• 瀏覽: 27,366
  • 回覆: 181
+3
引用:
原帖由 阿妮呢 於 2023-2-1 16:35 發表

呢啲片,我唔係好信,之前毒果,now, 成日剪走暴徒 襲擊警察既片。
師兄唔駛諗得咁複雜既.
暴徒如果冇做D咩, 警察點會落手? 你估打人唔駛力咩?
警察落得手, 即係有需要咁做, 咁即係示威者有問題
好簡易既邏輯~

引用:
原帖由 touya08 於 2023-2-1 16:20 發表

不過英國醫護可能情有可原, 因為佢地比香港醫護同級人工少三成, 加埋每月減去各種稅款少五成也不為過, 然後燃料費升咗幾倍, 通脹又升咗一成, 一加一減份人工縮水咗真係幾難捱, 所以佢地要求加百份之22都係講追通脹渣, 唔係想自己嘆世界.
咁佢地可以轉工~
交稅, 燃料費, 通脹係所有英國打工仔都要面對既問題.
個個都話人工底就搞事, 仲成世界?

講都尾都係襯機想政府派錢

引用:
原帖由 七個幼稚的魚蝦 於 2023-2-1 16:35 發表

俾自己國家搞政黨政治專出政客,個個玩幾年拍拍蘿柚走人,經濟爛攤子一個傳一個,怪得邊個呢??
其實D選民係選咗文翠珊出嚟, 點知佢地洗牌選洗越衰, 由金毛莊到生菜絲到阿三城, 無一個係民選

法國!其實經常擺工同示威,當旅遊景點,英國工潮冇乜料到,都係法國人識玩

美國佬做架

引用:
原帖由 touya08 於 2023-2-1 16:41 發表

其實D選民係選咗文翠珊出嚟, 點知佢地洗牌選洗越衰, 由金毛莊到生菜絲到阿三城, 無一個係民選
個問題好似滾雪球咁,愈滾愈大~~~

引用:
原帖由 molittlemo 於 2023-2-1 16:39 發表

咁佢地可以轉工~
交稅, 燃料費, 通脹係所有英國打工仔都要面對既問題.
個個都話人工底就搞事, 仲成世界?
我諗英國面對緊既問題應該唔係單一國家既問題, 全歐洲都係被老美收割之中, 法國己經爆緊, 睇埋其家歐洲國家仲無人出嚟, 同點樣收科, 先知道誰對誰錯.

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2023-2-1 12:35 發表
繼上月19日的首場反退休改革大罷工後,法國周二(1月31日)進行第2次全國大罷工,發起罷工的主要工會估計,全法國約有28...

法國的罷工越搞越大,不 ...
梗係反對啦!人係自私㗎,除非法國人64歲以上嘅人佔大多數啦,佢哋已退休,其實62歲不算老! 

引用:
原帖由 touya08 於 2023-2-1 16:41 發表

唔決心擺脫美國操弄再挨幾年苦日子,英國係冇前途可言!!政黨政治要出一個咁嘅人??唔駛旨意

引用:
原帖由 touya08 於 2023-2-1 16:45 發表

我諗英國面對緊既問題應該唔係單一國家既問題, 全歐洲都係被老美收割之中, 法國己經爆緊, 睇埋其家歐洲國家仲無人出嚟, 同點樣收科, 先知道誰對誰錯.
首先歐洲面對既問題都係個D, 打仗燃料貴, 被老美收割, 所以生活差左.
但英國更麻煩係因為脫歐帶黎一系列既政治同經濟既不穩定.

我地都係買定多D花生啦~

目測有一千萬人🤧🤧🤧

最期待老尾,除國,袋鼠國內亂

引用:
原帖由 fb8658efe4d22c 於 2023-2-1 16:47 發表

梗係反對啦!人係自私㗎,除非法國人64歲以上嘅人佔大多數啦,佢哋已退休,其實62歲不算老! 
no..我剛search過D資料~
https://www.rfi.fr/tw/專欄檢索/要聞解說/20230119-法國人為何反對退休制度改革
最新的民調現實,60 %以上的法國民眾反對政府的改革方案,而支持的受訪者中已經退休的人居多
事實上,根據法國勞工部的數據,在55歲至64歲的人之間,僅有56,1% 的職工繼續工作。

法國年年都有罷工事件

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]