• 瀏覽: 43,992
  • 回覆: 156
+4
提示: 違規內容已被屏蔽
咁大陸人批評你又點解唔得呢?咁你又有無直接批評過老婆上司呢

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-2-1 20:55 發表

你意思係當年若果美國唔係提供軍事援助俾中國,就唔使打8年抗戰,延長戰爭?
他的意思很清楚表達,你不要將說話放進別人的嘴裡。
當年誰抗戰8年?美國援助了誰?國民黨?援助了什麼?援助過共產黨嗎?

其實反問係有logic上既問題

鬧大陸政府梗係唔得啦,如果得嘅就唔會比全世界都話佢冇言論自由

問題係點會將自己同大陸政府比較㗎 呢個反問係咪即係代表德國政府嘅言論自由同大陸一樣呢

引用:
原帖由 2013gundam 於 2023-2-1 19:38 發表
拜託 睇下微博每日有幾多人出post鬧中國政府先啦
如果指名道姓鬧領導人你都可以保證唔會俾人拉?

引用:
原帖由 peterfish 於 2023-2-1 22:10 發表

他的意思很清楚表達,你不要將說話放進別人的嘴裡。
當年誰抗戰8年?美國援助了誰?國民黨?援助了什麼?援助過共產黨嗎?
你真係無知得可笑!  

租借法案改變了原來軍事物資需要現金交易的慣例,亦改變了原來“中立國”的意義。小羅斯福總統在1941年10月即以此案向英國提供超過10億美元援助。

租借法案對盟軍在二次大戰取得勝利有直接影響。特別是美國于1941年12月參戰前,英國蘇聯等盟國在戰略物資生產皆處于下風。而在美國正式參戰后,租借法仍然繼續為盟國提供物資,一直至1944年。接受租借法援助的國家包括英聯邦國家(占約60%,調整后約占58%),其中的英國(占約45%,調整后約占40%)、蘇聯(占約22%,調整后包括英聯邦國家轉交的約占總比例的32%)、自由法國(占約7%)、中華民國(占約3%)等,共38個國家,總值超過480億美元

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hans/租借法案#:~:text=租借法案(Lend-Lease Program,名副其实的“民主兵工厂”。

引用:
原帖由 2013gundam 於 2023-2-1 19:38 發表
拜託 睇下微博每日有幾多人出post鬧中國政府先啦
小粉紅從來冇講過微博好多人閙中國政府,只會話微博好多人讚中國政府

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2023-2-1 22:13 發表
其實反問係有logic上既問題

鬧大陸政府梗係唔得啦,如果得嘅就唔會比全世界都話佢冇言論自由

問題係點會將自己同大陸政府比較㗎 呢個反問係咪即係代表德國政府嘅言論自由同大陸一樣呢
咁又係,德國冇理由自降身份同大陸比較。

「這些關於德國的不友好的評論,您是否也可以用來評論中國和中國政府?」
唔可以 因為中國冇做德國個d衰野

依家係評論你國家提供武器比烏,
為恐天下不亂,
唔係評論自己國家
語無倫次

係大陸吊中國政府想消失咩?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-2-1 19:34 發表

撰文:許祺安
出版:2023-02-01 18:30更新:2023-02-01 18:31

...
敢不敢評論是別人的事,但作為駐華外交機構不應作出煽動的言行

奇怪,
以德國納粹黨性格,
優質人種,掂解支助烏政府
為一解釋,在烏國試驗武器,
賣個好價
學老美,打爛都係你地方,
錢照收

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]