• 瀏覽: 12,304
  • 回覆: 86
+4
引用:
原帖由 juniorcow 於 2023-2-4 00:37 發表
中國一直冇公布有人要訪問,如果係友唔宣布押後,即係要硬闖京畿重地
其實你講之前有冇確定吓至講?    

中方歡迎布林肯訪華 雙方正就有關安排保持溝通
2023-01-17 18:09:03國際

外交部發言人汪文斌表示,中方歡迎布林肯訪華。(中新社)

大公文匯全媒體報道:據美媒報道,國務卿布林肯將於2月5至6日訪問北京,與中國外交部部長秦剛舉行會談。外交部發言人汪文斌今日(17日)在例行記者會回應有關提問時表示,中方歡迎布林肯訪華,中美雙方正就具體安排保持溝通

汪文斌說,中方始終按照國家主席習近平提出的相互尊重、和平共處、合作共贏三原則,看待和發展中美關係,希望美方樹立正確的對華認知,堅持對話而非對抗,雙贏而非零和,同中方相向而行,不折不扣落實兩國元首達成的重要共識,推動中美關係重回健康穩定發展軌道。

https://www.wenweipo.com/a/202301/17/AP63c673c0e4b053580de1507e.html

引用:
原帖由 露線圖 於 2023-2-3 23:23 發表
美國指控有疑似來自中國的「間諜氣球」闖入美國境內後,中國2月3日回應稱是中國無人飛艇因不可抗力誤入美領空。美國廣播公司(ABC)之後引述消息人士報道,美國國務卿布林肯(Antony Blinken)押後訪華行程。

老美又做show, 
明明去求中國幫自己忙
, 但又想攞個天氣氣球增加籌碼 

有本事就咪去求中國

中國人民放氣球叫個布冧慳喲呀!要跪返香下跪!
咁明顯你老尾都唔要面仲唔取消喎!
中國人民繼續放佢波波,要條死債仔跪都無得佢跪,求都無得佢求!
連屎都無得你班臭西食!

The Pentagon said Friday it knows it is a Chinese "surveillance" balloon that "violated US air space and international law," rejecting China's earlier claim that the balloon is a "civilian airship" for research that deviated from course. 
========================================================================
五角大廈周五表示他們知道那是一個中國 "監視" 氣球,"侵犯了美國空域及違反國際法";對中國聲稱只是一個偏離航道的民間作研究用的氣球予以否定。

幾時開戰

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2023-2-3 11:27 PM 發表
自由飄行唔比呀美軍艦入南海我汽球飄美國上空
喺囉。咪自由行囉,美國佬就大搖大擺入去唔洗咱你,果個全球人均收入排第72既第三世界發展中國家瀨風吹。

唔嚟仲好,戲都費事做,反正美國佬都係講一套做一套

我公司美國返來條粉賜,經常唔做野,卻又指其他人做,又話人想控制隊伍,正一死仆街。經常幾D 野反轉來說,係味美國教育返來的都係咁,拿著支槍工作

係咪呢種飛船?咁嘅高度嘅話,say 個 hi 咪乜事都冇囉!

引用:
原帖由 東方紅 於 2023-2-3 23:39 發表

未必,件事可能中國方面一早已經唔係太歡迎布先生來訪。
首先上個月十幾號,傳出布先生訪華時,外交部發言人仲表示歡迎來訪,但玉上月底,外交部發言人毛寧就已話對此事沒有任何東西可發表。
試問,國務卿訪華,點會在一星期咁短嘅時間,完全沒有嘢發表?實在令人費解。
一個氣球,橫跨太平洋,可以去到美國本土北部,而且仲可以控制佢行動同收集數據,睇怕美佬真係要小心了,事關科技技術已高到你唔信,呢個氣球有咁 ...
中國科技可以遙控一個9公里高的氣球 而美國對它無乎  雷迖測吾到。

其實中國有請佢去咩? 不請自來果啲二打六其實好黑人憎!

引用:
原帖由 露線圖 於 2023-2-3 23:23 發表
美國指控有疑似來自中國的「間諜氣球」闖入美國境內後,中國2月3日回應稱是中國無人飛艇因不可抗力誤入美領空。美國廣播公司(ABC)之後引述消息人士報道,美國國務卿布林肯(Antony Blinken)押後訪華行程。

布林肯訪華之說由始至現在都只是美國的一廂情願,所謂的押後訪華亦都只是自彈自唱,由始至終中國一直都無官方邀請布林肯訪華,布林肯又何來可以訪華?只要中國官方一日沒發邀請,布林肯都只能不斷無限期押後訪華  

引用:
原帖由 中國香港001 於 2023-2-3 23:27 發表
布林肯到訪中國,中國頂多叫個二級官員接見,見冇乜面咪搵個藉口唔去囉。
按正常必定是同級接見的,只是由始至終中國一直都無發過官方邀請布林肯訪華,布林肯又如何可以訪華?  

引用:
原帖由 celica9204 於 2023-2-4 04:19 發表
其實中國有請佢去咩? 不請自來果啲二打六其實好黑人憎!
直到今天中國仍然未發過官方邀請,布林肯不可能到中國來!

唔駛押啦,都冇人請你

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]