• 瀏覽: 44,555
  • 回覆: 117
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 nlnl2020 於 2023-2-1 14:36 發表

講得好啱
有無心口大啲嘅

引用:
原帖由 touya08 於 2023-2-1 07:23 發表
應該同老世講, 政府都己經解除咗防疫限制, 只係傷風感冒自己想返工就返工, 法例無話病咗唔可以返工喎, 仲要扣年假?? short short地
無short到
無新冠之前

老舊招數
老細一樣用尼招
想請假
扣大假

復常
己經無新冠確診4字

總之病要請假就要有醫生紙
公司不比請病假扣大假

勞工處不知可不可解決到

引用:
原帖由 米妮~ 於 2023-2-1 14:24 發表
又要復常, 又要好似以前咁放足5日病假, 邊有可能!
最大問題
無可能寫到5日病假
1日2日病假還可以寫到

睇醫生攞病假紙依足勞工法例做

點解啲人病咗唔係放病假?

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2023-2-1 13:45 發表

佢地而家嘈,係因為唔使隔離所以確診病假無錢

之前點解確診嘈,我就唔知了,刁民既野乜叉都嘈架啦
不講政府果筆錢
當時確診政府要人隔離
但無其他醫生寫病假紙
人點請假
政府出隔離令

現在復常
取消隔令
中招只有睇到醫生寫幾日病假紙
未必開到5天7天病假

至於嘈的一向以前個案
員工老細請假爭論
有些行業
老細不想員工請假又要比人工
所以用大假代替

輪班制少問題
同其他同事掉假

引用:
原帖由 lctj9 於 2023-2-1 13:23 發表
員工自己選擇跟定唔跟啦
員工跟
老細不跟
所以大家嘈

引用:
原帖由 SOHEUNG 於 2023-2-1 13:04 發表
其實條數都唔個d老細識唔識計, 呢個病雖則可視為普通傷風感冒, 但其傳染力係感冒數10倍, 真係可以一粒老鼠屎足以令一間食肆眾伙計集體唔使番工, 又何苦呢
一早有些老細不是咁想法
老細最重要人工和病假方面
理得佢傳染性
好少老細咁好人叫人放心病家企休養

所以之前點解過萬2萬3萬宗
中招仲要人返工

引用:
原帖由 samsunlg 於 2023-2-1 07:45 發表
既然老闆咁樣,中咗唔好報公司照返工
其實政府就係要咁做...等個D未中既盡快中埋...就任務完成了..

呢幾日條街多左好多人咳

新冠病毒已等同一般感冒,點解有特權?

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-2-1 06:04 發表
【本報訊】近年飲食業界大受打擊,稻苗飲食專業學會會長徐汶緯表示,自從本港放寬社交距離措施後,農曆新年生意有增長,而絕大部分市民的防疫心態都較放鬆,例如用膳期間去洗手間,或會忘記戴口罩。惟他指出,由於當局周一才取消隔離令,因此近來的遊客生意未見顯著增多,只佔整體生意額不足5%。

係咪而家即係個員工確疹, 如果攞唔到病假, 陽左返唔到工就要扣自己的有薪假? 一個普通打工仔, 會有幾多日有薪假咁樣去扣 ...
而家全世界就當左新冠係普通傷風感冒咁, 如果員工因為傷風但攞唔到病假, 佢又會點做呢?

同老闆講 我請假唔洗開工 你都照出糧比我 我就請
如果唔係我照返工 傳染哂比同事/食客
到時政府要封你間鋪 大家一齊唔洗做
攬炒

引用:
原帖由 ttyiu 於 2023-2-1 10:15 發表
大家每天指定動作都要去食肆地方,食客樓面及廚房都可以有陽,無論堂食外賣都有機會賴野
遲吓解除埋口罩令仲過引,到時每人每3個月中一次,一年中3,4次無走雞。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]