• 瀏覽: 53,340
  • 回覆: 646
  • 追帖: 1
+6
啟德樓價有6千萬,可能業主是新香港人呢

引用:
原帖由 maskedrider2158 於 2023-2-3 08:13 發表
到而家都吾明啟德居民反對理由是什麼?景觀?交通?試問那一區都面對同樣問題,吾好話而家只起臨時屋,就算塊地起私樓都一樣有同樣問題,但好奇怪,如果啟德D地用來起私樓,就冇人質疑景觀,交通等等問題!
早前大把人講出好多理由,最基本就係樓價嘅問題。

議而不決,決而不行。香江又重蹈覆轍。。。🙈

引用:
原帖由 jumboleung 於 2023-2-3 08:19 發表

你有冇啲乜嘢好嘅建議,可以短時間興建大量嘅房屋,能夠大量容納迫切嘅市民呢?

野野老綜等人養點幫吖,出去打份工都萬幾蚊啦!
那不如叫政府開多啲免費托兒服務好過啦!
啲老豆老母咪無得瀨照顧小朋友無得返工囉

引用:
原帖由 jumboleung 於 2023-2-3 07:08 發表
「簡約公屋」爭議不絕,其中啟德選址被指諮詢欠奉,當局霸王硬上弓,反對聲音當作耳邊風,政府更直接向質疑簡約公屋的人開火,反問「獅子山精神只是嘴上說說的嗎?」到處辣㷫火頭。政務司副司長卓永興昨於社交網站撰文,指無經歷過惡劣居住環境的人,卻質疑和反對用於改善基層家庭生活環境的簡約公屋,批評他們沒有道德力量去反對這些計劃。而房屋局局長何永賢亦稱,不會再考慮除現時8個選址以外的其他地塊。對於政府「開火還擊」 ...
支持政府興建徒置區給予窮民

引用:
原帖由 TAK1111 於 2023-2-3 08:13 發表
諮詢嘥氣啦,一定反對
任何問題,都有有人贊成有人反對!

政府的垃圾官!用隔離地方去做簡約公屋就得啦,浪費資源!

引用:
原帖由 jumboleung 於 2023-2-3 07:15 發表

因為買咗樓嘅業主,梗係唔希望政府,喺附近興建簡約公屋影響樓價。

包括嗰條出嚟反對嘅議員

又有人想搞事

只需記住:反對嘅聲音係等同當年八幻五苦主大孿萌。
香港唔想再被騎劫害慘嘅話,呢啲所謂聲音必需要消滅。

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2023-2-3 07:12 發表
公樓私樓一向並存一區,而土地是屬於政府的,私樓都係。
正確!私樓,甚至所謂私人土地都係政府府嘅!唔係點解每季都要交地租而唔叫地稅!!
果班反對居民認清佢哋係冇特權,唔畀旁邊起屋

淨睇標題都知係東方。記者幾時死?

唔鍾意咪走囉,最憎搞事的人

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]