• 瀏覽: 94,599
  • 回覆: 20
  • 追帖: 5
+8
根本就是擾民,過關還要填健康申報表,玩殘老人家,準備排長龍

引用:
原帖由 褲浪白條 於 2023-2-3 10:28 發表
返香港要唔要核酸?
11點政府會宣佈不需要

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2023-2-3 10:28 發表
慘啦,不堪設想啦,死人無數啦,我要隔離,我要封控。
你舉手去竹篙灣啦,政府還開放的

引用:
原帖由 海灣捉高峰 於 2023-2-3 11:42 發表

填依張又唔鬧?
我都無去外國,不清楚。不過如果要我填,我一樣不滿意。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2023-2-3 12:20 發表

當日搞安心出行,又話老人家冇智能電話唔識操作複雜嘅安心出行, 派消費券又話老人唔識申請,總之乜叉都抬老人家出嚟做理由反依樣反嗰樣,講到老人家都係文盲智障咁。
過幾日你睇下羅湖的情況再講,除非大陸關口唔檢查,否則一定好亂

引用:
原帖由 lcslch 於 2023-2-3 11:52 發表
全面取消限制,但需要填黑碼,到時候好多人又唔中意啦
裡面要填的資料都幾有要求,要填在內地的聯絡人。如果只是去去內地旅遊又無內地朋友點寫好?

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2023-2-3 12:04 發表

國內要求 香港政府都冇能為力 ..
這個也是事實,是大陸政府要求的。所以過關預咗要排幾個鐘

引用:
原帖由 lcslch 於 2023-2-3 12:05 發表

所以又玩老人家了,到時候後生抽時間又要陪佢地返去
我家中的老人家已經叫我了,以前他們識自己返大陸,現在要人帶了。就是因為要這個不知道會不會真的要檢查的黑碼。

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2023-2-3 12:22 發表
可以北上食G了
內地打得嚴,應該無雞啦。

引用:
原帖由 lcslch 於 2023-2-3 12:30 發表

冇黑碼過唔到閘
之前聽人講說有時不檢查的?原來不是的,個個都要掃黑碼先過閘就真的要準備排幾個鐘

引用:
原帖由 lcslch 於 2023-2-3 12:33 發表

所以要抽時間陪佢地返去,老人家等左3年啦,終於開放都有少少限制
但是陪得幾多次?其實這種掃碼活動客觀上是禁止老人家返大陸玩。以前啲老人家一個星期去深圳飲茶吃飯幾次,你叫後生日日請假陪他們嗎?

引用:
原帖由 lcslch 於 2023-2-3 12:34 發表

有冇內地電話號碼?
內地號碼就有,但是裡面部分資料要求其實幾麻煩,差不多填到好像要人擔保咁

張大陸健康申報表有幾長大家睇。六號開始應該會無咗最後一題關於核酸的問題。但是如果要填上面那堆都已經不容易。

我懷疑樓上那些說填健康申報表容易的人是不是亂填,因為如果認真填真的需要好多時間的,而且要查返好多資料

引用:
原帖由 lcslch 於 2023-2-3 12:40 發表

講真話亂填,博出到黑碼就得  

份表好長,亂填又說有法律後果,我不敢亂填。一陣公安捉人點算

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]