• 瀏覽: 11,678
  • 回覆: 8
【本報訊】中港在1月初起恢復通關,惟以往最多人使用的羅湖口岸至今未開放。網上流傳一份羅湖商業城的物業管理公司於上月中給業主和商戶發出的通告,內容稱有準確消息指羅湖口岸將於2月初重開,形容是「振奮人心的喜事」。商戶對內媒表示,現在生意難做,物業管理方為留住商戶,早前將管理費減半,又對商戶免收租金。

當然係振奮人心, 高尚港人又可以去羅湖商業城買翻版LV, GUCCI, 內地人就落嚟名店買正貨, 高尚港人買完翻版, 就落嚟返反去自己間公屋, 呢個就係之前某的高尚港人嘅寫照。😆😆😆

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20230201-0201_00176_022/羅湖商業城傳2月重開--通告:振奮人心

引用:
原帖由 joeyeung90 於 2023-2-1 09:32 發表

係你自己嘅寫照
唔好屈其他人
我冇上內地好耐囉, 不過, 呢個真係事實, 高尚港人上去買翻版, 內地人落嚟買正版, 都好嘅, 刺激二地經濟, 各有各搵錢, OK嘅。

引用:
原帖由 joeyeung90 於 2023-2-1 10:06 發表

你都識講,你冇上去好耐啦
你仲知咩事實啊
我冇上去好耐, 唔係代表返過內地, 我之前去內地, 見到嘅情形的確係咁, 高尚港人係到買翻版袋又有, 買翻版錶又有, 仲有的高尚港人用的東莞式普話同人講價, 返到嚟香港, 就係尖沙咀的LV, Chanel 專門店見到的內地人排緊隊, 大袋細袋咁買出嚟。呢個係事實, 其實好多高尚港人都知, 亦都可能試過或者見過, 其實冇乜問題, 百貨應百客, 最緊要, 買翻版, 唔好買咁多, 夠自用就算, 如果唔係, 過關比海關踢到, 問都有排問。講起海關, 當時仲有的高尚港人, 買成十幾包免稅煙落嚟, 點知比海關踢到, 要打返成$2000稅, 唔通免稅煙會好食的? 值得咁樣以身犯險? 😆😆😆

引用:
原帖由 joeyeung90 於 2023-2-1 10:41 發表

你唔識講之前啦
物以類聚,你係咩人咪就係淨係見到啲咩嘢囉
我都係講事實啫, 咁而家真係有內地人落嚟買正版貨, 咁又係嘅, 你講得啱, 之前未有淘寶, 高尚港人就要上內地買翻版, 而家有淘寶, 高尚港人幫襯淘寶就可以, 唔做特登去行商場嚟到買, 方便好多。

引用:
原帖由 傲慢行走的花園 於 2023-2-1 12:16 發表

冇高尚港人去吃得屎啦高尚港人,唔通黃畜會去咩,咪又係你地
以前就真係有好多高尚港人係呢到買翻版, 不過, 自從有左淘寶, 就算呢到真係開返, 都應該會小左高尚港人嚟買嘢, 淘寶買翻版, 應有盡有, 甚至連唔應有嘅都可以有, 況且呢幾年疫情期間, 高尚港人已經習慣左網購, 所以呢到就算開返, 人流都可能未必比得上之前咁多。

引用:
原帖由 傲慢行走的花園 於 2023-2-1 13:21 發表

其他人一樣有網購使乜凸登來香港買
有的內地人會嚟香港玩, 順便買下嘢, 同埋香港始中買嘢有保證, 起碼係香港專門店買嘢會安心好多。

引用:
原帖由 montejo 於 2023-2-1 14:51 發表

你啲經驗應該係廿幾年前!
未有淘寶之前, 好多高尚港人會返內地買翻版,  除左羅湖商業城, 好多高尚港人仲會去東門上樓買翻版影碟, 就算常平果的影碟鋪都會有好多高尚港人幫襯, 不過, 冇返去成幾年, 而家呢的翻版影碟鋪頭都唔知仲有冇。

引用:
原帖由 montejo 於 2023-2-1 16:39 發表

其實你知唔知影音碟係正版?只係唔內銷受權版,唔可以帶返香港?
但係當時好多高尚港人都會買呢的影碟返香港, 當然係合理數量, 唔可以帶太過多。

引用:
原帖由 montejo 於 2023-2-1 16:48 發表

試過幾隻都告
咁都唔出奇, 法例上真係可以告, 同埋可能當時呢個高尚港人態度又串串貢, 海關咪送佢一程, 做大佢囉。同埋當時好多高尚港人係內地拖超額免稅煙返嚟, 都比海關捉唔小。

主題標籤 #中國通關
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]