• 瀏覽: 48,184
  • 回覆: 315
  • 追帖: 2
+4
單案審咁耐仲審緊?

引用:
原帖由 你老板JohnWong 於 2023-2-3 07:54 發表
咁大個人,咩叫偷,都要揾人解釋咩,高層真係 浪得虛名
咁unintentional 強姦同殺人有冇罪?

超市1600元食品不付錢拿走。不是幾元貨物。還能自稱不是偷。真當人白痴。

引用:
原帖由 longgun67 於 2023-2-3 08:58 發表

呢個高層一係搵野拗一係拎白卡.....
引用一句經典

WHY NOT BOTH ?

呢D咪讀書人囉,自己做錯都可以掉轉件事講,重點係你唔怕醜面紅

HA做行政 = 廢柴

妖⋯⋯ 扮晒嘢

個個偷完以後都話唔小心、唔駛入罪仲得了既?
俾錢果陣俾少咁多錢都會唔知?唔識check 下有冇問題咩? 
如果個個月出糧出少幾千俾你你係咪都唔知唔check?!

唔係偷,不如話借番屋企品嘗,食完ok再還錢。

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2023-2-3 07:59 發表
有無偷竊唔重要,重要係有無錢請大狀教路
咪係,睇電視刀有教一開波係警署保持沉默call律師咪好易打甩,依家先請律師之前落晒口供通晒天神仙難救 

控方為外聘大律師李倩文,兩名被告分別由資深大律師駱應淦及大律師布喜後代表。辯方反對兩名被告招認口供及錄影會面呈堂,指兩人受警員誤導、非自願地作出招認,女被告莊慧敏今日就此爭議出庭作供。
莊慧敏供稱,她在醫管局工作了 22 年,現時任職總行政經理。案發當日,她與丈夫、首被告趙名宇到黃埔 Aeon 購物,其後被超市保安截停及帶到保安室。警方到場翻看閉路電視片段,警員鍾兆偉向兩人表示,「無嘟機即係偷,要帶你哋返警署」。莊慧敏稱:「我無意嘅、有啲誤會,Intentional(有意圖)同 non international(沒有意圖)有無分別?」鍾稱「無意都係偷」。
她解釋,在保安提醒下,已知道有些物品未「嘟機」,認為或是物品太多而分心,要求保安讓他們查看閉路電視片段。保安表示「揸唔到主意」,要通知主管到場處理,但主管最終沒有現身,反而是警員到場處理。她再次要求查看閉路片段不果,指警員稱「阿 sir 睇緊」。警員鍾兆偉其後在警車上拘捕及警誡兩人,並要求他們關閉手機。
莊慧敏在控方盤問下,否認警誡稱「呢 10 樣嘢係偷嚟自己食」,又指偵緝警員孔憲浩在警署表示盜竊是小事,不需要坐牢及留案底,最多只是罰款。她指當時聞言與丈夫商量,均認為警員說法合理,「我哋無心(偷)㗎嘛,都有啲道理咪信咗佢」。
她指,孔憲浩向他們示範如何錄口供,要求兩人交代時、地、人及動機,故兩人聽從指示,承認一時貪心偷食物。控方詢問,為何兩人沒有懷疑警方提出的動機;莊稱配合警方完成所有程序。控方質疑,莊飽讀專業知識,「你係一個醫生,小、中、大學喺香港讀,一時貪心點解你會肯認?變成你係有心偷㗎喎?」莊表示是否留案底對她很重要,當時亦相信警員,「佢講乜咪乜囉,咪跟佢做囉」。
控方指,莊在醫管局工作,會知道醫生給病人簽署表格時,須確保對方知道其所承擔的風險,若病人不明白,醫生亦要協助對方理解,質疑「警察畀份嘢你簽,莊醫生你二話不說、一眼都唔睇即簽?」莊認為本案情況與醫學不同,「最關心搞掂晒啲嘢、快啲走」。
控方指,根據兩名被告的背景、學識及人生經歷,若兩人盜竊屬誤會,「無可能唔將『無心偷』向警員講」,又質疑警員會否在其他同袍面前,「膽大包天教兩名被告點樣妨礙司法公正」,認為法庭不應接納被告供詞。
辯方則指,法庭要考慮兩人首次被捕的心態,指警員是執法人員,被告亦描述警員當時態度友善、平和,因此他們相信警員的說法並非毫無道理,亦是人之常情。辯方又指,就算兩名被告學歷、社會地位多高,但兩人羈押在警署,與外界斷絕聯絡,「變得幾咁渺小同脆弱」。
被告依次為趙名宇(47 歲)、莊慧敏(48 歲),均報稱醫生,被控一項盜竊罪,指兩人於 2022 年 4 月 23 日,在紅磡黃埔花園青樺苑地庫一層及地下「永旺(香港)百貨有限公司」,偷竊一個西瓜、一個蜜瓜、兩包布丁、兩包藍莓、兩包刺身、一包壽司、一包雞,總值 1,632.8 港元,上述物品為永旺(香港)百貨有限公司的財產。
KCCC1147/2022

人渣!😌

斷正仲砌詞狡辯  就知你嘅人格係點

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2023-2-4 11:11 發表
斷正仲砌詞狡辯  就知你嘅人格係點
呢啲畜牲點會有人格

引用:
原帖由 baobaobaobaobao 於 2023-2-3 17:23 發表
點解咁高人工都唔想俾果千幾蚊,我呢d社會低層生日都食番餐千幾蚊啦何況佢地社會精英中的大將軍
人工高,但是仍然去偷,只能說明此人道德水平極低,心態問題

正職人工高,平時去做賊,簡單說,就是一個賊

提示: 違規內容已被屏蔽
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]