• 瀏覽: 44,532
  • 回覆: 117
  • 追帖: 1
【本報訊】近年飲食業界大受打擊,稻苗飲食專業學會會長徐汶緯表示,自從本港放寬社交距離措施後,農曆新年生意有增長,而絕大部分市民的防疫心態都較放鬆,例如用膳期間去洗手間,或會忘記戴口罩。惟他指出,由於當局周一才取消隔離令,因此近來的遊客生意未見顯著增多,只佔整體生意額不足5%。

係咪而家即係個員工確疹, 如果攞唔到病假, 陽左返唔到工就要扣自己的有薪假? 一個普通打工仔, 會有幾多日有薪假咁樣去扣? 的人成日話要復常, 唔通呢的就係所謂嘅復常? 

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20230201-0201_00176_023/食肆要求確診員工放年假

咁嘅要求都好正常.

引用:
原帖由 samsunlg 於 2023-2-1 07:45 發表
既然老闆咁樣,中咗唔好報公司照返工
e樣預左啦,政府躺平當普通病,咪由佢囉

日薪病假無糧出,月薪少過3日病假都係無薪,問題係乜?

唔放年假無左勤工獎金,咁放年假已經係對大家最好安排

當傷風感冒,啪粒藥搞掂~~

食肆員工中左照返工

堂食L有福了,又可以再中頭獎

應該同老世講, 政府都己經解除咗防疫限制, 只係傷風感冒自己想返工就返工, 法例無話病咗唔可以返工喎, 仲要扣年假?? short short地

引用:
原帖由 superhenry2004 於 2023-2-1 08:08 發表
日薪病假無糧出,月薪少過3日病假都係無薪,問題係乜?

唔放年假無左勤工獎金,咁放年假已經係對大家最好安排
如果打工仔因為確診放左的年假, 咁過年係咪即係無假放, 或者放假會冇糧出? 如果係, 咁確診左唯有照返工, 到時病毒會唔會傳比人, 唔係打工仔嘅問題, 係政策問題。

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-2-1 08:32 發表

如果打工仔因為確診放左的年假, 咁過年係咪即係無假放, 或者放假會冇糧出? 如果係, 咁確診左唯有照返工, 到時病毒會唔會傳比人, 唔係打工仔嘅問題, 係政策問題。
傳俾人已經不是問題,係仲有確診先係問題😂

舉白紙叫復常,之後大吊病左要返工, 黃絲膠網 槍撈屍 標準

好正常

確診是病,點解要放年假,上勞工處告老板。

大家每天指定動作都要去食肆地方,食客樓面及廚房都可以有陽,無論堂食外賣都有機會賴野

引用:
原帖由 Joeycky 於 2023-2-1 10:11 發表
確診是病,點解要放年假,上勞工處告老板。
病假4天先有薪金,又要睇醫生!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]