• 瀏覽: 12,226
  • 回覆: 86
+4
提示: 違規內容已被屏蔽
布林肯到訪中國,中國頂多叫個二級官員接見,見冇乜面咪搵個藉口唔去囉。

自由飄行唔比呀美軍艦入南海我汽球飄美國上空

引用:
原帖由 露線圖 於 2023-2-3 10:23 發表
美國指控有疑似來自中國的「間諜氣球」闖入美國境內後,中國2月3日回應稱是中國無人飛艇因不可抗力誤入美領空。美國廣播公司(ABC)之後引述消息人士報道,美國國務卿布林肯(Antony Blinken)押後訪華行程。

大陸咁撚衰我哋大美國國務卿爆晒響口話呢個月五、至六號去你哋赤共處訪問﹐點撚知土共唔say yes or no而國務院發言人無寧寧又話收唔到料咁我大美國國務卿咪以呢單唔喺理由嘅理話推遲唔撚去囉!

引用:
原帖由 露線圖 於 2023-2-3 23:23 發表
美國指控有疑似來自中國的「間諜氣球」闖入美國境內後,中國2月3日回應稱是中國無人飛艇因不可抗力誤入美領空。美國廣播公司(ABC)之後引述消息人士報道,美國國務卿布林肯(Antony Blinken)押後訪華行程。

見同唔見都一樣

過主啦仆街!

又講唔掂數, 要取消會議~

唔見好過見

原來是飛艇 不是氣球

人生若只如初見,何事秋風悲畫扇。

引用:
原帖由 露線圖 於 2023-2-3 23:23 發表

未必,件事可能中國方面一早已經唔係太歡迎布先生來訪。
首先上個月十幾號,傳出布先生訪華時,外交部發言人仲表示歡迎來訪,但玉上月底,外交部發言人毛寧就已話對此事沒有任何東西可發表。
試問,國務卿訪華,點會在一星期咁短嘅時間,完全沒有嘢發表?實在令人費解。
一個氣球,橫跨太平洋,可以去到美國本土北部,而且仲可以控制佢行動同收集數據,睇怕美佬真係要小心了,事關科技技術已高到你唔信,呢個氣球有咁大威力,仲使衛星咩?講出嚟細路仔都未必信啦。睇嚟只係搵下台階而已。

台灣人民話呢句說話希望係同佢地講甘台灣就一天光晒

引用:
原帖由 今生何求 於 2023-2-3 23:29 發表

大陸咁撚衰我哋大美國國務卿爆晒響口話呢個月五、至六號去你哋赤共處訪問﹐點撚知土共唔say yes or no而國務院發言人無寧寧又話收唔到料咁我大美國國務卿咪以呢單唔喺理由嘅理話推遲唔撚去囉!
都係有知識的份子
有做功課
一路上只係老美自己講去大陸
但大陸一直都冇回應

引用:
原帖由 東方紅 於 2023-2-3 23:39 發表

未必,件事可能中國方面一早已經唔係太歡迎布先生來訪。
首先上個月十幾號,傳出布先生訪華時,外交部發言人仲表示歡迎來訪,但玉上月底,外交部發言人毛寧就已話對此事沒有任何東西可發表。
試問,國務卿訪華,點會在一星期咁短嘅時間,完全沒有嘢發表?實在令人費解。
一個氣球,橫跨太平洋,可以去到美國本土北部,而且仲可以控制佢行動同收集數據,睇怕美佬真係要小心了,事關科技技術已高到你唔信,呢個氣球有咁 ...
篤爆咗啦
咁大個氣球係老美用來監測自己本土的收集數據用
點知有關方面放風  但估唔到老美的毒媒誇大咗
所以軍方唔知點收科
以美軍的軍力 捉個太陽能氣球有幾難
最怕打咗落來 一目了然 搵霳捐

一個氣球嚇到疾步。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]