• 瀏覽: 43,868
  • 回覆: 156
+4

撰文:許祺安
出版:2023-02-01 18:30更新:2023-02-01 18:31

近日內地不少網民到德國駐華大使館官方微博下方留言批評德國提供烏克蘭提供14部德製豹2坦克(Leopard 2),更有網民在該帳號檢討納粹分子90年前在德國掌權時犯下的屠殺貼文下方留言嘲諷

德國駐華大使館官方微博帳號昨日(1月31日)發文回應,稱德國有言論自由,沒有審查制度,但言論自由有其邊界,將刪除煽動仇恨和暴力,為大屠殺辯護的言論,文中更反問「這些關於德國的不友好的評論,您是否也可以用來評論中國和中國政府?」,該篇貼文引發輿論熱議,目前已有9萬多人點讚,少數網民表態支持,但多數網民則反對並留言批評。
1月31日,德國駐華使館發文稱,「親愛的粉絲,我們在此稍作提示,我們信仰言論自由。在德國,每個人都可以自由地表達、寫作或發表自己的見解,沒有審查制度。微博下的評論通常會保留——即使是不那麼友好的評論。」
文中反問內地網民,「每個人都可以思考一下,這些關於德國的不友好的評論,您是否也可以用來評論中國和中國政府?即使是在德國,言論自由也是有邊界的。因種族、膚色或性取向而貶低他人,煽動仇恨和暴力,以及否認、淡化甚至為大屠殺辯護的言論我們都會予以刪除。」
=================================================

小粉紅走去踩場講言論自由?  真係班門弄斧,貽笑大方!    

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時中國/862719/遭內地網民圍攻-德國駐華使館微博反問-敢不敢評論中國政府

大陸有讚美共產黨自由.

拜託 睇下微博每日有幾多人出post鬧中國政府先啦

咱們報喜不報憂

其實內地社會一向有理性評論中國政府   有時間多喲接觸下上面社會主義

引用:
原帖由 買尾國股等跳樓 於 2023-2-1 20:10 發表
咱們報喜不報憂
彼此彼此

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-2-1 19:34 發表

出版:2023-02-01 18:30更新:2023-02-01 18:31

...
吓,微博好多人評論政策㗎喎
尤其班台灣水軍,唔通佢哋會唱好咩

引用:
原帖由 shadowxo 於 2023-2-1 20:26 發表
其實內地社會一向有理性評論中國政府   有時間多喲接觸下上面社會主義
德國駐華使館嚟的了……卟交部作何服務?XD

引用:
原帖由 shadowxo 於 2023-2-1 20:26 發表
9唔搭8咩上面的社會主義?接唔接受批評根本同xx主義無關,唯我獨尊的領導人點會接受批評

引用:
原帖由 cykwok 於 2023-2-1 19:36 發表
大陸有讚美共產黨自由.
同埋鬧領導人嘅自由 -------- 外國領導人。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-2-1 19:34 發表

...
德國有份出錢建造的兩條北溪,被人炸咗,德國人都唔敢問。

引用:

...
點解唔敢評論中國政府?中國就係無提供武器去延長戰爭囉歐美提供武器緩助烏克蘭,令戰爭無限延長

引用:
原帖由 peterwongmy 於 2023-2-1 20:43 發表

德國有份出錢建造的兩條北溪,被人炸咗,德國人都唔敢問。
我唔知係咪冇問,冇參與調查。
如果冇,我都唔知係咪因為「唔敢」。
不過德國總理夠膽帶頭率領一班商家佬訪問中國,我諗都冇乜嘢係佢唔敢。

傻西,我哋有罵人嘅自由

引用:
原帖由 andyy85 於 2023-2-1 20:47 發表

點解唔敢評論中國政府?中國就係無提供武器去延長戰爭囉歐美提供武器緩助烏克蘭,令戰爭無限延長
你意思係當年若果美國唔係提供軍事援助俾中國,就唔使打8年抗戰,延長戰爭?

主題標籤 #烏克蘭
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]