮人屈住在劏房, 積勞成疾, ...
其實不是俾佢地,而系教佢地織網捕魚。

保安人工都返雙倍了

有病。山頂及半山起公屋好嗎.

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2023-2-7 13:16 發表

完全唔覺教人織網捕魚,今日香港的福利公屋制度只是增加市民對政府依賴,
你未聽過三公必勝論?

享用福利既人,反而嘲笑自食其力既人,就好似一個坐電動輪椅既人,笑正常人用腳行路好on9, 行得仲慢過佢坐輪椅.....
叫人一夠18歲就去向政府申請輪椅啦
非常同意。反對的就被滅聲。

所以不如起夠100000間。用爆3000億, 使晒佢。

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-2-7 09:52 發表

呢啲係犯民搞出來的, 梁特盲搶地建公屋時, 牠們若不是大力阻止的話, 就不會在做價翻幾倍的今天才去推出了!

不過你放心, 公屋是穩賺不賠的生意, 好快就回本了
:財爺已指明所有公屋均要補貼。

即系由富人的印花稅, 利得稅及薪俸稅補貼起公屋。每戶85W。

全屋冇人年過60
女兒留學英國是現名律師
兒子是名醫生
為香港付出及貢獻
問可未? 滿意未?

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-2-28 09:03 發表

陳四萬個細佬與模特兒彭楚瑩白骨案, 被當時有勢力人士叫停調查, 也是地產受益階層的毒果報, 跟四萬關係有利益輸送, 而停止追訪。
香港多年來被地產受益階層搞到法律面前不再是人人平等了。
新加坡沒有公屋,只有組屋。平均1300呎, 售價約坡紙70W到80W (約港幣400W)。沒有出租公屋。

香港人的質素點同新加坡比?

主題標籤 #立法會
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]